Εορτολόγιο: Ιάσων, Ιάσονας, Ιάσωνας Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα * Κέρκυρα, Κερκύρα.
29 Απριλίου: Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι Απόστολοι – Οι Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος ανήκουν στη χορεία των Αποστόλων του Κυρίου και κατάγονταν ο μεν Ιάσων από την Ταρσό ή τη Θεσσαλονίκη, κατά το παλαιό χειρόγραφο, όπως σημειώνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο δε Σωσίπατρος από την Αχαΐα.
Το όνομα του Ιάσων απαντά σε δύο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Στις Πράξεις των Αποστόλων και στην προς Ρωμαίους Επιστολή του Παύλου.
Ο Απόστολος Παύλος, μετά τους Φιλίππους, ήλθε στην Θεσσαλονίκη, όπου δίδαξε επί τρεις εβδομάδες. Η διδασκαλία του επέσυρε το μίσος των Ιουδαίων, οι οποίοι στράφηκαν εναντίον του, παρακινώντας και τους αγοραίους της πόλεως. Επειδή φιλοξενούνταν στο σπίτι του Ιάσονος, οι Ιουδαίοι τον αναζήτησαν εκεί. Δεν τον βρήκαν όμως, γι’ αυτό έσυραν τον Ιάσονα και τους άλλους αδελφούς στους πολιτάρχες, δηλαδή στους δημοτικούς άρχοντες. Στην αφήγηση αυτή των Πράξεων των Αποστόλων αναφέρεται για πρώτη φορά το όνομα του Ιάσονα. Στην προς Ρωμαίους Επιστολή ο Παύλος αναφέρει τον Ιάσονα με εκείνους που απηύθυναν χαιρετισμούς στους παραλήπτες της Επιστολής.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Από την Αγία Γραφή, από την οποία έχουμε τις πρώτες πληροφορίες και συγκεκριμένα στην προς Ρωμαίους Επιστολή, ο Ιάσων και ο Σωσίπατρος χαρακτηρίζονται «συγγενεῖς» του Αποστόλου Παύλου. Ο χαρακτηρισμός αυτός δημιούργησε ορισμένα ερωτήματα. Κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι ο Παύλος και ο Ιάσων ήταν ομότεχνοι, πάντως όχι συγγενείς εξ αίματος. Εν τούτοις, όπως δέχονται οι ερευνητές, ο αναφερόμενος στις Πράξεις των Αποστόλων και στην Επιστολή είναι ένα και το αυτό πρόσωπο. «Τούτου τοῦ Ἰάσονος», λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, «καὶ Λουκᾶς μέμνηται. Οὐ γὰρ ἁπλῶς συγγενῆν μέμνηται, εἰ μὴ καὶ τὴν εὐσέβειαν εἶεν ἑοικότως αὐτῷ». Με το ίδιο πνεύμα ομιλεί και ο Θεοφύλακτος: «Εἰ μὴ γὰρ τοιοῦτοι ἦσαν, οὐκ ἂν αὐτῶν ἐμνήσθη». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν ο Θεοδώρητος Κύρου, ο Οικουμένιος και όλοι οι νεότεροι ερμηνευτές. Δέχονται δηλαδή ταυτισμό του Ιάσονος των Πράξεων και της Επιστολής.
