Σε εκλογική φάση εισήλθε το Κίνημα Αλλαγής, μετά την κίνηση της Φώφης Γεννηματά να ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας.
Απόφαση που αιφνιδίασε το σύνολο της κομματικής πυραμίδας και κυρίως του επίδοξους διαδόχους, που καλούνται μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να χαράξουν την προεκλογική στρατηγική τους.
Οι διαδικασίες τρέχουν με ταχύτητα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη και του στενού επιτελείου της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
Την εβδομάδα μάλιστα που μας πέρασε συνεδρίασε δύο φορές η Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) το κόμματος (σ.σ. το ενδεκαμελές όργανο, υπό τον Θόδωρο Καπετανάκη, που έχει την ευθύνη των εκλογών), προκειμένου να συζητήσει όλες τις πολιτικές, νομικές και τεχνικές παραμέτρους που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας, ώστε στη συνέχεια να ετοιμάσει την εισήγηση που θα τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, η οποία θα συνεδριάσει πιθανότητα στις 2 Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται να διευρυνθεί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων, μόλις υπάρξει επίσημη ανακήρυξη τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοιχτός δίαυλος μεταξύ τους, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ενωτική και πετυχημένη διαδικασία.
Ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συναντήσεων της «Επιτροπής» ήταν οι εταιρίες λογισμικού που θα αναλάβουν την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να αποτραπούν οι διπλοψηφίες και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας εκλογής.
Το ζήτημα μάλιστα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των τμημάτων συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των εκλογικών κέντρων και των καλπών που θα στηθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό (στόχος είναι μία τουλάχιστον σε κάθε καποδιστριακό δήμο και από μια σε κάθε χώρα του εξωτερικού που υπάρχει κομματική οργάνωση), τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα χρειαστούν οι εφορευτικές επιτροπές (σ.σ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 1000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητές ταμπλέτες), το δίκτυο των εθελοντών που θα συνδράμουν το εγχείρημα και πολλά άλλα.
Τα μέλη της «Επιτροπής» συμφώνησαν να καλέσουν τις επόμενες ημέρες κάποιες εκ των εταιριών πληροφορικής που διαθέτουν ανάλογη εμπειρία, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις απαιτήσεις της εκλογικής διαδικασίας, ώστε στη συνέχεια να λάβουν από εκείνες προσφορές, τόσο για οικονομικό κόστος, όσο και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εγχειρήματος, που θα κρίνει εν πολλοίς και την ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.
Με βάση την εμπειρία των εκλογών του 2017, το κόστος της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των καλπών εκτιμάται γύρω στα 400.000 ευρώ. Και επειδή λεφτά στα κομματικά ταμεία δεν υπάρχουν, η εκλογική διαδικασία θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή από τους πολίτες που θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, οι οποίοι θα χρειαστεί να καταβάλουν ένα αντίτιμο για την ψήφο, ενδεχομένως ελαφρώς πιο τσιμπημένο, σε σχέση με την προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση.
Το δεύτερο θέμα το οποίο ζητήθηκε αφορούσε το έντυπο – φόρμα συλλογής
των απαιτούμενων υπογραφών από τους ενδιαφερόμενους για τη μάχη της ηγεσίας.
Σύμφωνα με το καταστατικό, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο).
Έτσι, σε περίπτωση αδυναμίας έγκαιρης οργάνωσης και συλλογής των απαιτούμενων υπογραφών κάποιου εκ των ενδιαφερομένων, δεν αποκλείεται να περιορίσει τη λίστα των υποψηφίων.
Σχετικά με τους εκλογικούς καταλόγους, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε εκκαθάριση και επικαιροποίηση του Μητρώου μελών και φίλων, που είχαν λάβει μέρος στην αναμέτρηση του 2017, ώστε στη συνέχεια να δοθεί στους υποψηφίους για τη συλλογή υπογραφών.
Το ζήτημα ανοιχτού ή κλειστού μητρώου δεν τάθηκε από καμία πλευρά. Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, άπαντες τάσσονται υπέρ των ανοικτών εκλογών με εγγραφές μελών και φίλων – ψηφοφόρων, ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας.
Όπως μάλιστα συμπληρώνουν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν ακριβώς όπως οι προηγούμενες: Ανοιχτά και δημοκρατικά. Θέτουν όμως κάποιες δικλείδες ασφαλείας, όπως οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες, οι οποίοι δεν είναι μέλη ή φίλοι, να εγγραφούν αυτόματα στο μητρώο μελών του κόμματος.
Θα γίνει και debate μεταξύ των υποψηφίων
Βασικά θέματα παραμένουν ασαφή ή ανεπαρκώς προσδιορισμένα. Όπως οι ημερομηνίες διεξαγωγής του πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών και η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, που λόγω κορωνοϊού θα έλυνε πολλά ζητήματα.
Αναφορικά με τις ημερομηνίες, εν πολλοίς θα κριθούν από την πρόοδο που θα υπάρξει σε όλα τα προαναφερθέντα διαδικαστικά, αλλά και την πορεία της πανδημίας.
Έτσι, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και κάτι συνταρακτικό, οι εκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. Αν απαιτηθεί παραπάνω χρόνος για την επίλυση τεχνικών και οργανωτικών ζητημάτων, οι κάλπες θα στηθούν λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Αφού καθοριστεί ο οδικός χάρτης των διαδικασιών θα ξεκινήσει η συζήτηση για τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους και να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σχετικά με τις πολιτικές απόψεις τους για το μέλλον του κόμματος, αλλά και τις θέσεις τους για τα μείζονα προβλήματα της χώρας.
Η αίσθηση που υπάρχει πάντως είναι πως θα υπάρξει debate, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια απόφαση, καθώς προέχει πρώτα η επίλυση των διαδικαστικών ζητημάτων.
Όσον αφορά το ζήτημα να τεθεί επικεφαλής των εκλογών κάποια υπερκομματική προσωπικότητα, όπως έγινε το 2017 με τον Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μιλώντας στο «Καρφί» αποκλείουν ένα τέτοιο σενάριο, τονίζοντας πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί πλέον από μόνο του να διαχειριστεί την διαδικασία, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, που ο ενιαίος φορέας βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα.