Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Απορρίφθηκε το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα προς την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για περαιτέρω διερεύνηση για το αν υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος με πρόσχημα την πανδημία, μέσω απευθείας αναθέσεων.
Σχολιάζοντας την απόφαση ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «δυσανεξία στη διαφάνεια», γράφοντας στο Twitter: «Δυσανεξία της ΝΔ στην διαφάνεια και τον έλεγχο καταχρήσεων. Απέρριψε στην Επιτροπή Θεσμών τις προτάσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις «λίστες Πέτσα», προμήθειες ΓΓ αντιεγκληματικής πολιτικής κας Νικολάου και Υγείας».
Α.Τσίπρας: Λίστα Πέτσα, ΜΕΘ, μάσκες στους μαθητές ταχύτερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα και τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθ. Μπούρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας ζητεί να δοθεί προτεραιότητα στους προγραμματισμένους ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στις συμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η «λίστα Πέτσα», οι προμήθειες μασκών σε μαθητές και οι απολυμάνσεις στις φυλακές, αλλά και ο έλεγχος επίδοσης για τις ανεπαρκείς ΜΕΘ.
«Μια έκτακτη κατάσταση κρίσης σαν αυτή που ζούμε, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αρνητικές πρακτικές και αντιλήψεις που, μαζί με τις θεσμικές ελλείψεις, καθιστούν το σύστημα ευάλωτο σε αιτιάσεις κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος» επισημαίνει στην επιστολή του, που έστειλε αργά χθες το βράδυ ενόψει της σημερινής παρουσία στη Βουλή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά. «Δυστυχώς, η επίκληση της έκτακτης και απρόβλεπτης κατάστασης μέσα στην πανδημία χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές καταχρηστικά, χωρίς να συντρέχει στην πραγματικότητα ή έχοντας προκληθεί από υπαιτιότητα όσων αδράνησαν επί μήνες μεταξύ των δυο κυμάτων της πανδημίας. Το δικαστήριο εύλογα επεκτείνει τους ελέγχους του στις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων δημόσιων πολιτικών. Η ανεπάρκεια των δημόσιων πολιτικών δεν οφείλεται μόνο σε φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και στην αποτυχία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και διαχειριστεί αποτελεσματικά τους δημόσιους πόρους» αναφέρει.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί να εξεταστούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια περιουσία που γεννήθηκαν «κατ’ επίκληση της έκτακτης νομοθεσίας της πανδημίας από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, με πράξεις όπως: α) μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις, β) πληρωμές χωρίς υπαρκτή παραλαβή ή για προμήθεια ή έργο που εκτελέστηκε πλημμελώς, γ) σπάταλη διαχείριση ή ανάθεση σε εταιρείες που ιδρύθηκαν λίγο πριν από τη διενέργεια της ανάθεσης ή είναι άσχετες με το αντικείμενο και δεν παρέχουν εγγυήσεις ποιοτικής εκτέλεσης, δ) μη τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, όπως προβλέπονται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως ως προς τις αναθέσεις κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ε) κατατμήσεις συμβάσεων ή διάσπαρτες αναθέσεις αντί κεντρικοποιημένων προμηθειών ή προμηθειών μέσω συμφωνιών–πλαίσιο για ομοειδή αγαθά, όπως υγειονομικά, ψηφιακά, κοινωνίας της πληροφορίας κλπ., στ) προμήθεια ειδών βάσει μοναδικής τιμής χαμηλότερης προσφοράς, χωρίς έρευνα για συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να προκύψει αν είναι πράγματι συμφέρουσα η τιμή, ζ) διαφοροποιήσεις τιμών στις προμήθειες προϊόντων ίδιου είδους που παρατηρούνται μεταξύ αναθετουσών αρχών, η) μη επαρκής αιτιολόγηση δαπανών για υγειονομικό υλικό σε σχέση με το οποίο υφίστανται δωρεές που δεν αξιοποιήθηκαν, θ) μη αποτελεσματική απογραφή, καταγραφή, διαχείριση, αξιοποίηση ή μη αποδοτική αξιοποίηση δημόσιου υλικού, ιδίως προερχόμενου από δωρεές».
Ιδιαίτερα δε για τις ΜΕΘ, υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος «θα πρέπει να επικεντρωθεί στο αν υφίσταται “οργανωμένο σχέδιο για την έγκαιρη αύξηση των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ (π.χ. με επίταξη αυτών ιδιωτικών νοσοκομείων) σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των αναγκών”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον Ετήσιο Προγραμματισμό, και να συμπεριλάβει και τη στελέχωσή τους, μελετώντας την περίπτωση της τραγικής διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας».