Εορτολόγιο: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα.
23 Φεβρουαρίου: Άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης – Ο Άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε περί το 80 μ.Χ. από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Παγκράτιο και τη Θεοδώρα, που είχαν εγκλειστεί στη φυλακή για την πίστη του Χριστού, και βαπτίσθηκε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε μαζί με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο (βλέπε 20 Δεκεμβρίου) μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Λίγο πριν αναχωρήσει από τον πρόσκαιρο αυτό βίο ο Άγιος Βουκόλος, Επίσκοπος Σμύρνης (βλέπε 6 Φεβρουαρίου), χειροτόνησε μετά των Αγίων Αποστόλων, ως διάδοχό του, τον Άγιο Πολύκαρπο και μετά κοιμήθηκε με ειρήνη.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Άγιος παρακολούθησε με αγωνία και προσευχή τη σύλληψη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, Επισκόπου Αντιοχείας και τα μαρτύρια αυτού. Η αγάπη του προς τον θεοφόρο Πατέρα μαρτυρείται και από την Επιστολή την οποία έγραψε προς τους Φιλιππησίους. Σε αυτή την επιστολή τους συγχαίρει για την φιλοξενία, την οποία παρείχαν στον Άγιο Ιγνάτιο, όταν αυτός διήλθε από την πόλη τους. Το κείμενο αυτό του Αγίου Πολυκάρπου διακρίνεται για τον αποστολικό, θεολογικό και ποιμαντικό χαρακτήρα του.
Ο Άγιος Πολύκαρπος, διακρινόταν για την σωφροσύνη, τη θεολογική κατάρτιση και την αφοσίωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου, καθώς μιλούσε πάντα σύμφωνα με τις Γραφές. Ήταν ο γνησιότατος εκπρόσωπος της αποστολικής διδασκαλίας σε όλες τις Εκκλησίες της Ασίας. Ο Άγιος Ειρηναίος (βλέπε 23 Αυγούστου) παρέχει την πληροφορία ότι ο Άγιος Πολύκαρπος μετέστρεψε πολλούς από τις αιρέσεις του Βαλεντίνου και του Μαρκίωνος στην Εκκλησία του Θεού. Διηγείται μάλιστα και ένα επεισόδιο αναφερόμενο στη στάση του Αγίου Πολυκάρπου έναντι του Μαρκίωνος. Όταν ο αιρεσιάρχης αυτός τον πλησίασε κάποτε και του απηύθυνε την παράκληση: «ἐπεγίνωσκε ἠμᾶς», δηλαδή αναγνώρισέ μας, ο Άγιος απάντησε: «ἐπιγινώσκω, ἐπιγινώσκω σὲ τὸν πρωτότοκον τοῦ Σατανᾶ».
Ένα άλλο επεισόδιο ανάγεται στη γεροντική ηλικία του Αγίου Πολυκάρπου. Όπως είναι γνωστό, οι Εκκλησίες της Μικράς Ασίας εόρταζαν το Πάσχα στις 14 του μηνός Νισσάν, σε οποιαδήποτε ημέρα και αν τύχαινε αυτό. Αντίθετα οι άλλες Εκκλησίες δεν εόρταζαν καθόλου το Πάσχα, αλλά αρκούνταν στον εβδομαδιαίο κατά Κυριακή εορτασμό της Αναστάσεως, τονίζοντας ασφαλώς περισσότερο τον εορτασμό της πρώτης Κυριακής μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Επειδή λόγω της διαφοράς αυτής η Εκκλησία της Ρώμης τηρούσε αυστηρή στάση έναντι των Μικρασιατών, ο Άγιος Πολύκαρπος αναγκάσθηκε να μεταβεί στη Ρώμη, για να διευθετήσει το ζήτημα και άλλα δευτερεύοντα θέματα, με τον Επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο (βλέπε 17 Απριλίου).
Μετά την επιστροφή του από την Ρώμη, υπέργηρος πλέον, συνέχισε την αποστολική δράση του με τόση επιτυχία, ώστε προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών. Αυτή η προδιάθεση ήταν φυσικό να προκαλέσει το μαρτύριό του, που ακολούθησε την εξής πορεία. Ο Κόιντος, ζηλωτής Χριστιανός, ο οποίος ήλθε στη Σμύρνη από τη Φρυγία, παρακίνησε ομάδα Φιλαδελφέων Χριστιανών να προσέλθουν στον ανθύπατο Στάτιο Κοδράτο, για να δηλώσουν σε αυτόν την ιδιότητά τους και την πίστη τους στον Χριστό, πράγμα το οποίο φυσικά προοιώνιζε θάνατο. Τελικά μαρτύρησαν όλοι, εκτός από τον Κόιντο, ο οποίος δειλιάσας την τελευταία στιγμή, θυσίασε στα είδωλα. Ο όχλος, αν και θαύμασε την γενναιότητα των Μαρτύρων, απαιτούσε να εκτελεσθούν οι «άθεοι» και να αναζητηθεί ο Άγιος Πολύκαρπος, ο οποίος πιεζόμενος από τους Χριστιανούς είχε αναχωρήσει σε κάποιο αγρόκτημα. Τελικά ο Άγιος συνελήφθη το έτος 167 μ.Χ. και οδηγήθηκε ενώπιον του ανθυπάτου.
Ο γηραιός Επίσκοπος δεν ταράχθηκε. Το πρόσωπό του ήταν γαλήνιο και λαμπερό. Ο αστυνόμος Ηρώδης και ο πατέρας του Νικήτας προσπάθησαν να πείσουν τον Άγιο να αρνηθεί τον Χριστό. Ο Άγιος όμως, με πνευματική ανδρεία απάντησε ότι υπηρετεί τον Χριστό επί 86 έτη χωρίς καθόλου να Τον εγκαταλείψει. Πως μπορούσε λοιπόν τώρα να Τον βλασφημήσει και να Τον αρνηθεί; Ο ανθύπατος τότε διέταξε να τον ρίξουν στην φωτιά. Ο Γέρων Πολύκαρπος αποδύθηκε μόνος τα ιμάτιά του και περίμενε προσευχόμενος λέγοντας: «Κύριε, ὁ Θεὸς ὁ Παντοκράτωρ, ὁ τοῦ ἀγαπητοῦ καὶ εὐλογητοῦ παιδός Σου Ἰησοῦ Χριστοῦ Πατήρ, δι’ Οὐ τὴν περὶ Σοῦ ἐπίγνωσιν εἰλήφαμεν, ὁ Θεὸς τῶν ἀγγέλων καὶ δυνάμεων, καὶ πάσης τῆς κτίσεως, καὶ παντὸς τοῦ γένους τῶν δικαίων, οἱ ζώσιν ἐνώπιόν Σου, εὐλογῶ Σε, ὅτι ἠξίωσας μὲ ἧς ἡμέρας καὶ ὥρας ταύτης τοῦ λαβεῖν μὲ μέρος ἐν ἀριθμῷ τῶν μαρτύρων Σου, ἐν τῷ ποτηρίῳ τοῦ Χριστοῦ Σου, εἰς ἀνάστασιν ζωῆς αἰωνίου, ψυχῆς τε καὶ σώματος, ἐν ἀφθαρσίᾳ Πνεύματος Ἁγίου, ἐν οἲς προσδεχθείην ἐνώπιόν Σου σήμερον ἐν θυσίᾳ πίονι καὶ προσδεκτή, καθὼς προητοίμασας καὶ προσεφανέρωσας καὶ ἐπλήρωσας ὁ ἀφευδὴς καὶ ἀληθινὸς Θεός. Διὰ τοῦτο καὶ περὶ πάντων αἰνῶ Σε, εὐλογῶ Σε, δοξάζω Σε, σὺν τῷ αἰωνίῳ καὶ ἐπουρανίω Ἰησοῦ Χριστό….».
Η φωτιά σχημάτισε γύρω από το σώμα του Αγίου Πολυκάρπου καμάρα χωρίς να τον αγγίζει. Τότε στρατιώτης εκτελεστής τελείωσε τον Άγιο Μάρτυρα διά του ξίφους. Έπειτα το Ιερό λείψανο ρίφθηκε στην φωτιά, οι δε πιστοί συνέλεξαν τα ιερά λείψανα αυτού.
