Ως και 9 μήνες μπορεί να περιμένουν εκατοντάδες ασθενείς στην Κρήτη που ενδεχομένως να κινδυνεύει η ζωή τους, για να κάνουν ένα χειρουργείο στα μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου, σύμφωνα με το ekriti.gr
Η αναμονή είναι πολύμηνη σε ό,τι αφορά στα τακτικά χειρουργεία, αυτά δηλαδή που έχουν προγραμματιστεί από τους γιατρούς.
Ενδεικτική είναι η περιπέτεια 45χρονης που πρέπει επειγόντως να εγχειριστεί στο κεφάλι, με διάγνωση που έγινε μέσα στο καλοκαίρι.
Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΓΝΗ από το οποίο εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο, αφού τα διαθέσιμα κρεβάτια στη ΜΕΘ είναι μόλις… 12!
Και είναι και για ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης αλλά και για τραυματίες από τροχαία που σχεδόν καθημερινά σημειώνονται στη Κρήτη.
Σε ειδικότητες, όπως οφθαλμολογικά περιστατικά, ο χρόνος αναμονής είναι από 2 έως και 8 μήνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και τους εννέα.
[irp posts=”154323″ name=”Ξυλόκαστρο: Ένας νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα (ΦΩΤΟ)”]
Για ογκολογικά ή νευροχειρουργικά περιστατικά είναι πιθανό κανείς να πρέπει να περιμένει από 2 έως και 5 μήνες για να χειρουργηθεί, όπως για παράδειγμα ασθενείς με προβλήματα στον εγκέφαλο ή καρκινοπαθείς.
Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το βασικό επιχείρημα εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου ή των ίδιων των γιατρών, είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ αφού τα ήδη υπάρχοντα – που είναι μόλις 12- δεν αρκούν. Ως εκ τούτου, έχουμε συνεχείς αναβολές χειρουργείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ψυχολογία των ασθενών.
Αυτό είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που προτάσσουν οι εργαζόμενοι στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, μαζί με το υποστελεχωμένο προσωπικό, κάτι που άλλωστε αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα στην Κρήτη.