Εορτολόγιο: Ααρών Αβραάμ, Αβραμία * Αδάμ Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμας, Διαμαντής, Αδαμαντία, Αμάντα, Άντα, Διαμάντω, Ρουμπίνη * Εύα Δαβίδ, Δαυίδ * Δανάη, Δαν * Δεβόρα, Δεβώρα, Ντέμπορα, Ντέπυ Εσθήρ Μελχισεδέχ, Μελχής Νώε Ραχήλ Ρεβέκκα, Μπέκυ Ρούμπεν, Ρουμπίνη, Ρουμπίνι, Ρουμπίνα Σάρα, Σάρρα * Ισαάκ Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη * Αιθάν, Αίθαν.
11 Δεκεμβρίου: Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης – Κάποιος έγραψε κάπου το εξής πολύ σωστό. «Όλοι οι Άγιοι είναι αξιοθαύμαστοι, όχι όμως και αξιομίμητοι…». Πολλοί από αυτούς, και μάλιστα οι Όσιοι, ανέλαβαν και εκτέλεσαν παράδοξα, που όλα είναι βέβαια εμπνευσμένα από αληθινή αρετή. Δεν είναι όμως για όλους, γι’ αυτό και τέτοια έργα όχι μόνο αξιομίμητα δεν είναι, αλλά κι όλοι δεν είναι άξιοι να τα μιμηθούν.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ένα τέτοιο έργο αξιοθαύμαστο, αλλ’ όχι και αξιομίμητο είναι το κατόρθωμα των στυλιτών. Πολλοί Όσιοι πέρασαν ζωή ολόκληρη επάνω σ’ ένα στύλο, εκτεθειμένοι στον καύσωνα του καλοκαιριού και στον παγετό του χειμώνα. Ένας από αυτούς είναι ο άγιος Δανιήλ ο Στυλίτης, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Δεν πρέπει, γιατί και δεν μπορούμε, να τον μιμηθούμε. Αξίζει, όμως να τον θαυμάζουμε για την καρτερία του και πολλά να διδασκώμαστε από την αυταπάρνησή του. Ο Σταυρός έχει δική του αξία, έξω από κάθε κοινωνική ωφελιμότητα.
Ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης, λοιπόν, γεννήθηκε το 410 μ.Χ., στο χωριό Μαρουθά της περιφερείας Σαμοσάτων. Οι ευσεβείς γονείς του ονομάζονταν Ηλίας και Μάρθα. Ο Δανιήλ γεννήθηκε ενώ η μητέρα του ήταν στείρα. Γι’ αυτό και οι γονείς του υποσχέθηκαν να τον αφιερώσουν στην υπηρεσία του Θεού. Τον ανέθρεψαν με πολλή επιμέλεια, και οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι. Ο Δανιήλ απέδωσε καρπούς.
Νεαρός ακόμα, πήγαινε στις γειτονικές πόλεις και εξηγούσε το Ευαγγέλιο. Έπειτα πήγε σε κοινόβια Μονή, όπου επιδόθηκε σε ευσεβείς ασκήσεις, θεολογικές μελέτες και καλλιέργεια της ταπεινοφροσύνης. Κάποτε, σ’ ένα ταξίδι με τον ηγούμενο της Μονής, συνάντησε το Συμεών το Στυλίτη (βλέπε 1 Σεπτεμβρίου) και πήρε την ευλογία του.
Όταν πέθανε ο ηγούμενος της Μονής, ο Δανιήλ ξαναπήγε στο Συμεών και ζήτησε τη συμβουλή του που να πάει. Ο Συμεών τον συμβούλευσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που ο Δανιήλ έπραξε. Εκεί εγκαταστάθηκε στον περίβολο του ναού του αρχιστρατήγου Μιχαήλ στην Προποντίδα.
Μετά από λίγο καιρό, είδε όραμα το Συμεών να τον καλεί. Ο Δανιήλ, ερμηνεύοντας αυτό το όραμα, έκτισε υψηλό στύλο και εγκαταστάθηκε πάνω σ’ αυτόν. Σκοπός της εγκατάστασής του πάνω στο στύλο, ήταν ο αγώνας για την εξάλειψη των παθών και η απόκτηση περισσότερων αρετών. Έλαβε το προορατικό χάρισμα, έκανε πολλά θαύματα και ήταν σημαντική η συμμετοχή του στη Σύνοδο της Χαλκηδόνας.
