Τη στήριξή της στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας θερινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στο Βερολίνο. Το μήνυμα στήριξης του Βερολίνου έρχεται δύο ημέρες μετά τη διπλή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών-κρατών της ΕΕ να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη-μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε αποκλιμάκωση. Πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι στοιχειώδες Ελλάδα και Τουρκία να συνεχίσουν τον διάλογο.
Παράλληλα, διέψευσε τα περί τηλεφωνικής συνομιλίας σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Όπως είπε, ούτε μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, ούτε πρόκειται να το κάνει σήμερα. «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι διαφορετική. Συνομιλώ συχνά με τον κ. Ερντογάν και θα σας ενημερώσω», είπε η κυρία Μέρκελ.
Σημείωσε ακόμα ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ «και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί».
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) εξήγησε τις προτεραιότητές της για την περαιτέρω πορεία της πανδημίας της κορώνας το φθινόπωρο στην παραδοσιακή θερινή συνέντευξη τύπου. «Πρέπει να περιμένετε ότι ορισμένα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τους επόμενους μήνες από ό, τι είναι τώρα το καλοκαίρι», τόνισε η Μέρκελ. Ο πρώτος στόχος της: τα παιδιά δεν πρέπει να είναι οι χαμένοι της πανδημίας. «Εννοώ όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το οικογενειακό τους υπόβαθρο.» Η εκπαίδευσή τους, είτε στο σχολείο είτε στο παιδικό σταθμό, πρέπει να είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Η εκπαιδευτική πολιτική είναι φυσικά θέμα των ομοσπονδιακών πολιτειών. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει υπό «αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις μια κοινή ευθύνη για την ίδια» και θέλει να βοηθήσει τα σχολεία με ένα πρόγραμμα για ψηφιακό εξοπλισμό. Ο δεύτερος στόχος είναι «να διατηρήσουμε την οικονομική μας ζωή σε λειτουργία ή να την ξαναρχίσουμε». Είναι θέμα διατήρησης της «βάσης της ευημερίας», αλλά και της ενίσχυσης της μελλοντικής βιωσιμότητας της Γερμανίας σε περιόδους κρίσης. Οι φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες πρέπει να ενισχυθούν και να προωθηθεί η ψηφιοποίηση. Η Μέρκελ προτρέπει τη Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας.
Είπε ότι θέλει να αποτρέψει την κλιμάκωση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Αυτό είναι που δεσμεύεται η Γερμανία», τονίζει. Η σύγκρουση για τη διαίρεση των οικονομικών ζωνών μπορεί να επιλυθεί μόνο από κοινού.
«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απόλυτη αναγκαιότητα» -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο- τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.