Η Σύναξη του Αγίου Πολυκάρπου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τήν κλῆσιν τοῖς ἔργοις σου, ἐπισφραγίσας σοφέ, ἐλαία κατάκαρπος, ὤφθης ἐν οἴκῳ Θεοῦ, Πολύκαρπε ἔνδοξε∙ σύ γαρ ως Ἱεράρχης, καί στερρός Ἀθλοφόρος, τρέφεις τήν Ἐκκλησίαν, λογικῇ εὐκαρπίᾳ, πρεσβεύων Ἱερομάρτυς, ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Καί τρόπων μέτοχος, καί θρόνων διάδοχος, τῶν Ἀποστόλων γενόμενος, τήν πρᾶξιν εὗρες θεόπνευστε, εἰς θεωρίας ἐπίβασιν· διά τοῦτο τόν λόγον τῆς ἀληθείας ὀρθοτομῶν, καί τῇ πίστει ἐνήθλησας μέχρις αἵματος, Ἱερομάρτυς Πολύκαρπε· πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Χορὸς Ἀγγελικὸς.
Καρπούς τούς λογικούς, τῷ Κυρίῳ προσφέρων, Πολύκαρπε σοφέ, ἀρετῶν δι᾽ ἐνθέων, ἐδείχθης ἀξιόθεος, Ἱεράρχα μακάριε· ὅθεν σήμερον, οἱ φωτισθέντες σοῖς λόγοις, ἀνυμνοῦμέν σου, τήν ἀξιέπαινον μνήμην, Θεόν μεγαλύνοντες.
Ὁ Οἶκος
Τὴν τῆς σοφίας χρηστότητα ἀρυσάμενος, ἐξ αὐτῆς Πάτερ ἔπλησας θεογνωσίᾳ τὴν ποίμνην σου, καὶ τῆς παναγίας καὶ ἀρρήτου Θεότητος τὸ τρισήλιον ἤστραψας, τοῦ Πατρος τὸ ἀγέννητον, Υἱοῦ δὲ τὴν γέννησιν καὶ ἐκπόρευσιν Πνεύματος, μίαν Θεότητα, μίαν δόξαν τρανῶς ἐκδιδάξας, καὶ εἰδώλων ἀθεΐαν ἐκ ποδῶν ἀποποιήσας, καρπούς δὲ ὡρίμους, ψυχὰς πιστευόντων προσάγων τούτῳ ἔνδοξε, ἐν ᾧ βεβαπτίσμεθᾳ, εἰς ὃν καὶ πιστεύομεν, δοξάζοντες Κύριον.
Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Τὸν τῆς χάριτος βότρυν ἐν τῇ ψυχῇ, ἀληθῶς γεωργήσας Πάτερ σοφέ, ὡς οἶνον ἐξέβλυσας, τὸν τῆς πίστεως λόγον, τὸν εὐφραίνοντα πάντων, Πιστῶν τὴν διάνοιαν, καὶ θαυμάτων ὤφθης ἀπέραντον πέλαγος· ὅθεν καὶ Μαρτύρων, καλλονὴ ἀνεδείχθης, πυρὶ τελειούμενος, καὶ φωτὸς ἀξιούμενος, ἀϊδίου Πολύκαρπε· Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν Μνήμην σου.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
303 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός διατάσσει την καταστροφή της χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια, αρχίζοντας τον οκταετή διωγμό κατά των Χριστιανών.
532 – Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ δίνει την εντολή για την οικοδόμηση του νέου ορθόδοξου ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.
1836 – Επανάσταση του Τέξας: Αρχίζει η μάχη του Άλαμο στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.
1847 – Αμερικανομεξικανικός πόλεμος: Τα αμερικανικά στρατεύματα του στρατηγού και μελλοντικού προέδρου Ζαχαρία Τέιλορ νικούν το μεξικανικό στρατό στη μάχη του Μπουένα Βίστα.
1861 – Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν φτάνει μυστικά στην Ουάσινγκτον, μετά τη ματαίωση του φερόμενου σχεδίου δολοφονίας στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.
1870 – Εποχή ανασυγκρότησης: τελειώνει ο μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο στρατιωτικός έλεγχος του Μισισίπι και η πολιτεία επανεντάσσεται στην Ένωση.
1887 – Η Κυανή Ακτή πλήττεται από ισχυρό σεισμό, σκοτώνοντας 644 άτομα.
1898 – Στη Γαλλία, ο Εμίλ Ζολά καταδικάζεται σε φυλάκιση μετά τη δημοσίευση του «Κατηγορώ», μίας επιστολής με την οποία κατηγορούσε τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό και για την άδικη φυλάκιση του λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους.
1903 – Η Κούβα παραχωρεί στις Η.Π.Α., έναντι μισθώματος, τον κόλπο του Γκουαντάναμο «εις το διηνεκές».
1905 – Ο δικηγόρος του Σικάγου Πωλ Χάρρις και τρεις άλλοι επιχειρηματίες συναντιούνται για μεσημεριανό γεύμα και ιδρύουν το Ρόταρυ, την πρώτη λέσχη υπηρεσιών στον κόσμο.
1934 – Ο Λεοπόλδος Γ΄ γίνεται βασιλιάς του Βελγίου.
1941 – Το πλουτώνιο παράγεται και απομονώνεται για πρώτη φορά από τον Γκλεν Θ. Σίμποργκ.
1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ιαπωνικό υποβρύχιο βάλλει κατά της ακτογραμμής της Καλιφόρνια κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα.
1943 – Εθνική Αντίσταση (Ελλάδα): ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων.
1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: συνθηκολόγηση της γερμανικής φρουράς στο Πόζναν. Η πόλη απελευθερώνεται από τις σοβιετικές και πολωνικές δυνάμεις.
1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η γερμανική πόλη Πφόρτσχαϊμ ισοπεδώνεται σε μία επιδρομή 379 βρετανικών βομβαρδιστικών.
1947 – Ιδρύεται ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης.
1958 – Κουβανοί αντάρτες απαγάγουν τον 5 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο.
1966 – Στη Συρία, ο Σαλάχ Τζαντίντ, μέλος του κόμματος Μπάαθ, ηγείται ενός εσωκομματικού στρατιωτικού πραξικοπήματος που αντικαθιστά την προηγούμενη κυβέρνηση του στρατηγού Αλ Χαφέζ, επίσης μέλος του κόμματος Μπάαθ.
1966 – Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Ε.Ι.Ρ. με δίωρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διεθνείς ειδήσεις, καλλιτεχνικά θέματα και ντοκιμαντέρ.
1969 – Πεθαίνει στην Αθήνα ο τέως βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ. Ο Σαούντ, ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και αναιμία, άφησε την τελευταία του πνοή στο ξενοδοχείο Καβούρι όπου διέμενε σχεδόν ανελλιπώς μετά την ανατροπή του από τον αδελφό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ το 1964.
1969 – Πεθαίνει στο Λονδίνο ο στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπι, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα μετά την κατοχή και εκ των πρωταγωνιστών των Δεκεμβριανών του 1944.
1983 – Το μικρό επιβατηγό-οχηματαγωγό Χρυσή Αυγή της εταιρείας Πολέμη ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου λόγω θαλασσοταραχής και κακής φόρτωσης των οχημάτων που μεταφέρει. 28 από τους 42 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι περισυλλέγονται από άλλα σκάφη.
1987 – Οι επιστήμονες παρατηρούν ένα σουπερνόβα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.
1989 – Η Μαντόνα κυκλοφορεί το βίντεο του Like a Prayer. Πυροδοτεί τεράστιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από θρησκευτικές ομάδες ανά τον κόρμο, συμπεριλαμβανομένου του Βατικανού και του Πάπα. Ενθάρρυναν τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν το άλμπουμ της και τα προϊόντα της Pepsi που το προωθούσαν. Η περίοδος χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στην ιστορία της μουσικής.
