Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Η Αθήνα, μετά τη Λισαβόνα, αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρό, εφαρμογής και λειτουργίας για μια καινοτόμο υπηρεσία – εταιρεία ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών, που διεθνώς είναι γνωστά ως escooters.
Σε κάποιες χώρες, το να κυκλοφορείς με ένα escooter, απαγορεύεται, όχι όμως και στην Ελλάδα, αρκεί βεβαίως να τηρείς τους κανόνες κυκλοφορίας, ως προς το που το χρησιμοποιείς και ως προς το πώς.
Οπωσδήποτε, οτιδήποτε καινούργιο εισάγεται στη ζωή μας, πόσω μάλλον στην καθημερινότητα, θέλει κάποιο χρόνο προσαρμογής, ώστε να διαπιστώσεις στην πράξη την εφαρμογή του και να διορθώσεις ενδεχόμενες ατέλειες στη λειτουργία του.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ESCOOTER ΤΗΣ HIVE ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Πρόκειται για ένα ανακυκλώσιμο προϊόν, δηλαδή απόλυτα οικολογικό, που κυκλοφορεί με ηλεκτρικό ρεύμα και φέρει μπαταρία στην κολόνα του τιμονιού. Μέσω του smartphone μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή hive και να ακολουθήσει τη διαδικασία.
Μετά την εγκατάσταση, ανάλογα το που βρίσκεσαι, μπορείς να δεις πόσο κοντά σου υπάρχει ένα ηλεκτρικό escooter. Πηγαίνεις, το ξεκλειδώνεις σκανάροντας με το κινητό σου τηλέφωνο το barcode, έχοντας πληρώσει 1 ευρώ για το ξεκλείδωμα και είσαι έτοιμος για να πας εκεί που θέλεις, με τη χρέωση να είναι 0,15 ευρώ ανά λεπτό. Συνίσταται για να το πάρεις από το σπίτι σου, αρκεί να είσαι εντός των ορίων της περιοχής που υπάρχει η υπηρεσία αυτή, ώστε να πας στο μετρό, ή σε μια πιάτσα ταξί, ή σε στάση λεωφορείου ή ακόμα και να κάνεις μετακινήσεις στο εμπορικό κέντρο για παράδειγμα. Χρήσιμο και για τους τουρίστες που θέλουν να γνωρίζουν την πόλη σε σύντομο χρόνο.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΟΔΗΓΕΙΣ
Η οδήγηση είναι εύκολη, με τη σχετική εξοικείωση. Δηλαδή, κρατάς το τιμόνι, ανεβάζεις το ένα πόδι πάνω, σπρώχνεις λίγο με το άλλο και μετά το ανεβάζεις κι αυτό και πιέζεις ελαφρά τον διακόπτη στη δεξιά πλευρά του τιμονιού για να επιταχύνεις. Για ελαφρύ φρενάρισμα υπάρχει αντίστοιχος λεβιές φρένου αριστερά στο τιμόνι, ενώ για πιο έντονο φρένο, πιέζεις με το ένα πόδι τον προφυλακτήρα του πίσω τροχού. Είναι εύκολο στη χρήση και ασφαλές, αν έχεις ισορροπία, πρέπει αν φοράς το πλαστικό κράνος και να προσέχεις την ταχύτητα η οποία έχει ανώτατο όριο τα 45 χλμ./ώρα.
Δεν ενδείκνυται για ηλικίες κάτω των 18 ετών και η οδήγησή του πρέπει να γίνεται σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, κι αυτό είναι ένα θέμα γενικότερα στην πόλη. Δεν πρέπει αν το οδηγείς σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, για λόγους ασφαλείας, επειδή κινείται αργά. Η αυτονομία κίνησης, μέχρι να φορτιστεί ξανά, είναι 45 χλμ.