Πέθανε 80 χρονών, πλήρης «καρπῶν δικαιοσύνης τῶν διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ» (Προς Φιλιππησίους, α’ 11). Δηλαδή γεμάτος από καρπούς, που παράγει η αρετή και που κατορθώνονται δια του Ιησού Χριστού.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὑψώσας τὸ σῶμα σου, ἐπὶ τοῦ στύλου σοφέ, τὸν νοῦν σου ἐπτέρωσας, πρὸς τὸν Θεὸν ἀκλινῶς, βιώσας ὡς ἄγγελος, ὅθεν σὲ στήλην ζῶσαν, εὐσεβείας εἰδότες, κράζοντας σοὶ βοῶμεν, Δανιὴλ Θεοφόρε, Παντοίων ἠμᾶς κινδύνων, πρέσβευε ρύεσθαι.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Ὑπομονῆς στύλος γέγονας, ζηλώσας τοὺς Προπάτορας Ὅσιε· τὸν Ἰὼβ ἐν τοῖς πάθεσι, τὸν Ἰωσὴφ ἐν τοῖς πειρασμοῖς, καὶ τὴν τῶν ἀσωμάτων πολιτείαν, ὑπάρχων ἐν σώματι. Δανιὴλ Πατὴρ ἡμῶν, Ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Ὡς ἀπαρχὰς τῆς φύσεως.
Ὥσπερ ἀστὴρ πολύφωτος, σὺ ἀναβὰς μακάριε, ἐπὶ τοῦ στύλου τὸν κόσμον ἐφώτισας, ἐν τοῖς ὁσίοις ἔργοις σου, καὶ τὸ σκότος τῆς πλάνης, ἀπεδιώξας Πάτερ· διὸ δεόμεθα, καὶ νῦν ἐπίλαμψον, ἐν ταῖς καρδίαις τῶν δούλων σου, τὸ ἄδυτον φῶς τῆς γνώσεως.
Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Ἐγκρατείᾳ καὶ πόνοις καὶ προσευχαῖς, τὴν ψυχήν σου κοσμήσας θεοπρεπῶς, γέγονας συμμέτοχος, τῶν Ἀγγέλων μακάριε, καὶ τῶν θαυμάτων ὄντως, χαρίσματα ἔλαβες, τοῦ ἰᾶσθαι τὰς νόσους, τῶν πίστει τιμώντων σε· ὅθεν καὶ δαιμόνων, ἀπελαύνων τὰ πλήθη, παρέχεις ἰάματα, τοῖς ἀνθρώποις μακάριε, Δανιὴλ ἀξιάγαστε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
861 – Δολοφονείται ο χαλίφης των Αββασιδών Αλ-Μουταβάκιλ από την τουρκική φρουρά, η οποία ανεβάζει στο θρόνο τον αλ-Μουντασίρ. Έναρξη της »Αναρχίας στη Σαμάρα».
969 – Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Β´ Φωκάς δολοφονείται από τη σύζυγό του, Θεοφανώ, και τον εραστή της και μετέπειτα αυτοκράτορα Ιωάννη Α΄ Τσιμισκή.
1688 – Ένδοξη Επανάσταση: Ο Ιάκωβος Β΄ της Αγγλίας αποπειράται να διαφύγει στη Γαλλία και φέρεται να πετάει τη Μεγάλη Σφραγίδα του Βασιλείου στον Τάμεση.
1792 – Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας οδηγείται από τη Συμβατική Εθνοσυνέλευση σε δίκη για προδοσία.
1816 – Η Ιντιάνα γίνεται η 19η πολιτεία των Η.Π.Α.
1889 – Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς: Στη Μάχη του Μαχερσφοντέιν οι Μπόερς υπό την ηγεσία του στρατηγού Πιέτ Κρόνιε καταβάλουν τις δυνάμεις της Βρετανικής Αυτοκρατορίας του Λόρδου Μεθούεν ο οποίος επιχειρούσε να λύσει την Πολιορκία του Κίμπερλεϊ.
1920 – Ιρλανδικός πόλεμος της ανεξαρτησίας: Σε αντίποινα για ενέδρα του ΙΡΑ, βρετανικές δυνάμεις καίνε και λεηλατούν πολυάριθμα κτίρια στο Κορκ της Ιρλανδίας. Πολλοί πολίτες ανέφεραν επίσης ότι ξυλοκοπήθηκαν, πυροβολήθηκαν, ληστεύτηκαν και εξυβρίστηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.
1927 – Εξέγερση στο Κουανγκτσόου: Κομμουνιστές πραγματοποιούν εξέγερση στο Κουανγκτσόου της Κίνας, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και ανακοινώνοντας τη δημιουργία σοβιέτ.
1931 – Καταστατική Πράξη του Γουέστμινστερ: Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου καθιερώνει νομοθετική ισότητα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Κοινοπολιτείας – Αυστραλία, Καναδά, Νέα Γη, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική και Ιρλανδία.
1937 – Το Βασίλειο της Ιταλίας αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.
1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά την κήρυξη του πολέμου από τους Αμερικανούς στην Ιαπωνία στον απόηχο της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ιταλία.
1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πολωνία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
1946 – Ιδρύεται το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
1958 – Η Γαλλική Άνω Βόλτα και η Γαλλική Δαχομέη γίνονται αυτόνομες δημοκρατίες και προσχωρούν στη Γαλλική Κοινότητα.
1960 – Οι γαλλικές δυνάμεις πυροδοτούν βίαιες συγκρούσεις με διαδηλωτές στη Γαλλική Αλγερία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκωλ.