Ο Ιάσων φαίνεται ότι διατηρούσε μικρό εργαστήριο υφαντουργίας, στο οποίο ο Παύλος βρήκε εργασία. Αυτό σημαίνει ότι ο συνεργάτης του Αποστόλου ήταν εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη και ίσως μονίμως. Το Μηναίον της Εκκλησίας φέρει τον Ιάσονα Ταρσέα ως προς την καταγωγή. «Τούτων ὁ μὲν Ἰάσων Ταρσεὺς ἦν, ὃς καὶ πρῶτος ἐκεῖθεν ζωγρεῖται πρὸς τὴν εὐσέβειαν». Ίσως η άποψη αυτή σχηματίσθηκε από την φράση του Παύλου «οἱ συγγενεῖς μου» και κυρίως από παρερμηνεία σχετικής φράσεως των λεγομένων «Πράξεων τῶν Ἁγίων», έργο κατά πάσα πιθανότητα του 9ου αιώνα μ.Χ. Οι «Πράξεις τῶν Ἁγίων» αναφέρουν ότι ο Ιάσων καταστάθηκε από τον Παύλο, Επίσκοπος Ταρσού. «Ἐξ ἀρχῆς», λέγει το κείμενο των «Πράξεων τῶν Ἁγίων», «ὁμοῦ Ἰάσων τῆς Ταρσοῦ μητρόπολιν κυβερνῶν ἐμπεπίστευτο παρὰ Παύλου ὡς οἰκείαν πατρίδα». Αλλά το «οικείαν πατρίδα» δεν αναφέρεται στον Ιάσονα, αλλά στον Ταρσέα Παύλο, που εμπιστεύθηκε την πατρίδα του στον Ιάσονα. Αλλά και αν ακόμη ο Ιάσων καταγόταν από την Ταρσό, δεν θα ήταν Χριστιανός πριν από την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη. Τούτο είναι εύκολο να το ισχυρισθούμε, διότι εάν είχε γνωρίσει την χριστιανική πίστη στην Ταρσό, βρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη έπρεπε τουλάχιστον να είχε προλειάνει το έδαφος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ιάσων ζούσε στην Θεσσαλονίκη και ότι έγινε μαθητής του Αποστόλου Παύλου.
Η γνώμη του Holzner ότι ο Απόστολος Παύλος ήλθε από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη κομίζοντας Επιστολές προς τον Ιάσονα, συνηγορεί υπέρ της απόψεως εκείνης ότι ο Παύλος δεν γνώριζε τον Ιάσονα και ότι ο Ιάσων γνώρισε τον Χριστιανισμό από τον Παύλο. Ο Απόστολος Παύλος στα πρώτα χρόνια της ιεραποστολικής δράσεώς του, επισκεπτόταν καταρχήν τους Ιουδαίους και έπειτα απευθυνόταν στους Εθνικούς. Έτσι και στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι γνωστό, πρώτα επισκέφθηκε τη συναγωγή, όπου και μίλησε. Πολλοί από τους ερμηνευτές ισχυρίζονται ότι ο Ιάσων ήταν Ιουδαίος. Το όνομα Ιάσων ήταν συνηθισμένο στους Έλληνες, το έπαιρναν όμως και πολλοί Ελληνιστές Ιουδαίοι. Η πληροφορία του Δωροθέου Τύρου, ότι ο Ιάσων ήταν ένας από τους Εβδομήκοντα Μαθητές του Κυρίου έχει αποκρουσθεί.
Η δράση του Ιάσονος, αρχίζει αμέσως μετά την μεταστροφή του στον Χριστό. Φιλοξενεί τον Παύλο στο σπίτι του, προσφέρει στον δάσκαλο και στους πρώτους Χριστιανούς τη βοήθειά του, διαθέτει το ίδιο του το σπίτι για τις συνάξεις και υφίσταται διώξεις χάρη του Ευαγγελίου. Η αναζήτηση του Παύλου από τους Ιουδαίους και η σύλληψη του Ιάσονος στη Θεσσαλονίκη ήταν πράξη ανεύθυνη. Αν πράγματι οι κατηγορίες ότι ενεργούσε κατά του Καίσαρος ήταν επιβεβαιωμένες, τότε έπρεπε να γίνει έρευνα όχι από τον όχλο, αλλά από τις αρχές. Οι πολιτάρχες, ύστερα από εξέταση στην οποία υπέβαλαν τον Ιάσονα και τους αδελφούς, τους άφησαν ελεύθερους και τους διαβεβαίωσαν ότι δεν επρόκειτο να ενοχληθούν. Παρόλα αυτά, η θέση του Ιάσονος δεν έπαυσε να είναι επισφαλής.
Όλα αυτά αποτελούν προοίμιο άλλων διώξεων που επρόκειτο να υποστεί ο Ιάσων. Ο ιερός Χρυσόστομος, επαινώντας τον Απόστολο Ιάσονα, τον χαρακτηρίζει θαυμαστό: «Θαυμαστὸς ὁ ἀνὴρ εἰς κινδύνους ἑαυτὸν ἐκδοὺς καὶ ἐκπέμψας αὐτούς».
Μετά τα συμβάντα στη Θεσσαλονίκη, ο Παύλος αναχωρεί γρήγορα για την Βέροια. «Οἱ δὲ ἀδελφοὶ διὰ νυκτὸς ἐξέπεμψαν τόν τε Παῦλον καὶ Σίλαν εἰς Βέροιαν». Πρωτοστάτης για τη φυγάδευση του διδασκάλου τους ήταν ο Ιάσων, ο οποίος έμεινε στη Θεσσαλονίκη διοργανώνοντας την πρώτη Εκκλησία.
Όταν οι Απόστολοι Τιμόθεος και Σίλας πήγαν στην Κόρινθο, ο Ιάσων τους έδωσε χρήματα για τον Παύλο. Και όταν ο Απόστολος Παύλος έγραφε την προς Ρωμαίους Επιστολή, ο Ιάσων ήταν στην Κόρινθο και απηύθυνε χαιρετισμούς στους Χριστιανούς της κοινότητος της Ρώμης.
Μια παράδοση φέρει τον Απόστολο Ιάσονα Επίσκοπο της γενέτειρας του διδασκάλου του, τον δε Απόστολο Σωσίπατρο Επίσκοπο Ικονίου. Άλλη πάλι παράδοση, την οποία όμως αποκρούουν οι ερμηνευτές, θέλει τον Ιάσονα Επίσκοπο Ικονίου. Τόσο ο Ιάσων όσο και ο Σωσίπατρος ήλθαν στην Κέρκυρα, όπου ανέπτυξαν πλούσια δράση.
Και οι δύο συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου, εξαιτίας της ιεραποστολικής τους δραστηριότητας, συκοφαντήθηκαν, συνελήφθησαν και ρίχθηκαν στη φυλακή από τον ηγεμόνα Κερκυλλίνο. Στην φυλακή μετέστρεψαν επτά ληστές στον Χριστό, οι οποίοι αργότερα μαρτύρησαν για την πίστη τους και το δεσμοφύλακα Αντώνιο. Οι δύο Απόστολοι παραδόθηκαν από τον ηγεμόνα στον έπαρχο Καπριανό, ο οποίος μην μπορώντας να τους μεταπείσει, τους έριξε στην φυλακή.
Τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τον έπαρχο οι δύο Απόστολοι, συγκίνησαν την θυγατέρα του ηγεμόνος, Κέρκυρα, η οποία ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό. Οι δύο Απόστολοι ρίχθηκαν σε ένα σιδερένιο καζάνι, όπου υπήρχε πίσσα και ρητίνη. Ο Ιάσων εξήλθε αβλαβής, ενώ ο Σωσίπατρος πέθανε. Από τη δοκιμασία αυτή των δύο Αποστόλων, ο ηγεμόνας μετανόησε, κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και μετονομάσθηκε Σεβαστιανός.
Ο Απόστολος Ιάσων, όπως αναφέρουν οι «Πράξεις τῶν Ἁγίων», έζησε μέχρι τα βαθειά γεράματα, διακονώντας την Εκκλησία της Κέρκυρας και χτίζοντας ναούς. Οι Κερκυραίοι για την προσφορά των δύο Αποστόλων, τους ευλαβούνται και προς τιμήν τους υπάρχει περικαλλής ναός, που θεωρείται ο αρχαιότερος στην πόλη.
Οι τίμιες κάρες των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου φυλάσσονται με ευλάβεια στην ιερά μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Δυὰς ἡ ὁμότροπος, τῶν Ἀποστόλων Χριστοῦ, Ἰάσων ὁ ἔνδοξος, Σωσίπατρος ὁ κλεινός, συμφώνως τιμάσθωσαν οὗτοι γὰρ δεδειγμένοι, τὸν τῆς χάριτος λόγον, ηὔγασαν ἐν Κερκύρᾳ, εὐσεβείας τὸ φέγγος, πρεσβεύοντες τῷ Κυρίῳ, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀπόστολοι ἅγιοι, πρεσβεύσατε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος β’. Χειρόγραφον εἰκόνα.
Τοῖς δόγμασι τοῦ Παύλου καταυγασθέντες, γεγόνατε φωστῆρες τῆς οἰκουμένης, τρισμακάριοι· καταυγάζετε γὰρ ἀεί κόσμον θαύμασιν, Ἰάσον, ἡ πηγή τῶν ἱαμάτων, Σωσίπατρε, Χριστοῦ Μαρτύρων κλέος, Ἀπόστολοι θεοφόροι, προστάται τῶν ἐν ἀνάγκαις, καθικετεύσατε Θεῷ, τοῦ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Μεγαλυνάριον
Χαίροις Ἀποστόλων ἡ ξυνωρίς, τῆς σεπτῆς Τριάδος, δημηγόροι καὶ ὑπουργοί, σὺν τῷ Σωσιπάτρῳ, Ἰάσων θεοφόρε· ὑμεῖς γὰρ ἀληθείας, ὤφθητε στόματα.