Μπορείς να το αφήσεις οπουδήποτε, ώστε να το βρει ο επόμενος που θα το νοικιάσει, και κλειδώνει αφήνοντάς το. Διαθέτει GPS για τον εντοπισμό της θέσης, βέβαια, έχει μικτή ασφάλιση για το όχημα και τον χρήστη (καλύπτει ενδεχόμενο ατύχημα – δύο μόλις έχουν συμβεί στη Λισαβόνα) και είναι διαθέσιμο όλη μέρα, δηλαδή 24 ώρες. Τώρα, όσον αφορά τους επιτήδειους, που θελήσουν να το κλέψουν, μπορούν να εντοπιστούν λόγω του GPS. Επίσης, τα μέλη του προσωπικού της hive, σε καθημερινή βάση φροντίζουν για τη συλλογή, τη συντήρηση και τη φόρτιση, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η hive, σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», θα οργανώσουν ειδικά σεμινάρια και e-learning, για την ορθή χρήση των escooters, με γνώμονα την ασφάλεια στις μετακινήσεις και τον σεβασμό των πεζών.
Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, η hive θα προχωρήσει στην δημιουργία του Working Group on Micro Mobility, δηλαδή μιας ομάδας εργασίας που θα λειτουργεί γνωμοδοτικά και θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που ασχολούνται με την μετακίνηση στην πόλη. Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, που μαζί με στελέχη του Δήμου θα διαμορφώσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την ασφαλή μετακίνηση στην πόλη. Γενικά η hive, λειτουργεί εντός του νομικού πλαισίου και σε κάθε πόλη που δραστηριοποιείται δημιουργεί ομάδες εργασίας με τοπικούς φορείς.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μέσα από τη λειτουργία της hive, η οποία έχει έδρα την Αθήνα, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προγραμματιστών, ειδικών που θα εξελίξουν την εφαρμογή, αλλά και ατόμων που θα συμβάλλουν στο διαδικαστικό μέρος της χρήσης των escooters.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η HIVE
Η εταιρεία hive, είναι μόλις ηλικίας ενός έτους (ιδρύθηκε το 2018) και εισάγει κάτι καινούργιο στις κοντινές μετακινήσεις στην πόλη. Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες μετακίνησης, ωστόσο η hive εισάγει καινοτομίες στο σύνολο των υπηρεσιών.
Προ ημερών έγραψα ότι το BMW Group και η Daimler AG συγκεντρώνουν τις υπηρεσίες κινητικότητας, για να δημιουργήσουν έναν νέο παγκόσμιο παίκτη που θα προσφέρει βιώσιμη αστική κινητικότητα. Συνολικά, θα επενδύσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να αναπτύξουν και να συνδυάσουν υπηρεσίες, για την κοινή χρήση αυτοκινήτων, την επιβίβαση, τη στάθμευση, τη χρέωση και τις πολυσύνθετες μεταφορές. Η συνεργασία περιλαμβάνει πέντε πλατφόρμες: REACH NOW για πολυσύνθετες υπηρεσίες, CHARGE NOW για φόρτιση, FREE NOW για μετακινήσεις πόλης, PARK NOW για στάθμευση και SHARE NOW για κοινή χρήση αυτοκινήτων.
H hive, λοιπόν, είναι μέλος της Daimler AG, και αποτελεί μέλος του ευρωπαϊκού βραχίονα μετακίνησης, και ειδικότερα του τομέα της εξυπηρέτησης αιτημάτων για μετακίνηση στην πόλη μέσω πλατφόρμας της FREE NOW, που συνολικά αποτελεί την επιλογή για 21 εκατομμύρια χρήστες σε 17 αγορές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Η hive, μαζί με την beat (ελληνική εταιρεία ενοικίασης ταξί που εξαγοράστηκε από την Daimler), την mytaxi, την Clevertaxi και την Kaptain, βρίσκονται υπό την ομπρέλα του FREE NOW και είναι η μόνη που δεν προσφέρει υπηρεσίες ταξί.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε και στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό την Αθήνα. Δεν είναι μόνο η ιστορική σημασία της πόλης, ούτε ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, αλλά η έφεση που έχουν οι Έλληνες να αγκαλιάζουν κάθε τεχνολογική καινοτομία και με αυτό τον τρόπο να εκτιμούν οτιδήποτε τους βοηθά να ανταποκριθούν στους σύγχρονους ρυθμούς της καθημερινότητας τους,» επισημαίνει ο CEO της hive, Tristan Torres Velat, σύμφωνα με το driveandtravel.gr.