1964 – Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ομιλεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
1968 – The Rolling Stones Rock and Roll Circus: Οι Rolling Stones πραγματοποιούν στο Λονδίνο συναυλία με τη συμμετοχή των Jethro Tull, The Who, Γιόκο Όνο κ.ά., η οποία μαγνητοσκοπείται και ηχογραφείται.
1972 – Το Apollo 17 γίνεται η έκτη και τελευταία αποστολή Απόλλων που προσεδαφίζεται στη Σελήνη.
1994 – Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.
2001 – Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γίνεται μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου
Γεννήσεις
1445 – Έμπερχαρτ Α΄, δούκας της Βυρτεμβέργης
1475 – Πάπας Λέων Ι΄
1763 – Στανισλάς-Μαρί Μαγιάρ, Γάλλος επαναστάτης
1803 – Εκτόρ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης
1810 – Αλφρέ ντε Μυσσέ, Γάλλος ποιητής
1843 – Ρόμπερτ Κοχ, Γερμανός ιατρός
1856 – Γκεόργκι Πλεχάνοφ, Ρώσος επαναστάτης και φιλόσοφος
1874 – Τζέιμς Λιούις Κραφτ, Καναδός επιχειρηματίας
1882 – Μαξ Μπορν, Γερμανός φυσικός
1890 – Κάρλος Γαρδέλ, Αργεντινός τραγουδιστής
1908 – Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, Πορτογάλος σκηνοθέτης
1911 – Ναγκίμπ Μαχφούζ, Αιγύπτιος συγγραφέας
1912 – Κάρλο Πόντι, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός
1918 – Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, Ρώσος συγγραφέας
1922 – Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Έλληνας τραγουδιστής
1930 – Τσους Λαμπρεάβε, Ισπανίδα ηθοποιός
1930 – Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Γάλλος ηθοποιός
1931 – Ρίτα Μορένο, Πορτορικανή ηθοποιός
1935 – Πρανάμπ Μουχέρτζι, Ινδός πολιτικός
1942 – Ντέρεκ Πάρφιτ, Βρετανός φιλόσοφος
1943 – Τζον Κέρρυ, Αμερικανός πολιτικός
1943 – Αλέν ντε Μπενουά, Γάλλος ακαδημαϊκός και συγγραφέας
1944 – Τζάνι Μοράντι, Ιταλός τραγουδιστής
1945 – Αντώνης Κοντογεωργίου, Έλληνας διευθυντής χορωδίας
1948 – Σταμάτης Σπανουδάκης, Έλληνας συνθέτης
1949 – Ελένη Γερασιμίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
1950 – Χριστίνα Ωνάση, Ελληνίδα επιχειρηματίας
1954 – Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, Νεπαλέζος πολιτικός
1961 – Μακί Σαλ, Σενεγαλέζος πολιτικός
1965 – Γιάννης Ραγκούσης, Έλληνας πολιτικός
1967 – Μο’ Νικ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1969 – Βισβανάθαν Άναντ, Ινδός σκακιστής
1974 – Ρέι Μιστέριο, Αμερικανός παλαιστής
1981 – Νίκι Μπεντς, Ουκρανή πορνογραφική ηθοποιός
1981 – Χαβιέρ Σαβιόλα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1984 – Λέιτον Μπέινς, Άγγλος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
384 – Πάπας Δάμασος Α΄
711 – Ιουστινιανός Β´, Βυζαντινός αυτοκράτορας
861 – Αλ-Μουταβάκιλ, χαλίφης των Αββασιδών
969 – Νικηφόρος Β´ Φωκάς, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1121 – Μαλίκ αλ-Αφντάλ, Άραβας βεζίρης
1282 – Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1474 – Ερρίκος Δ΄, βασιλιάς της Καστίλης
1582 – Φερντινάνδο Άλβαρο δε Τολέδο, Ισπανός ευγενής
1643 – Χέρμαν Βράνγκελ, Σουηδός στρατιωτικός και πολιτικός
1686 – Λουδοβίκος Β΄ των Βουρβόνων-Κοντέ, Γάλλος στρατηγός
1834 – Βασιλική Κονταξή, Ελληνίδα σύζυγος του Αλή πασά
1945 – Σαρλ Φαμπρί, Γαλλος φυσικός
1964 – Άλμα Μάλερ, Αυστριακή κοσμική
1985 – Βασίλειος Τσαπόγας, Έλληνας πολιτικός
1998 – Τζίμι Μακέι, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
2006 – Ελίζαμπεθ Μπόλντεν, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
2008 – Αγγελική Λαΐου, Ελληνίδα ακαδημαϊκός
2011 – Ευθύμιος Καλεβράς, Έλληνας γλύπτης
2016 – Έσμα Ρετζέποβα, Ρομά τραγουδίστρια
2016 – Σαντίκ Τζαλάλ αλ-Αζίμ, Σύρος ακαδημαϊκός