ΕΤΕΑΕΠ: Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (efka.gov.gr) θέτει από σήμερα σε λειτουργία on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων. Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κυρίαρχος προσανατολισμός του φορέα παραμένει η συνεχής και διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών.
Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, δήλωσε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν, έχουν κριθεί από το ΣτΕ. «Θα ήταν εγκληματικό να φέρει κάποιος τα μέτρα της ύφεσης και της καταστροφής στην παρούσα χρονική στιγμή που πάμε σε μία άλλη βάση ανάπτυξης την οικονομία και έχουμε τα πρώτα δείγματα να χαράξουμε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία» σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος.
Παράλληλα, είπε ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες. Όπως διευκρίνισε, θα ισχύσει μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. «Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ. Ο ν. 4387/16 συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ. Να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Δεν είναι ίδια η βάση των αγωγών. Πρέπει να κρίνουν επί της νέας βάσης υπολογισμού των συντάξεων που είναι ανταποδοτικές και αναλογικές» σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, δεν υπάρχει περίπτωση απόφαση που θα κριθεί από το ΣτΕ για όλους, η κυβέρνηση να μην την εφαρμόσει. «Εδώ, όμως, δεν μιλάμε για το ίδιο θέμα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι το ΣτΕ έλαβε υπόψη του αυτό που είχε ήδη κάνει δεκτό. «Ότι, δηλαδή, δεν μπορεί η απόφασή του να επιφέρει τέτοιο δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος που θα έθετε σε εκτροχιασμό την οικονομία της χώρας. Επειδή το δημόσιο συμφέρον είναι άξιο προστασίας περισσότερο από το ατομικό, το οποίο, ακόμη κι αν θίγεται, δεν υπερτερεί του γενικού δημόσιου συμφέροντος. Έλαβε αυτήν την απόφαση, διότι υπολόγιζε ότι το κόστος δεν θα ήταν υπέρμετρα υψηλό. Διότι, αν ήταν τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ούτε εκείνοι που κερδίζουν, θα κατέρρεε το σύστημα. Επομένως, μην παρασύρουν τους συνταξιούχους σε μία διαδικασία η οποία θα είναι κοστοβόρα για τον κόσμο και κερδοφόρα για τους λίγους που εμφανίζονται ως δικηγόροι– εργατολόγοι, εσχάτως, ειδικοί επί του ασφαλιστικού» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.
«Αν θέλουν να υποβάλουν αίτηση, μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Και χωρίς αίτηση θα εφαρμόσουμε αν, βεβαίως, το ΣτΕ αποφασίσει ότι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά κόστη την ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν αυτήν την τεράστια ύφεση. Σημειώνω, όμως ότι η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές … Δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Είναι αντιφατικό» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.