Γεραπετρίτης: Νέες φοροελαφρύνσεις από Σεπτέμβριο – Τι ανακοίνωσε ο υπ. Επικρατείας σε συνέντευξή του.
Νέα δέσμη θετικών μέτρων από τον Σεπτέμβριο, ένα μέρος των οποίων θα αφορά φοροελαφρύνσεις και ασφαλιστικές εισφορές, προανήγγειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μιλώντας στο Open, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι υπάρχει «μία περιφερειακή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων», καθώς, όπως διαφαίνεται, «έχει μετακινηθεί το ιικό φορτίο από τη Δυτική Ευρώπη προς τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άνοιξαν την κοινωνία τους και την οικονομία τους χωρίς επαρκείς σταδιακούς περιορισμούς». Σημείωσε, επίσης, ότι στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί η επικαιροποίηση ενός κεντρικού επιχειρησιακού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα.
Σε ερώτηση εάν θα κλείσει ο Προμαχώνας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Θα ανταποκριθούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε ό,τι χρειάζεται. Είναι προφανές ότι οι τουριστικοί περιορισμοί της βόρειας Ελλάδας έχουν μία σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό της Βαλκανικής και της Ρωσίας. Αν χρειαστεί, θα επιβληθούν περιορισμοί, οι οποίοι θα έχουν να κάνουν κυρίως με τα χερσαία σύνορα».
Γεραπετρίτης για Αγία Σοφία: Εχουμε ασκήσει πολυμερή διπλωματία
Αναφορικά με την εν αναμονή απόφαση των τουρκικών Αρχών για την Αγία Σοφία ο υπουργός Επικρατείας συνέστησε να περιμένουμε τα δεδομένα. Πάντως «αυτήν τη στιγμή, εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι θα υπάρξει μία απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Τουρκίας, με βάση την οποία θα επιτρέπεται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ασκήσει πολυμερή διπλωματία στο ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να δημιουργήσει διπλωματικό υπόστρωμα για διεθνή καταδίκη της Τουρκίας στο κομμάτι αυτό», υπογράμμισε παράλληλα με την ελληνική διάθεση να έχει ανοιχτούς διαύλους. «Αυτήν τη στιγμή», εκτίμησε, «η Τουρκία είτε αναζητεί μία επίδειξη ισχύος είτε βρίσκεται σε μία κατάσταση ασφυξίας οπότε αισθάνεται ότι με τέτοιου τύπου εκδηλώσεις πιθανότατα θα αποσυμπιέσει την κατάσταση. Η δική μου αντίληψη είναι ότι όλα αυτά κατατείνουν σε μία περαιτέρω, όχι απομόνωση κατ’ ανάγκην, αλλά σε μία επιδείνωση της διεθνούς θέσης της Τουρκίας. Με τις μονομερείς ενέργειες, στις οποίες προβαίνει, ουσιαστικά, αγνοεί τη διεθνή κοινότητα».
Στο ερώτημα εάν εκτιμά ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να κάνει έρευνες νότια της Κρήτης, ο Γ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε: «Δεν είναι απλό πράγμα. Μία κίνηση υψηλού ρίσκου, δηλαδή η κατεύθυνση προς θαλάσσιες ζώνες που δεν βρίσκονται στην κυριαρχική επιρροή της Τουρκίας, θα δημιουργήσει γενικότερα γεωπολιτικά δεδομένα». Την ώρα, μάλιστα, που «η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή διπλωματικά, έχει πολύπλευρα ερείσματα, τα οποία δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ατλαντική Συμμαχία) αλλά έχει ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες. Θα πρέπει να αντιλαμβάνεται και η Τουρκία ότι είναι μία κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου να διακινδυνεύσει να βρεθεί σε αχαρτογράφητα, στην πραγματικότητα, νερά».
«Θα υπάρξει νέο πακέτο θετικών μέτρων»
Σε άλλη ερώτηση, εάν θα εξαγγείλει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο νέο πακέτο θετικών μέτρων, ο Γ. Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός: «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πακέτα μέτρων, τα οποία θα επιχειρήσουν να ανακουφίσουν τις πληγείσες επιχειρήσεις. Βεβαίως, να έχουμε μία εικόνα ότι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από τη οικονομική στήριξη που θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο ερώτημα εάν αυτή η δέσμη θετικών μέτρων μπορεί να περιλαμβάνει και περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, ο υπουργός υπογράμμισε την προσπάθεια του πρωθυπουργού, ο οποίος «στην ΕΕ έχει πολύ ισχυρό λόγο και πολιτικό κεφάλαιο, να καταστήσει δυνατό, βάσει των όρων που θα τεθούν, ένα μέρος να διατεθεί στην πραγματική οικονομία μέσω φοροελαφρύνσεων και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών».
Μόνο με αδιάσειστα στοιχεία παραπομπή πρωθυπουργού
Είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στα σχέδια της κυβέρνησης; ρωτήθηκε, επίσης ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος απάντησε: «Αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα κάτι τέτοιο, υπάρχει ούτως ή άλλως η εκκρεμότητα που αφορά τη δικαιοσύνη και εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν μηνυτήριες αναφορές. Τα όσα έχουν αναδειχθεί, και πιθανότατα τα όσα θα προκύψουν ακόμη, αποτελούν έναν λόγο για μία περαιτέρω δικαστική διερεύνηση. Η πολιτική διερεύνηση δεν είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, εμείς θα παρακολουθήσουμε, προφανώς, τα ζητήματα αυτά, αλλά αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι περισσότερο στα ζέοντα προβλήματα».
Στη συνέχεια, κατέθεσε την προσωπική θέση του ότι «ο κάθε πρωθυπουργός έχει μία πολύ ειδική θέση στο πολίτευμα, δεν είναι θέμα ούτε συμβολισμού ούτε πολιτικής ηθικής. Είναι ακριβώς ο ρόλος που επιτελείται στο πολίτευμα. Τους πρωθυπουργούς δεν τους παραπέμπεις με ενδείξεις. Για να μπορέσεις να αποδώσεις δικαστική, ποινική μομφή στον οποιονδήποτε πρωθυπουργό, θα πρέπει να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία (…) Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά. Το μείζον τώρα είναι μία πολιτική στάση του πρώην πρωθυπουργού, από τον οποία πολλά ακούσαμε, όχι όμως μία καθαρή, ουσιαστική απάντηση».
Για τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, διευκρίνισε πως «την πρωτοβουλία για όλα αυτά δεν την είχε ποτέ η κυβέρνηση, πρόκειται για ενδείξεις, οι οποίες αναδεικνύονται από ιδιώτες», σημειώνοντας, ταυτόχρονα, τη «μεταστροφή», όπως είπε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Όταν στο παρελθόν, ενόσω βρισκόταν στη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, “αγκάλιαζε” τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούσαν, κατά δήλωση των ιδίων, “όχημα” για να μπορέσει να υπάρξει μία χειραγώγηση, θα πω εγώ, της ελευθερίας του Τύπου και της πληροφορίας. Και σήμερα, εκείνοι οι οποίοι ήταν τα “οχήματα”, γίνονται οι παρείσακτοι και οι παρίες». Υποστήριξε, δε, με έμφαση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι όταν ο πρωθυπουργός είπε χθες στη Βουλή ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει όλον τον χρόνο να εξηγήσει τις θέσεις του, «αναφερόταν στο ότι η κυβέρνηση, πρωτίστως όμως η ελληνική κοινωνία, περιμένουν απαντήσεις επί της ουσίας» από τον κ. Τσίπρα.
Γεραπετρίτης: Είμαστε πρωτοπόροι στην αυτοκριτική και την εσωτερική κάθαρση
Στο ερώτημα για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που φέρονται να αναμειγνύουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι εμείς, σε ό,τι αφορά την αυτοκριτική και την εσωτερική κάθαρση, είμαστε πρωτοπόροι». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κανένα στοιχείο που να αναφέρεται σε πρόσωπα, στα οποία να αποδίδεται ποινική μομφή. Αυτονόητα θέλω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η κυβέρνηση και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ανεχθούν το οποιοδήποτε ζήτημα ηθικής τάξης ανακύψει». Ενώ επέμεινε, δίνοντας τη διαβεβαίωση, ότι «εμείς είμαστε της κλασικής πολιτικής ηθικής, ότι εκείνος στον οποίο αποδίδεται μία τέτοια βαριά μομφή θα πρέπει να τιμωρείται. Εμείς δεν είμαστε ούτε της πολιτικής ανηθικότητας ούτε της ποινικής ατιμωρησίας. Θα παρέμβουμε αμέσως μόλις προκύψει η οποιαδήποτε σοβαρή ένδειξη»