Γεννήσεις
1417 – Πάπας Παύλος Β΄
1443 – Ματθαίος Κορβίνος, βασιλιάς της Ουγγαρίας
1817 – Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς, Άγγλος ζωγράφος και γλύπτης
1879 – Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ρώσος ζωγράφος
1883 – Καρλ Γιάσπερς, Γερμανός ψυχίατρος και φιλόσοφος
1884 – Κάζιμιρ Φουνκ, Πολωνός βιοχημικός
1889 – Βίκτορ Φλέμινγκ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1899 – Έριχ Κέστνερ, Γερμανός συγγραφέας
1899 – Νόρμαν Τόρογκ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1907 – Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, Έλληνας πολιτικός*1923 – Ιωάννης Γρίβας, Έλληνας πολιτικός
1929 – Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β΄
1929 – Γεώργιος Ρωμοσιός, Έλληνας αστυνομικός
1915 – Πολ Τίμπετς, Αμερικανός πιλότος
1920 – Μπενγιουσέφ Μπενχεντά, Αλγερινός πολιτικός
1940 – Πίτερ Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός
1944 – Δώρος Λοΐζου, Κύπριος ποιητής
1945 – Λίνος Κόκοτος, Έλληνας συνθέτης
1945 – Πίτσα Μπουρνόζου, Ελληνίδα ηθοποιός
1953 – Σατόρου Νακατζίμα, Ιάπωνας παλαίμαχος οδηγός αγώνων
1954 – Βίκτορ Γιούστσενκο, Ουκρανός πολιτικός
1974 – Δημήτρης Γεωργαλής, Έλληνας ποδηλάτης
1976 – Βίκτορ Σάντσεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1983 – Έμιλι Μπλαντ, Αγγλίδα ηθοποιός
1992 – Κυριάκος Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
2012 – Στέλλα, πριγκίπισσα της Σουηδίας
Θάνατοι
167 – Πολύκαρπος, επίσκοπος Σμύρνης
715 – Ουαλίντ Α΄, Άραβας χαλίφης
965 – Όθων, δούκας της Βουργουνδίας
1270 – Αγία Ισαβέλλα της Γαλλίας
1447 – Πάπας Ευγένιος Δ΄
1447 – Χάμφρεϊ, δούκας του Γκλόστερ
1546 – Φραγκίσκος του Ανγκιάν, Γάλλος στρατιωτικός
1603 – Φρανσουά Βιέτ, Γάλλος μαθηματικός
1704 – Γκέοργκ Μούφατ, Γερμανός συνθέτης
1821 – Τζον Κητς, Άγγλος ποιητής
1848 – Τζον Κουίνσι Άνταμς, 6ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1855 – Καρλ Φρίντριχ Γκάους, Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός
1927 – Σβάινμπγιερν Σβάινμπγιερνσσον, Ισλανδός συνθέτης
1930 – Χορστ Βέσελ, Γερμανός εθνικοσοσιαλιστής
1934 – Έντουαρντ Έλγκαρ, Άγγλος συνθέτης
1942 – Στέφαν Τσβάιχ, Αυστριακός συγγραφέας
1943 – Αιμίλιος Ξανθόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1947 – Δημήτριος Καθενιώτης, Έλληνας στρατιωτικός
1957 – Μαρίκα Νίνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1965 – Σταν Λόρελ, Άγγλος ηθοποιός
1966 – Κωνσταντίνος Χωρέμης, Έλληνας γιατρός και ακαδημαϊκός
1968 – Δημήτριος Αδ. Τσαούσης, Έλληνας πολιτικός
1969 – Μαντουμπάλα, Ινδή ηθοποιός
1969 – Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
1969 – Ρόναλντ Σκόμπι, Βρετανός στρατιωτικός
1974 – Κοσμάς Πολίτης, Έλληνας συγγραφέας
1976 – Γεράσιμος Αλιβιζάτος, Έλληνας ιατρός
1977 – Γεώργιος Σπηλιόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1986 – Μαρτ Σταμ, Ολλανδός αρχιτέκτονας
1987 – Κωνσταντίνος Σ. Σπηλιόπουλος, Έλληνας πολιτικός
2000 – Στάνλεϊ Μάθιους, Άγγλος ποδοσφαιριστής
2000 – Όφρα Χάζα, Ισραηλινή τραγουδίστρια
2003 – Τίτος Βανδής, Έλληνας ηθοποιός
2004 – Ιωάννης Ξηροτύρης, Έλληνας συγγραφέας
2006 – Τέλμο Θάρρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
2006 – Σαΐντ Μοχάμεντ Τζοχάρ, πολιτικός από τις Κομόρες
2008 – Γιάνεζ Ντρνόβσεκ, Σλοβένος πολιτικός
2014 – Τσάρλι Πόρτερ, Αμερικανός ορειβάτης