Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Στασινός: Ολοκληρώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η νέα αναβάθμιση στο ηλεκτρονικό σύστημα «e-Άδειες» και βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία, προκειμένου η διαδικασία έκδοσης Οικοδομικών Αδειών να προσαρμοστεί στις διατάξεις του ν. 4759/2020.
Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΤΕΕ προχωρά στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies. Με τα 2,5 χρόνια εμπειρίας του θεσμού της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενσωματώνουμε παρατηρήσεις μηχανικών και υπηρεσιών, για την ορθολογικότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση όλων».
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το ΤΕΕ δεσμεύεται να αναβαθμίζει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που σχεδιάζει σε συνεργασία με την πολιτεία και λειτουργεί για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται, καθώς η ανταγωνιστικότητα της χώρας στη διαδικασία αδειοδότησης, μέσα από το σύστημα e-adeies, έχει βελτιωθεί κατά πολύ, όπως παραδέχονται οι εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών. Τώρα κάνουμε ακόμη καλύτερη τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και πιο στοχευμένη και ουσιαστική τη δουλειά του μηχανικού».
Όπως ανακοίνωσε το ΤΕΕ, οι νέες διατάξεις του ν.4759/2020 που τροποποιούν ν.4495/2017 και η υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/47319/1946/20.05.2021 του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά, θέτουν νέες διαδικασίες και απαιτήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προσαρμογή από το ΤΕΕ του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies ήταν άμεση, καλύπτοντας παράλληλα ανάγκες και παρατηρήσεις που διαπιστώθηκαν από μηχανικούς – χρήστες του συστήματος (τόσο ελεύθερους επαγγελματίες όσο και υπαλλήλους ΥΔΟΜ κλπ) στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, τις οποίες πρότεινε το ΤΕΕ και υιοθέτησε θεσμικώς το ΥΠΕΝ.
Με τις αλλαγές που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, ενοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών με καλύτερο διαχωρισμό των σταδίων ευθύνης για την έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας, αναδεικνύοντας τον επιτελικό ρόλο των υπηρεσιών Δόμησης στον έλεγχο των όρων, προϋποθέσεων και μεγεθών δόμησης και αναγνωρίζοντας τον ρόλο των μηχανικών στον άρτιο τεχνικό σχεδιασμό των κατασκευών σε επίπεδο μελέτης και επίβλεψης κάθε έργου.
Βασικά σημεία τροποποίησης του e-adeies είναι τα εξής:
– Αυτόματη έκδοση οικοδομικών αδειών και αναθεωρήσεων των κατηγοριών 1 και 2 του άρθρου 36 του ν. 4495/2017, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία της κατηγορίας 3, μετά από υποβολή του πλήρη ηλεκτρονικού φακέλου από τον μηχανικό, με υποχρεωτική προϋπόθεση την έκδοση προέγκρισης από την ΥΔΟΜ, καθώς και τον μεταγενέστερο έλεγχο των φορολογικών
– Καθορισμός στην προέγκριση της πληρότητας του ηλεκτρονικού φακέλου της προς έκδοση οικοδομικής αδείας (μελέτες, εγκρίσεις, λοιπά δικαιολογητικά)
– Δυνατότητα έκδοσης προέγκρισης για άδεια αναθεώρησης σε όλες τις κατηγορίες του άρθρου 36 του ν. 4495/2017
Επιπλέον, το αναβαθμισμένο σύστημα παρέχει τις εξής δυνατότητες:
– Άμεση αλλαγή κατηγορίας οικοδομικής άδειας
– Αναθεώρηση οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων
– Αναθεώρηση για παράταση ισχύος των αδειών κατεδάφισης για 1 επιπλέον έτος
– Υποβολή βεβαίωσης μηχανικού για τις εργασίες του άρθρου 30
– Δήλωση ολοκλήρωσης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: «Με την ευθύνη και τη γνώση των μηχανικών η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Η εμπειρία αυτή από την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε αδειοδοτικής διαδικασίας στην ελληνική πολιτεία. Το ΤΕΕ συνδράμει την κυβέρνηση σε αυτή την πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού στις διοικητικές διαδικασίες. Θα είμαστε όχι μόνο αρωγοί αλλά και μπροστάρηδες σε κάθε έργο βελτίωσης διαδικασιών και ψηφιακής λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και έρχονται πολλά».
Ηλ. Π.