Με σειρά παρεμβάσεων στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται για τη διαπραγμάτευση των πρώτων έξι μηνών διακυβέρνησης γεγονός που φαίνεται ότι προκαλεί δυσαρέσκεια στην ηγετική ομάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε η περιοδεία του στην Αχαία και το άνοιγμα της πλατφόρμας εγγραφής νέων μελών να σηματοδοτούσε τη νέα αρχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντ’ αυτού, όμως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα όπως αν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον Πούτιν την άνοιξη του 2015, να τυπώσει δραχμές ή αν συζητήθηκε στο τότε υπουργικό συμβούλιο η “έφοδος στο Νομισματοκοπείο”. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αυτή η συζήτηση δεν βοηθά το κόμμα να προχωρήσει και είναι πολύ πιθανό το ζήτημα να τεθεί στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Πάντως, το ζήτημα του απολογισμού της περιόδου διακυβέρνησης αποτελεί ένα από τα βασικά επίδικα πάνω στα οποία τοποθετούνται οι τάσεις του κόμματος ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου.
Οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πώς τοποθετούνται
Όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στο εσωτερικό του κόμματος έχουν διαμορφωθεί τρεις τάσεις με βασικό επίδικο την ταυτότητα του κόμματος, τη διεξαγωγή ή όχι απολογισμού και τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί στο Συνέδριο. Σημειώνεται, πάντως, ότι ενόψει του Συνεδρίου είναι πιθανό να εμφανιστούν δύο ακόμα τάσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
1. Η Κίνηση Μελών: Πρόκειται για συνένωση μέρους των παλιών Προεδρικών και της ομάδας των Καραβελιστών. Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Αντώνης Κοτσακά, Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Ζαχαριάδης είναι τα σημαντικότερα στελέχη της τάσης που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Τάχθηκαν υπέρ του μαζικού ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογής Προέδρου από τη βάση αλλά και στην εγγραφή μελών μέσω της πιο απλής διαδικασίας.
2. Οι “νεολαίοι”: Επικεφαλής της τάσης θεωρείται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε αυτήν συμμετέχουν ο Γιάννης Μπουρνούς και άλλα νεότερα στελέχη του κόμματος αλλά και οι Δημήτρης Βίτσας, Έφη Καλαμαρά και Πέττυ Πέρκα. Είναι κοντά στον πρόεδρο του κόμματος και στηρίζουν τη θέση του για την ανάγκη ανοίγματος του κόμματος, όμως δίνουν έμφαση στη διατήρηση χαρακτηριστικών που έφεραν το κόμμα μέχρι εδώ. Υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί η σκυτάλη σε πιο νέα πρόσωπα και να αξιοποιηθούν οι εμπειρίες από την κυβερνητική τετραετία. Η τοποθέτηση του Δ. Τζανακόπουλου στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, πάντως, ερμηνεύθηκε ως απόλυτη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα.
3. Η τάση των 53+: Πρόκειται για την τάση που διατηρεί για τον εαυτό της τον τίτλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκπρόσωπο στην Πολιτική Γραμματεία τον Πάνο Λάμπρου προσπαθούν, όπως λένε, “να στρίψουν το τιμόνι πιο αριστερά”. Τοποθετήθηκαν κατά της εκλογής Προέδρου από τη βάση, υπέρ της ανάγκης για αυτοπρόσωπη παρουσία στην τοπική οργάνωση προκειμένου να γραφτεί ένα νέο μέλος και κατά της αλλαγής του ονόματος. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρηθεί ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Βρίσκονται, πάντως, σε δύσκολη θέση καθώς έχουν πλέον λίγα μέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ οι συσχετισμοί αναμένεται να είναι αρνητικοί για αυτούς στο Συνέδριο.
Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης διατηρούν, λόγω και της ιστορικότητάς τους στο κόμμα, την αυτονομία τους κρατώντας πολλές φορές ρόλο ρυθμιστή με τις παρεμβάσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη συνέντευξη του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο tvxs.gr στην οποία τοποθετείται αναφορικά με την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
“Το θέμα δεν είναι να επιλέξουμε το άνοιγμα ή την ιδεολογική καθαρότητα, ότι και αν σημαίνει αυτό σήμερα. Και τούτο γιατί πρόκειται για ένα πλαστό δίλημμα καθώς το άνοιγμα προϋποθέτει σαφή αριστερή ταυτότητα και όχι ιδεολογική πλαδαρότητα”, λέει ο κ. Δραγασάκης παίρνοντας, παράλληλα, και σαφή θέση κατά της εκλογής Προέδρου από τη βάση.
Έρχονται νέες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ενισχυθεί η συνεργασία με την Προοδευτική Συμμαχία με τους συνεργαζόμενους να εντάσσονται, ουσιαστικά στο κόμμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με τη συγκρότηση ενιαίων οργάνων.
Στην πορεία προς το Συνέδριο, πάντως, οι προερχόμενοι από τον συγκεκριμένο χώρο δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε ίδρυση τάσης προκειμένου να καταγράψουν τη δυναμική τους στο Συνέδριο. Άλλωστε, με το όνομα “Γέφυρα” είχαν κάνει την εμφάνισή τους προεκλογικά.
Η έκπληξη, όμως, έρχεται από τα “δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ”. Ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Κόκκαλης είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα την ίδρυση τάσης. «Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζεται μια παρέμβαση ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου. Ο ίδιος ο πρόεδρος ξεκίνησε το διάλογο ώστε μετά το συνέδριο του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει τις πλατιές λαϊκές δυνάμεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι σε αυτήν θα συμμετέχει σίγουρα η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.