Σαφή προειδοποίησή προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδια για παράνομες δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.
Στο Συμβούλιο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών , ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα κυρώσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Είναι ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. Και η αντίδραση δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων» διαμήνυσε στο ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης.
ΛΙΒΥΗ: ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο Ερντογάν έστειλε αιφνιδιαστικά τον Τσαβούσογλου και τον γαμπρό του, υπουργό οικονομικών της Τουρκίας. αλλά και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών στη Λιβύη για να στηρίξουν το καθεστώς Σάρατς και να προωθήσουν τα επικίνδυνα σχέδια τους με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Έχουμε ένα μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και μια ενεργειακή συμφωνία. Συζητήσαμε επίσης τη συνεργασία μας στη Μεσόγειο και τα μέτρα που θα λάβουμε» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
ΔΕΝΔΙΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
Στο Κάιρο ο Νίκος Δενδιας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και τον υπουργό εξωτερικών Σούκρι για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η τουρκολιβυκή συμφωνία.
Από εκεί και πέρα όπως αναφέρει το newsit.gr σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβές κι αντιθέτως η συμφωνία πρέπει να είναι άμεση, ούτως ώστε η εκταμίευση των κεφαλαίων να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών.
Αντικειμενικός στόχος είναι να “κλειδώσει” η συμφωνία σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες μετά την πανδημία και έχει οριστεί ανεπισήμως για τις 9 και 10 Ιουλίου – ενώ, δηλαδή, η προεδρία της ΕΕ θα έχει περάσει σε γερμανικά χέρια.
Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αναμένεται, εξάλλου, να επιμείνει στη θέση πως δεν πρέπει να κοπούν κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τελικώς με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ούτως ή άλλως, το πακέτο των 32 δις ευρώ έχει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα για μια σειρά από λόγους: πρώτον, διότι το μερίδιο για την Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, είναι από τα μεγαλύτερα κατ’ αναλογία με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δεύτερον, διότι τα κεφάλαια αυτά αποτελούν το “καύσιμο” για το όχημα της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάκαμψη.
Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί, άλλωστε, η απορρόφηση και αξιοποίηση αυτών των χρημάτων με τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο υπό αυτές τις προϋποθέσεις όχι απλώς θα “σβήσει” τις ζημιές που προκάλεσε ο κορονοϊός, αλλά επιπλέον θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή με τις προτεραιότητες που βάζει η κυβέρνηση (πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενίσχυση των υποδομών, νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας κτλ.).