Ὁ Οἶκος
Ἀπόστολοι θεηγόροι, καὶ κήρυκες εὐσεβείας, διδάσκαλοι καὶ προστάται εὐσεβούντων ἀεισέβαστοι, παρεστηκότες Θεῷ, καὶ φωτὸς θείου πληρούμενοι, καὶ στεφάνοις ἐγκοσμούμενοι, φωτίσατε ἡμᾶς δεόμεθα, γεραίρειν τὴν ὑμῶν πανέορτον πανήγυριν, ἐν εὐφήμοις ὑμνῳδίαις εὐσεβῶς· πάντες γὰρ ἐσμεν ποίμνιον ὑμῶν, λυτρωθέντες τῆς πλάνης ἐν χάριτι, ἀλλ’ ὡς ὄντες σωτῆρες τῶν πιστῶν, σπεύσατε πρὸς τὸν Κτίστην, πρεσβεύειν παρρησίᾳ, τοῦ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Κάθισμα
Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Ἰάσονα πιστοί, καὶ Σωσίπατρον ὕμνοις, ὡς μύστας ἱερούς, τῆς Ἁγίας Τριάδος, καὶ κήρυκας τῆς Πίστεως, ἐπαξίως τιμήσωμεν, ὅπως λάβωμεν, ταῖς παρακλήσεσι τούτων, πάντες ἔλεος, καὶ χάριν εὕρωμεν θείαν, εἰς εὔκαιρον βοήθειαν.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1091 – Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός νικά τους Πετσενέγους στη μάχη του Λεβουνίου.
1386 – Το πριγκιπάτο του Σμολένσκ γίνεται υποτελές του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας.
1429 – Η Ιωάννα της Λωραίνης φθάνει στην Ορλεάνη για να την ελευθερώσει από την πολιορκία των Άγγλων.
1483 – Το Βασίλειο της Καστίλης κατακτά τη Γκραν Κανάρια των Καναρίων Νήσων.
1521 – Τα σουηδικά στρατεύματα υπό τον Γουσταύο Βάσα νικούν τις δανικές δυνάμεις στο Βεστερός και σύντομα καταλαμβάνουν την πόλη. Ωστόσο, το κατεχόμενο από τους Δανούς κάστρο δεν παραδίδεται στους Σουηδούς παρά στις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μετά από πολιορκία εννέα μηνών.
1781 – Αμερικανική Επανάσταση: βρετανικά και γαλλικά πλοία συγκρούονται έξω από τις ακτές της Μαρτινίκας.
1861 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: η Βουλή των Αντιπροσώπων του Μέριλαντ ψηφίζει υπέρ της μη αποχώρησης από την Ένωση.
1862 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: η Νέα Ορλεάνη πέφτει στις δυνάμεις της Ένωσης υπό τον ναύαρχο Ντέιβιντ Φάραγκατ.
1882 – Ο Βέρνερ φον Ζίμενς δοκιμάζει στο Βερολίνο το Ελέκτρομοουτ, πρόδρομο του τρόλεϊ.
1916 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η βρετανική 6η Ινδική Μεραρχία παραδίδεται στις οθωμανικές δυνάμεις κατά την πολιορκία του Κουτ-ελ-Αμάρα σε μία από τις μεγαλύτερες παραδόσεις βρετανικών δυνάμεων μέχρι τότε.
1916 – Εξέγερση του Πάσχα: Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος στην Ιρλανδία και η εξέγερση λήγει επίσημα με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο.
1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την επί χρόνια σύντροφό του, Εύα Μπράουν, σε ένα καταφύγιο στο Βερολίνο και ορίζει ως διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Νταίνιτς. Ο Χίτλερ και η Μπράουν αυτοκτονούν την επόμενη ημέρα.
1945 – Τα αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου.
1970 – Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι αμερικανικές και οι νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπότζη για να κυνηγήσουν τους Βιετκόνγκ.
2005 – Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια κατοχής.
