Αυξητικές τάσεις στη διάδοση του κορωνοϊού μεταξύ παιδιών 4-18 ετών παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα μας, γεγονός που αποδίδεται στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιών.
Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ έδωσε για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για τη διάδοση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 4 και 18 ετών.
Σύμφωνα με αυτά, την τελευταία εβδομάδα 3.559 νέα κρούσματα κορωνοϊού αφορούσαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 24% επί του συνόλου των μολύνσεων.
Η διάδοση στην ηλικιακή ομάδα παιδιών και εφήβων παρουσιάζει έτσι αύξηση της τάξης του 14%, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο μέσος όρος κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές του Αυγούστου.
Παπαευαγγέλου: Αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα
«Έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών» δήλωνε την Τρίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η μετάλλαξη Δέλτα «σαρώνει» στα παιδιά: Ενα στα τέσσερα κρούσματα σε ηλικίες 4-18 ετών
Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.
Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού
Σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:
Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών.
Έχουμε κάθετη αύξηση εργαστηριακών αλλά και self test στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.
Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά
«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, της αύξησης της κινητικότητας», σημείωσαν Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρία Θεοδωρίδου (πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού), ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.
Άλλωστε, σήμερα έγινε γνωστό πως δύο τμήματα Δημοτικού Σχολείου έκλεισαν, αφότου διαπιστώθηκε πως πάνω από το 50% των μαθητών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από χθες ένα τμήμα και από σήμερα ένα δεύτερο, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, μπήκαν σε αναστολή εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σημαντική η μετάδοση σε παιδιά και εφήβους
Εξάλλου, ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Ουίτι δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης του κορωνοϊού και ότι, χωρίς τον εμβολιασμό, σχεδόν όλοι οι νέοι 12-15 ετών θα μολυνθούν κάποια στιγμή από τη νόσο.
«Αναμφίβολα, καταγράφεται σημαντική μετάδοση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Στην πραγματικότητα, η ηλικιακή ομάδα για την οποία μιλάμε είναι αυτή στην οποία αυτή τη στιγμή καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης, εξ όσων γνωρίζουμε», είπε ο Ουίτι ενώπιον βουλευτών, σε μια συνεδρίαση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.