Εορτολόγιο: Αγάθων Βασίλισσα Κέλσιος, Κέλσια, Κέλσα, Κέλση Δομινίκη, Δομνίκα, Δομνίκη Δομήνικος Παρθένα, Έλσα, Έλση, Νένα.
8 Ιανουαρίου: Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης – Ο Όσιος Γεώργιος γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της Κύπρου από γονείς ευσεβείς. Είχε και ένα μεγαλύτερο αδελφό που τον έλεγαν Ηρακλείδη.
Αυτός λοιπόν, όταν ακόμα ζούσαν οι γονείς τους, πήγε στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει. Αφού προσκύνησε, κατόπιν πήγε στη Λαύρα του Καλαμώνας που βρισκόταν κοντά στο σημερινό μοναστήρι του Αββά Γερασίμου στον Ιορδάνη και εκεί έγινε μοναχός. Ο δε Γεώργιος παρέμεινε κοντά στους γονείς του. Αργότερα πέθαναν οι γονείς του και ο Γεώργιος έμεινε ορφανός. Τότε τον παρέλαβε μαζί με την κληρονομιά του ο θείος του, που είχε μια μοναχοκόρη και ήθελε να τον κάνει γαμπρό του.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Γεώργιος όμως δεν ήθελε να παντρευτεί και έφυγε στον άλλο του θείο, που ήταν ηγούμενος σ’ ένα Μοναστήρι. Αλλά επειδή ο προηγούμενος θείος του πίεζε τον αδελφό του ηγούμενο ν’ αφήσει τον Γεώργιο να φύγει από το μοναστήρι, ο Γεώργιος έφυγε κι από ‘κει και πήγε στον αδελφό του Ηρακλείδη στη Λαύρα του Καλαμώνος. Άλλ’ επειδή ήταν νεαρός τον οδήγησε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την λεγόμενη Χοζεβά που βρίσκεται σε μια ερημική και άγρια χαράδρα κι είναι κοντά στην αρχαία Ρωμαϊκή οδό, που οδηγεί από τα Ιεροσόλυμα στην Ιεριχώ. Εκεί πλέον ο Γεώργιος αφού έγινε μοναχός, έζησε αυστηρά ασκητική μοναχική ζωή. Η φήμη της αρετής του ήταν μεγάλη και τα άγια έργα του δίδαξαν πολλούς. Τελικά, ειρηνικά παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Θεό.
Λίγα λόγια για το μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, την λεγόμενη Χοζεβά.
Βρίσκεται σε μια ερημική και άγρια χαράδρα κι είναι κοντά στην αρχαία Ρωμαϊκή οδό, που οδηγεί από τα Ιεροσόλυμα στην Ιεριχώ. Στην Αγία Γραφή η τοποθεσία αυτή λέγεται χείμαρρος Χορράθ κι είναι συνδεδεμένη με πολλά ιστορικά γεγονότα.
Σ’ αυτό το μέρος είναι η σπηλιά στην όποια είχε κάποτε κρυβεί ο προφήτης Ηλίας (910 π.Χ.) για να γλιτώσει από την καταδίωξη του ασεβέστατου βασιλιά Αχαάβ και της ειδωλολάτριδας συζύγου του της Ιζάβελ. Σ’ αυτή τη σπηλιά ο ζηλωτής προφήτης έμεινε μήνες και τρεφόταν κατά ένα θαυμαστό τρόπο. Μερικά κοράκια του έφερναν πρωί και βράδυ ψωμί και κρέας. Νερό έπινε από τον χείμαρρο. Όταν όμως κι από εδώ έλειψε το νερό, εξ αιτίας της ανομβρίας, ο προφήτης αναχώρησε κατ’ εντολή του Θεού στα Σάρεπτα της Σιδώνος.