Γεννήσεις
1519 – Τιντορέττο, Ιταλός ζωγράφος
1553 – Αλβέρτος Φρειδερίκος, δούκας της Πρωσίας
1785 – Καρλ φον Ντράις, Γερμανός εφευρέτης
1818 – Αλέξανδρος Β΄, τσάρος της Ρωσίας
1854 – Ανρί Πουανκαρέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός
1854 – Πάβελ φον Ρένενκαμπφ, Ρώσος στρατιωτικός
1863 – Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής
1874 – Νικόλαος Επισκοπόπουλος, Έλληνας συγγραφέας
1879 – Τόμας Μπίτσαμ, Άγγλος διευθυντής ορχήστρας
1885 – Φρανκ Φλέτσερ, Αμερικανός ναύαρχος
1899 – Ντιουκ Έλινγκτον, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας
1901 – Χιροχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας
1907 – Φρεντ Τσίνεμαν, Αυστριακός σκηνοθέτης
1917 – Σελέστ Χολμ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1925 – Τζον Κόμπτον, πρωθυπουργός της Αγίας Λουκίας
1929 – Βάλτερ Κεμπόβσκι, Γερμανός συγγραφέας
1930 – Ζαν Ροσφόρ, Γάλλος ηθοποιός
1934 – Πέντρο Πίρες, πρόεδρος του Πράσινου Ακρωτηρίου
1936 – Γρηγόρης Γιάνναρος, Έλληνας πολιτικός
1936 – Ζούμπιν Μέτα, Ινδός διευθυντής ορχήστρας
1940 – Μητροπολίτης Τάλιν και πάσης Εσθονίας Στέφανος
1943 – Γιάννης Καλατζής, Έλληνας τραγουδιστής
1943 – Ίαν Κέρσοου, Άγγλος ιστορικός
1943 – Ιλκέρ Μπασμπούγ, Τούρκος στρατιωτικός
1947 – Τζιμ Ράιαν, Αμερικανός αθλητής και πολιτικός
1957 – Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Άγγλος ηθοποιός
1957 – Σοφία Σακοράφα, Ελληνίδα ακοντίστρια και πολιτικός
1958 – Μισέλ Φάιφερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1968 – Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, πολιτικός από την Κροατία
1970 – Αντρέ Αγκάσι, Αμερικανός αντισφαιριστής
1970 – Ούμα Θέρμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1974 – Anggun, Ινδονήσια τραγουδίστρια
1977 – Τάιτους Ο’ Νιλ, Αμερικανός παλαιστής
1978 – Μπομπ Μπράιαν, Αμερικανός αντισφαιριστής
1984 – Βασίλης Ξανθόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
2007 – Ινφάντα Σοφία της Ισπανίας
Θάνατοι
926 – Μπούρχαρτ Β΄, δούκας της Σουαβίας
1417 – Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού, βασιλιάς της Νάπολης
1857 – Σαρλ Λουσιέν Βοναπάρτης, Γάλλος φυσιοδίφης και ορνιθολόγος
1930 – Μαρία Πολυδούρη, Ελληνίδα ποιήτρια
1933 – Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής
1935 – Λιρόι Καρ, Αμερικανός τραγουδοποιός
1951 – Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, Αυστριακός φιλόσοφος
1956 – Βίλχελμ Ρίττερ φον Λέεμπ, Γερμανός στρατάρχης
1959 – Κέννεθ Άρθουρ Άντερσον, Βρετανός στρατηγός
1961 – Γιάννης Κορδάτος, Έλληνας κοινωνιολόγος
1967 – J. B. Lenoir, Αμερικανός τραγουδοποιός
1971 – Χρυσός Ευελπίδης, Έλληνας γεωπόνος και πολιτικός
1977 – Αναστάσιος Δ. Φράγκος, Έλληνας πολιτικός
1980 – Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης
1998 – Αρχέλαος Αντώναρος, Έλληνας γελοιογράφος
2006 – Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, Καναδός οικονομολόγος
2008 – Άλμπερτ Χόφμαν, Ελβετός χημικός
2009 – Λεωνίδας Χρηστάκης, Έλληνας συγγραφέας
2012 – Γιώργος Δ. Παππάς, Έλληνας πολιτικός
2013 – Αντώνης Αντάπασης, Έλληνας νομικός
2013 – Ανδρέας Ντούζος, Έλληνας ηθοποιός
2014 – Μπομπ Χόσκινς, Άγγλος ηθοποιός