Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Αμυράς: Η τελευταία εκπαίδευση των πέντε Βελγικών Ποιμενικών σκύλων, που θα αναλάβουν δράση ως αναπόσπαστα μέλη των «Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» ολοκληρώθηκε.
Οι ποιμενικοί, οι οποίοι θεωρούνται η καλύτερη ράτσα στο είδος τους καθώς συνδυάζουν αντοχή, ταχύτητα, εξυπνάδα, εξαιρετική όσφρηση και ακοή, γεννήθηκαν τον περασμένο Μάιο στην Huelma της Ισπανίας όπου και εκπαιδεύτηκαν εντατικά σε εξειδικευμένο κέντρο της χώρας, με την εκπαίδευση τους να ολοκληρώνεται στη Λάρισα από τους ίδιους Ισπανούς εκπαιδευτές.
Πλέον, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, με τους χειριστές τους, θα επιχειρούν στις προστατευόμενες περιοχές της Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με σκοπό τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των δηλητηριασμένων δολωμάτων από το πεδίο.
Μάλιστα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Λάρισα βρέθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς για να παρακολουθήσει την τελευταία εκπαίδευσή τους πριν αναλάβουν δράση.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός: «Σήμερα δυναμώνει ο αγώνας μας για την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, καθώς αναλαμβάνουν δράση στο πεδίο οι πέντε Βελγικοί Ποιμενικοί με τους χειριστές τους. Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικά κλειδιά απέναντι στην κλιματική κρίση».
Όπως έγινε γνωστό, οι πέντε σκύλοι θα βγαίνουν τακτικές περιπολίες στο πεδίο συνδράμοντας το έργο των αντίστοιχων Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με τον οργανισμό να αναλαμβάνει την κτηνιατρική περίθαλψη και την τροφή τους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ένα μόνο δηλητηριασμένο ζώο ή άλλου τύπου δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να οδηγήσει στη μαζική θανάτωση ή ακόμα και στην τοπική εξαφάνιση ενός είδους, το φαινόμενο είναι ανεξέλεγκτο και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγράφεται. Πλήττονται κυρίως πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά (γυπαετός, όρνιο, ασπροπάρης), αλλά και απειλούμενα είδη θηλαστικών (καφέ αρκούδα, λύκος, τσακάλι, λύγκας). Τα οικόσιτα ζώα, όπως είναι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών, πέφτουν και αυτά πολύ συχνά θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Εκτός των άλλων, η χρήση τοξικών ουσιών διασπαρμένων στην φύση, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και για τα οικοσυστήματα.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. από την έναρξη της λειτουργίας του περιέλαβε στον προγραμματισμό του και υλοποιεί σύμφωνα και με το Σχέδιο Δράσης του, σημαντικές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπως: Πρόταση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης: «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». Προετοιμασία υλοποίησης Έργου: «Δράσεις προβολής, εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης γενικού πληθυσμού και εκπαίδευση στοχευμένων ομάδων πληθυσμού για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». Ενώ, στα πλαίσια του έργου LIFE ARCPROM αλλά και πολλαπλών δράσεων σε αντίστοιχα έργα έχουν ενταχθεί εξειδικευμένες παρεμβάσεις με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης αυτής πρακτικής.
Επιπλέον, μία από τις καινοτόμες δράσεις και η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον δημόσιο τομέα για την περιβαλλοντική προστασία στην Ελλάδα, είναι η λειτουργία Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) στελεχωμένες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τους χειριστές τους, οι οποίες θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 σε προστατευόμενες περιοχές ευθύνης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Πρόκειται για 7 ειδικές ομάδες που θα επιχειρούν σε επιλεγμένες Μονάδες Διαχείρισης και στις οποίες έχουν σημειωθεί κρούσματα παράνομης χρήσης δολωμάτων ή περιστατικά εκτεταμένων δηλητηριάσεων ή κρίνεται ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν εν δυνάμει περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω προβλημάτων στις χρήσεις γης ή αντικρουόμενων τοπικών πρακτικών και συμφερόντων.
Στις αρμοδιότητες των Ε.Μ.Α.Δ.Δ. περιλαμβάνονται προληπτικές και έκτακτες περιπολίες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων από την ύπαιθρο καθώς και η ενεργή συμμετοχή τους στα Σχέδια Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Στα πλαίσια εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας οι Ε.Μ.Α.Δ.Δ. θα μπορούν να εκτελούν κοινές περιπολίες με τους υπόλοιπους φύλακες των Μονάδων, καθώς και να συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια έρευνας, μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς (Δασαρχεία, Αστυνομία, Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ΜΚΟ).
Ηλίας Παλιαλέξης