Εορτολόγιο: Αστέριος, Αστέρης, Αστρινός, Αστερινός, Αστρινή, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Αστερινή * Νικάνωρ, Νικάνορας.
7 Άυγούστου: Άγιος Δομέτιος ο Πέρσης και οι δύο μαθητές του – Ο Oσιομάρτυρας Δομέτιος ήταν Πέρσης και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη από κάποιο χριστιανό, που ονομαζόταν Άβαρος. Όταν το έμαθαν αυτό οι άνθρωποι του σπιτιού του, εξεγέρθηκαν εναντίον του και ο Δομέτιος αναγκάσθηκε να τους εγκαταλείψει. Κατέφυγε στην πόλη Νίσιβη στα βυζαντινά σύνορα, οπού κλείστηκε σε κάποια μονή.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αναχώρησε, όμως, κι από κει, για να έλθει στη Θεοδοσιούπολη, στη μονή Σεργίου και Βάκχου, όπου ο Δομέτιος καλλιέργησε σε μεγάλο βαθμό τις αρετές του Ευαγγελίου. Ο προϊστάμενος της μονής Ουρβέλ, βλέποντας την πνευματική ανωτερότητα του Δομετίου, θέλησε να τον κάνει πρεσβύτερο. Αλλά ο αγώνας του Δομετίου δεν ήταν πως θα αρπάξει αξιώματα, αλλά πως θα τα αποφύγει.
Διότι έμαθε από τον Κύριο του Ιησού Χριστό, να είναι «ταπεινός τη καρδία» που σημαίνει, ταπεινός στο φρόνημα και την εσωτερική διάθεση. Γι’ αυτό και έφυγε στα όρη και ζούσε μέσα σε μια σπηλιά με δύο μαθητές του. Όταν κάποτε περνούσε από ‘κει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, διέταξε να τον σκοτώσουν. Οι στρατιώτες του Ιουλιανού βρήκαν το Δομέτιο και τους μαθητές του να ψάλλουν μέσα στη σπηλιά, όπου τους φόνευσαν με λιθοβολισμό.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τὸν τῆς χάριτος λόγον εἰσποιησάμενος, πυρσολατρῶν τᾶς τερθρείας ἀπεποιήσω σοφῶς, τῷ Χριστῷ ἀνατεθεῖς Πάτερ Δομέτιε, καὶ ἐν ἀθλήσει ἀκλινής, ὡς ὁσίων μιμητής, ἐδείχθης Ὁσιομάρτυς, διὸ σὲ ὕμνοις τιμῶμεν, σὺν φοιτητῶν σου τὴ δυάδι σοφέ.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
626 Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».
1779 γεννήθηκε ο Γερμανός Καρλ Ρίτερ, θεμελιωτής της σύγχρονης Γεωγραφίας
1794 ξεκινά η Επανάσταση του Ουίσκι: αγρότες της Πενσυλβάνια αντιδρούν στην επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά και μπλοκάρουν τις διαδικασίες απόσταξης.
1819 Ο Σιμόν Μπολιβάρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας
1834 πέθανε ο Γάλλος εφευρέτης Γιόζεφ Ζακάρντ, γνωστός από την ανακάλυψη του αργαλειού Ζακάρντ που επιτρέπει τη δημιουργία κυματιστών σχεδίων στα υφάσματα
1867 γεννήθηκε ο Εμίλ Νόλντε, Γερμανός ζωγράφος
1876 γεννήθηκε η χορεύτρια Μαργαρέτα Τσέλε, που έγινε γνωστή ως κατάσκοπος με το ψευδώνυμο Μάτι Χάρι, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
1900 ηγεμόνας της Σάμου διορίζεται ο Μιχαλάκης Γρηγοριάδης, αντί του παυθέντος Βαγιάννη.
1903 γεννήθηκε ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.
1919 το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνεται σε όλη τη Μικρά Ασία χωρίς η τουρκική κυβέρνηση να μπορεί να επιβληθεί.
1927 στις ΗΠΑ, ανοίγει η “Γέφυρα της Ειρήνης”, που συνδέει το Οντάριο του Καναδά με το Μπάφαλο.
1932 γεννήθηκε ο θρυλικός Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα, χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964
1941 οι Γερμανοί προελαύνουν στη Μαύρη Θάλασσα και κυκλώνουν την Οδησσό.
1942 Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στα Νησιά του Σολομώντα, στο Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνικής αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.
1944 η IBM δημιουργεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώτο αυτόματο κομπιουτεράκι
1953 Υπογράφεται στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους, που έθεσε τα θεμέλια για το μετέπειτα «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας
1957 πέθανε ο ηθοποιός Όλιβερ Χάρντι, ο “Χοντρός” της μεγάλης οθόνης
1959 η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ με κωδική ονομασία Explorer 6, στέλνει την πρώτη τηλεοπτική της εικόνα από το Διάστημα.
1960 Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».
1961 ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τίτοβ γίνεται ο πρώτος που περνά περισσότερο από μια μέρα στο Διάστημα, αφού το διαστημόπλοίο του, “Vostok 2”, διαγράφει 17 τροχιές γύρω από τη Γη σε 25,5 ώρες.
1964 Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο. Στην περιοχή της Τηλλυρίας ξεσπούν αιματηρές συγκρούσεις, που θα κρατήσουν τέσσερις μέρες, σε απάντηση της προσπάθειας του στρατηγού Γρίβα να καταλάβει τους τουρκοκυπριακούς θύλακες της Μανσούρας και των Κοκκίνων. Οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν δύο ημέρες μετά, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
1964 μετά από δύο καταγεγραμμένες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ, το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει έγκριση στον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, για να κηρύξει τον πόλεμο.
1967 ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 6.703 βαθμούς
1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.
1970 πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος
1973 μακελειό στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματισθούν 56.
1995 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να καταστείλουν πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, η οποία έχει κάψει ήδη 17.000 στρέμματα γης.
1996 η Κίνα αποδέχεται το σχέδιο συμφωνίας των ΗΠΑ για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.
1997 στη νότια Κίνα 65 είναι οι νεκροί από τον τυφώνα Βίκτορ.
1998 μπαράζ εκρήξεων εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Νταρ ελ Σαλάμ και το Ναιρόμπι. Χάνουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι και τουλάχιστον 4.500 τραυματίζονται.
1999 πέθανε στη Μάλαγα σε ηλικία 90 ετών ο Σταύρος Φρυγανάς, πρώτος ανεπίσημος πρωταθλητής της Ελλάδας στο σκάκι το 1930
2000 ο ποδηλάτης Γιώργος Χειμωνέτος και η αθλήτρια του στίβου Αλεξάνδρα Τζιούτη βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ της ελληνικής αποστολής στο Σίδνεϊ. Οι δυο αθλητές τιμωρούνται με δυο χρόνια αποκλεισμό.
2002 η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Βόγγολη κατακτούν χρυσά μετάλλια στα 100μ και στη δισκοβολία αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Χάλκινα μετάλλια κερδίζουν η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία.
2004 Εγκαινιάζεται η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου.