Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Ζαββός: Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB…
Γιώργος Ζαββός μιλώντας στο «6ο Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» που διοργανώθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα: Ο μετασχηματισμός του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και η πρόκληση της Ανάπτυξης.
Όπως υπενθύμισε, μία πρόσφατη έρευνα της McKinsey αναφέρει ότι για να καλύψουμε το οικονομικό κενό ως χώρα θα χρειαστούμε περίπου 500 δισ. ευρώ έως το 2050 για τις λεγόμενες καθαρές ενέργειες. Εκτιμάται ότι το 20% αυτών των επενδύσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το 2030.
«Για να χρηματοδοτήσουμε την Πράσινη Οικονομία θα χρειαστούμε δυναμικές συνέργειες χρηματοδότησης μεταξύ τριών πηγών» όπως είπε και εξήγησε:
Πρώτον, τους δημόσιους πόρους (ευρωπαϊκοί, π.χ. το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης – και οι ελληνικοί δημόσιοι πόροι).
Δεύτερον, τον τραπεζικό δανεισμό.
Τρίτον, την προσφυγή στις οι κεφαλαιαγορές με τα κατάλληλα εργαλεία, είτε πράσινα εταιρικά ή κρατικά ομόλογα, είτε πράσινες τιτλοποιήσεις.
Η πρόκληση είναι μεγάλη, συνέχισε ο ίδιος, αν θέλουμε, π.χ. να εξοπλίσουμε κάθε σπίτι, κάθε κτίριο, κάθε επιχείρηση, με νέες μορφές εναλλακτικής ενέργειας. «Η τεχνογνωσία των τιτλοποιήσεων που υπάρχει στο νέο οικοσύστημα που δημιούργησε ο Ηρακλής μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για ΜΕΔ αλλά και για εξυπηρετούμενα πράσινα δάνεια, π.χ. αυτά που χορηγούνται για ηλιακούς συλλέκτες» τόνισε ο κ. Ζαββός.
Η Ελλάδα, όπως είπε, λόγω των τολμηρών πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης, έχει κάνει τεράστια βήματα για να καταστεί ενεργειακός κόμβος σημαντικής περιφερειακής εμβέλειας.
«Κεφαλαιοποιούμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια, η τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Για τους λόγους αυτούς, πρέπει επειγόντως να δημιουργήσουμε ένα νέο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα που θα προσφέρει ανταγωνιστικές συνθήκες χρηματοδότησης για ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά καλώδια, μηχανισμούς αποθήκευσης ενέργειας για ενεργειακές υποδομές. Έχουμε έντονο ενδιαφέρον να επιταχύνουμε τις νέες τεχνολογίες για να κερδίσουμε ένα πλεονέκτημα σε αυτό που θα είναι το σύστημα ενέργειας και παραγωγής του μέλλοντος» σημείωσε ο πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημείωσε ότι η ΕΑΤ στοχεύει στη διεύρυνση της περιμέτρου των δανειοληπτών ΜμΕ, δηλαδή στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για πολλές χιλιάδες ΜμΕ μέσω συγχρηματοδοτήσεων, εγγυήσεις που ενισχύουν την τραπεζική τους ικανότητα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε τα εξής:
«Η κλιματική μετάβαση είναι ένας σημαντικός μετασχηματισμός, ανάλογος ως προς το μέγεθός του με την Βιομηχανική επανάσταση του 20ου αιώνα.
Η βιωσιμότητα και η οικολογία έλειπαν κατά κανόνα από τα παραδοσιακά οικονομικά εγχειρίδια. Η πράσινη ή οικολογική οικονομία που σήμερα υπαγορεύεται από τις τολμηρές πολιτικές αποφάσεις για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μας υποχρεώνει να λειτουργούμε εντός των ορίων του πλανήτη και αυτό απαιτεί μια ριζικά νέα οικονομική σκέψη, νέες πολιτικές και νέα χρηματοδοτικά μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Ο John Kenneth Galbraith, ένας από τους πιο διακεκριμένους οικονομολόγους του περασμένου αιώνα, έλεγε ότι η εξειδίκευση είναι μια επιστημονική διευκόλυνση αλλά όχι μια πολιτική αρετή. Πιστεύω ότι σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, ενώ η εξειδίκευση είναι ιδιαίτερα απαραίτητη ειδικά στα χρηματοοικονομικά θέματα, οι επιτακτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτούν κατ’ εξοχήν πολιτική αρετή».