Στη σπηλιά αυτή ύστερα από χρόνια ήρθε και κλείστηκε κι ο θεοπάτορας Ιωακείμ. Σαράντα μερόνυχτα έμεινε εδώ νηστεύοντας και προσευχόμενος να του χαρίσει ο Θεός ένα παιδί, γιατί ήταν άτεκνος. Σ’ αυτό το διάστημα κι η σύζυγος του Άννα είχε παραμείνει στο σπίτι της και προσευχόταν θερμά. Με δάκρυα παρακαλούσε και ζητούσε να της λύσει ο Πανάγαθος Θεός την ατεκνία της. Πολύ συγκινητική είναι η προσευχή του Ιωακείμ, στη σπηλιά όπως μας την διέσωσε αρχαία παράδοση: «Ου καταβήσομαι», έλεγε μονολογώντας ο ευσεβής Ιωακείμ, «ούτε επί ποτόν, έως ότου επισκέψεταί με Κύριος ο Θεός μου και έσται μου η ευχή βρώμα και πόμα». Και δεν κινήθηκε απ’ εκεί, παρά μονάχα, όταν ο φιλάνθρωπος Θεός που ακούει πάντα τις προσευχές των ευσεβών παιδιών του, εισήκουσε τη δέηση του και μ’ ένα άγγελο του διεμήνυσε το χαρμόσυνο μήνυμα, πώς θα αποκτούσε παιδί. Και πραγματικά. Την επόμενη χρονιά ο Ιωακείμ και η Άννα αξιωνόντουσαν να αποκτήσουν την κεχαριτωμένη Μαρία, τη Μητέρα του Θεού. Γι’ αυτό και το όνομα Θεοπάτορες, δηλαδή πρόγονοι κατά σάρκα του Σωτήρος μας Χριστού, του Θεού μας.
Από μια τυπική διάταξη της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων μανθάνουμε, πως ο χείμαρρος ήταν κτήμα του Ιωακείμ, του πατέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εδώ υπήρχε και κήπος του ιδίου κι εδώ αργότερα κτίστηκε και Εκκλησία έπ’ ονόματι της Παναγίας στην οποία διάφορες μέρες του χρόνου γινόντουσαν μεγαλόπρεπες πανηγύρεις. Σε τούτο το μέρος κτίστηκε κι η μονή της Παναγίας του Χοζεβά, που θεωρείται μία από τις αρχαιότερες μονές της Παλαιστίνης.
Στην Ιερά αυτή Μονή έζησαν την αγγελική ζωή της πλήρους αφιερώσεως χιλιάδες ευλαβείς ψυχές. Σ’ αυτή πέρασε κι ο άγιος Γεώργιος από τη νήσο Κύπρο, που είναι γνωστός με το επώνυμο Χοζεβίτης, τα περισσότερα χρόνια της ασκητικής ζωής του. Η όλη περιοχή διακρίνεται για την αγριότητα της. Κι αυτή την περιοχή χωρίς άλλο θα είχε υπ’ όψη ο Κύριος, όταν έλεγε την παραβολή του ανθρώπου που περιέπεσε στους ληστές κι είναι γνωστή σαν παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Καθ’ όλη τη διαδρομή του χειμάρρου υπάρχουν πολλά σπήλαια, τα οποία από ενωρίς προσείλκυσαν πολλούς αναχωρητές. Σ’ ένα από αυτά, που βρίσκεται από πάνω από τη Μονή, είχε εγκατασταθεί κάποτε ο Άγιος Ιωάννης ο θαυματουργός, που είχε διατελέσει επίσκοπος της Καισαρείας κι ύστερα εγκατέλειψε την επισκοπή κι ήρθε στο μέρος αυτό να μονάσει. Ο μεγάλος αυτός άγιος και θαυματουργός έκτισε την εκκλησία και τη Μονή στο όνομα της Παναγίας και καλλώπισε τον χώρο εκείνο έτσι, που σε λίγο καιρό χιλιάδες φιλέρημες ψυχές ήρθαν να ζήσουν την αγγελική ζωή.
Την ακμή της Μονής, στην οποία πολλά θαύματα γινόντουσαν από την Υπεραγία Θεοτόκο, αλλά και των γύρω ασκητηρίων, που στις αρχές του εβδόμου αιώνα φιλοξενούσαν πιο πολλές από πέντε χιλιάδες ψυχές, ανέκοψαν οι περσικές επιδρομές. Σαν καταιγίδα αληθινή είχαν ενσκήψει οι άγριες αυτές ορδές, που έσφαζαν, έκαιαν, ερήμωναν τα πάντα από εκεί που περνούσαν. Αυτή την εποχή καταστράφηκε κι ο άγιος ναός της Αναστάσεως και όλοι οι ναοί και τα μοναστήρια της Παλαιστίνης (614 μ.Χ.)
