Eurogroup: Τα θέματα της οικονομίας επιστρέφουν -σταδιακά -σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της έντασης στο Αιγαίο, τις εξελίξεις (που δεν είναι και τόσο θετικές) στο Μακεδονικό και την ένταση από την υπόθεση Novartis.
Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα βρεθεί σήμερα στο eurogroup και η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθίδα (σε «Β» από «-Β»), από τον οίκο Fitch. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες διατυμπανίζουν ότι «η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προυπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειεας που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαικού Μηχανισμούα Σταθερότητας».
Είναι γνωστό δε, ότι τελούν σε εκκρεμότητα η πώληση του ΔΕΣΦΑ, το θέμα του Ελληνικού καθώς και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Από την πορεία αυτών θα εξαρτηθεί το αν η ΕΕ θα προχωρήσει την εκταμίευση της δόσης.
Δεν ανησυχούν για τη δόση στο Μαξίμου
Στο πλαίσιο αυτό -και με δεδομένο ότι το ΣτΕ δεν έχει ολοκληρώσει τη γνωμοδότηση για το Ελληνικό- που είναι και βασική προυπόθεση για τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος , είναι πολύ πιθανό να μην ανάψει σήμερα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση!
Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου ,πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida δεν δείχνουν να ανησυχούν. Αντιθέτως, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους μιλούν για μια εξέλιξη που αν προκύψει θα είναι εντός πλαισίου. Και σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν συντρέχει ανησυχία για κάτι που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα (αφού την απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα λάβει το Δ.Σ του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας, χωρίς να απαιτείται νέο eurogroup, μόλις ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες).
Επιστρέφουν οι δανειστές στις 26 Φεβρουαρίου
Η έλευση των τεχνικών κλιμακίων ξεκινά αυτή τη βδομάδα, ενώ την επόμενη Δευτέρα 26 του μηνός θα καταλύσουν στο Hilton οι επικεφαλής των θεσμών. Τα διαδικαστικά θέματα της 4ης αξιολόγησης και η συζήτηση για την έξοδο από το Πρόγραμμα θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα οργάνωσης του σχεδιασμού.
Εν πρώτοις, πρέπει να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων. Ενώ το μεγάλο στοίχημα για τους κυβερνητικούς είναι σε συνδυασμό με το χρέος, να δικαιωθεί και το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου που με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μπορεί να τους δώσει τη δυνατότητα τα μέτρα του 2019-2020 να αποτελέσουν αντικείμενο επανεξέτασης, για μετά τη λήξη του Προγράμματος.
Στέλλα Α. Γκαντώνα, iefimerida.gr