«Ο εορτασμός των 200 ετών είναι εορτασμός όλων μας. Η προβολή της χώρας μάς αφορά όλους», ανέφερε σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μιλώντας για τις δράσεις της επιτροπής «Ελλάδα 2021».
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες, στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα δράσεων της Επιτροπής. Αυτή είναι και η σημαντική πρωτοτυπία της προσπάθειάς μας» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για το πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και το εξωτερικό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
«Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο». Επίσης η κυρία Αγγελοπούλου διευκρίνισε ότι «στο πλαίσιο του ρόλου που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της Επιτροπής, δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της Ολομέλειας. Θέλουμε όλοι, και όχι μόνο τα μέλη της Ολομέλειας, να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο. Άλλωστε βρισκόμαστε στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η διαλογική συζήτηση.
Πάντα, φυσικά, με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των Ελλήνων, στην θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική μας κληρονομία. Στην Επιτροπή πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν είναι κίνδυνος, είναι μέσο για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Επανάσταση». Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η Επιτροπή, τόνισε ότι «η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς δεν βοηθάει κανέναν & σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι «υπηρετεί». Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία οποιουδήποτε. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα μείνουμε επικεντρωμένοι στον στόχο μας» είπε η κυρία Αγγελοπούλου.
Τα εορταστικά δρώμενα και οι δράσεις του «Ελλάδα 2021»
«Από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2021», το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση» επεσήμανε η κ. Αγγελοπούλου.
Οι δράσεις του «Ελλάδα 2021»
Η 1η δράση αφορά «Διαδρομές της Επανάστασης». Στο πλαίσιο της 200 νέα παιδιά ακολουθούν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση αλλά και ταυτόχρονα, συνδέονται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής.
«Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)» είναι η 2η δράση. Στόχος της είναι να αποδελτιωθούν για πρώτη φορά όλες οι ελληνικές εφημερίδες εκείνης της περιόδου καθώς και αναφορές για την Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού.
Η 3η δράση είναι «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821». Μια σειρά ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων εκείνης της εποχής, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης & τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους.
«Θα μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια χώρα που ξέρει να κερδίζει τα μεγάλα στοιχήματα. Να ξεπερνά τις κρίσεις. Να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση την ώρα της παγκόσμιας τραγωδίας. Μια χώρα που στα δύσκολα δείχνει σθένος και αντοχή στα δύσκολα» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Συλλεκτικά νομίσματα και αναμνηστικά για το «Ελλάδα 2021»
«Tον Ιανουάριο, θα κυκλοφορήσουν συλλεκτικά νομίσματα με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών. Τα έσοδα από το νομισματικό πρόγραμμα αποτελούν και τον κορμό των εσόδων της Επιτροπής. Η θεματολογία τους θα παραπέμπει σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας» είπε ο κ. Μάρτων Σίμιτσεκ, Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η Επιτροπή δρομολογεί (εντός Ιουνίου) δημόσιο διαγωνισμό για την ανακήρυξη αναδόχων για την παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων για την επέτειο του 2021. Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με μεγάλη αυστηρότητα και με διαφανή διαδικασία.
Οι αιτήσεις Εθελοντών γίνονται μέσω του http://greece2021.gr και έως σήμερα αριθμούν 730 – ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πάνω από 6.000. Ο συνολικός αριθμός Εθελοντών θα προσδιοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες των δράσεων στις οποίες θα κληθούν να συμμετέχουν.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή έχει συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με συνολικά 93 δήμους της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα της έχουν κατατεθεί συνολικά 92 προτάσεις από 40 Ο.Τ.Α. «Μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει περιεχόμενο στο http://greece2021.gr, προτείνοντας άρθρα για τα χρονολόγια» επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Το σημαντικότερο παράθυρο συμμετοχής στο έργο της Επιτροπής» είπε ο κ. Κοντογιάννης, είναι μέσα από την πλατφόρμα υποβολής προτάσεων για δράσεις και εκδηλώσεις. Η ύπαρξη της πλατφόρμας επέτρεψε να συγκεντρώσουμε 600 προτάσεις, με τη διαδικασία υποβολής να συνεχίζεται.