Ἀπολυτίκιον
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Γεωργήσας τον λόγον Πάτερ της χάριτος, δικαιοσύνης έδρέψω καρποφορίαν λαμπράν, ως την ένθεον ζωήν αϊρετισάμενος, όθεν της δόξης κοινωνός, ανεδείχθης του Χριστού, Γεώργιε θεοφόρε’ ώ και πρεσβεύεις άπαύστως, έλεηθήναι τάς ψυχάς ημών.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
871 – Ο στρατός του Ουέσσεξ με επικεφαλής τον Αλφρέδο νικά τους Βίκινγκ στη μάχη του Ασντάουν.
1297 – Ο Φραγκίσκος Γκριμάλντι, μεταμφιεσμένος ως μοναχός, οδηγεί τους άντρες του στην κατάληψη του φρουρίου που προστατεύει το Βράχο του Μονακό, εγκαθιστώντας την οικογένειά του ως κυβερνήτες του Μονακό.
1499 – Ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας παντρεύεται την Άννα της Βρετάνης.
1735 – Πρεμιέρα του Αριοδάντη του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ στο Κόβεντ Γκάρντεν.
1889 – Ο Χέρμαν Χόλεριθ λαμβάνει ευρεσιτεχνία για την πινακοποίηση δεδομένων από διάτρητες κάρτες.
1918 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Γούντροου Ουίλσον, ανακοινώνει τα «Δεκατέσσερα σημεία» του για την επαύριο του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.
1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Μεγάλη Βρετανία καθιερώνει δελτίο τροφίμων.
1961 – Στη Γαλλία, δημοψήφισμα στηρίζει την πολιτική του Σαρλ ντε Γκωλ στην Αλγερία.
1962 – 93 άτομα σκοτώνονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ολλανδία.
1968 – Το ελληνικό φορτηγό πλοίο Πελταστής βυθίζεται αύτανδρο, με πλήρωμα οκτώ ανδρών, στη βόρεια Αδριατική θάλασσα.
1969 – Ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Οδυσσέας Αγγελής, αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας, θέση την οποία διατηρούσε ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.
1973 – Σκάνδαλο Γουότεργκεητ: Ξεκινά η δίκη επτά ανδρών που κατηγορούνται ότι έβαλαν κοριούς στα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος.
1991 – Δολοφονήθηκε ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων.
1994 – Ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολυάκοφ από το Soyuz TM-18 μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Μιρ. Θα μείνει στον διαστημικό σταθμό μέχρι τις 22 Μαρτίου 1995, κάνοντας ρεκόρ με 437 ημέρες στο διάστημα.
Γεννήσεις
626 – Χουσεΐν ιμπν Αλί, ιμάμης των Σιιτών
1529 – Ιωάννης Φρειδερίκος Β΄, δούκας της Σαξονίας
1638 – Ελιζαμπέτα Σιρανί, Ιταλίδα ζωγράφος
1788 – Ροδόλφος, αρχιδούκας της Αυστρίας
1823 – Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας, Ουαλός φυσιοδίφης και βιολόγος
1836 – Λώρενς Άλμα-Τάντεμα, Ολλανδός καλλιτέχνης
1841 – Αλεξάντερ Στιούαρτ Μάρρεϊ, Σκωτσέζος αρχαιολόγος
1849 – Ιερώνυμος Βαρλαάμ, Κύπριος λόγιος
1867 – Χρυσόστομος, μητροπολίτης Σμύρνης
1870 – Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, Ισπανός δικτάτορας
1883 – Πάβελ Φιλόνοφ, Ρώσος ζωγράφος
1891 – Βάλτερ Μπότε, Γερμανός φυσικός
1908 – Γουίλιαμ Χάρτνελ, Άγγλος ηθοποιός
1909 – Νικόλαος Πλάτων, Έλληνας αρχαιολόγος
1912 – Χοσέ Φερρέρ, Πορτορικανός ηθοποιός
1920 – Κάρολος Λαμπρίνο, Ρουμάνος πρίγκιπας
1922 – Χοσέ Μπεναζέραφ, Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός
1926 – Κέρουιν Μάθιους, Αμερικανός ηθοποιός
1926 – Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης
1929 – Δημήτρης Σαραντάκος, Έλληνας συγγραφέας
1935 – Έλβις Πρίσλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής
1937 – Σίρλεϊ Μπάσεϊ, Ουαλή τραγουδίστρια
1942 – Στήβεν Χώκινγκ, Άγγλος φυσικός και συγγραφέας
1946 – Ρόμπι Κρίγκερ, Αμερικανός μουσικός (The Doors)
1947 – Ντέιβιντ Μπάουι, Άγγλος τραγουδιστής, παραγωγός και ηθοποιός
1951 – Κένι Άντονι, πολιτικός από την Αγία Λουκία
1955 – Σπύρος Λιβαθηνός, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979 – Στίπε Πλετίκοσα, Κροάτης ποδοσφαιριστής
1981 – Γιάννης Κοκκώδης, Έλληνας κολυμβητής
1983 – Φελίπε Κολόμπο, Μεξικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
1983 – Κρις Μάστερς, Αμερικανός παλαιστής
1984 – Κιμ Γιονγκ Ουν, Βορειοκορεάτης ηγέτης
1986 – Νταβίδ Σίλβα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1988 – Αδριάν Λόπεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1992 – Απόστολος Βέλλιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1999-Νταμιάνο Νταβίντ,Ιταλός τραγουδιστής στο συγκρότημα ”maneskin”
2011 – Ιωσηφίνα, πριγκίπισσα της Δανίας
Θάνατοι
1079 – Αδέλα της Γαλλίας, κόμισσα της Φλάνδρας
1107 – Έντγκαρ, βασιλιάς της Σκωτίας
1198 – Πάπας Κελεστίνος Γ΄
1324 – Μάρκο Πόλο, Ιταλός εξερευνητής
1337 – Τζόττο, Ιταλός καλλιτέχνης
1642 – Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και επιστήμονας
1713 – Αρκάντζελο Κορέλλι, Ιταλός συνθέτης
1819 – Βαλεντίν Βόντνικ, Σλοβένος ιερέας, δημοσιογράφος και ποιητής
1877 – Δημήτριος Χρηστίδης, Έλληνας πολιτικός
1896 – Πωλ Βερλαίν, Γάλλος ποιητής
1902 – Γεώργιος Αλ. Μαυροκορδάτος, Έλληνας ιστοριοδίφης
1916 – Θέμος Άννινος, Έλληνας γελοιογράφος
1925 – Φερνάντ Σανζ, Γάλλος ποδηλάτης
1941 – Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ, Άγγλος στρατιωτικός, συγγραφέας και ιδρυτής του προσκοπισμού
1942 – Ιωσήφ Ρόδερφορντ, Αμερικανός θρησκευτικός εκδότης
1944 – Ναπολέων Λαπαθιώτης, Έλληνας ποιητής
1948 – Κουρτ Σβίττερς, Γερμανός καλλιτέχνης
1948 – Ρίχαρντ Τάουμπερ, Αυστριακός τενόρος
1950 – Γιόζεφ Σουμπέτερ, Αυστριακός οικονομολόγος
1962 – Θεόκλητος Β΄, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1970 – Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης
1989 – Ανδρέας Φιλιππίδης, Έλληνας ηθοποιός
1991 – Νίκος Τεμπονέρας, Έλληνας μαθηματικός
1996 – Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος πολιτικός
1996 – Θεοφάνης Τόμπρας, Έλληνας στρατιωτικός
2002 – Αλεξάντρ Πρόχοροφ, Ρώσος φυσικός
2006 – Γεώργιος Γουλιέλμος, πρίγκιπας του Αννοβέρου
2006 – Γιάννης Γκοβόστης, Έλληνας εκδότης
2006 – Έλσον Εβέλιο Μπεσέρρα, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής
2006 – Ραατμπέκ Σανατμπάγιεφ, Κιργίζιος παλαιστής
2007 – Ιβόν ντε Κάρλο, Καναδή ηθοποιός
2014 – Γιώργος Κόρος, Έλληνας βιολιστής και συνθέτης
2017 – Τζέιμς Μάντσαμ, πρόεδρος των Σεϋχελλών
2019 – Ήβη Μελεάγρου, Ελληνίδα συγγραφέας
2019 – Φάνης Κακριδής, Έλληνας φιλόλογος