ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Η αυλαία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει με τους πρώτους οκτώ πλειστηριασμούς που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικολάου Τόσκα με μέλη του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, αλλά και εφεξής, να υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Κοντονής δεσμεύθηκε για τη νομοθετική ρύθμιση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και τα οποία απαιτούν τροποποίηση του ποινικού κώδικα. Συγκεκριμένα θα θεσμοθετηθεί:
• Η αυτεπάγγελτη δίωξη –και όχι η δίωξη κατ’ έγκληση όπως ισχύει σήμερα– όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.
• Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.
Οι συμβολαιογράφοι θα κληθούν στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου να επανεξετάσουν το θέμα της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς, με βάση τα νέα δεδομένα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την προστασία τoυς. Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση, σημειώνεται επίσης ότι συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συμβολαιογραφικού συλλόγου και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας θα συζητηθούν θέματα όπως η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας.
[irp posts=”160202″ name=”Πλειστηριασμοί: Αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους προσπαθούν να τους εμποδίσουν”]
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εγκαινιαστεί στις 29 Νοεμβρίου θα λειτουργεί παράλληλα με τη δυνατότητα για φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να γίνονται κάθε Τετάρτη, όπως συμβαίνει και σήμερα. Μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη θα γίνονται άλλωστε και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – αντί για τρεις φορές την εβδομάδα, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, προκειμένου το πρώτο διάστημα να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της διαδικασίας που θα είναι άλλωστε υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στόχος είναι πάντως σταδιακά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διευρύνονται και, μέχρι τον Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί να εγγραφούν στην ηλεκτρονική διαδικασία και να δημιουργηθεί σχετικό πρόγραμμα πλειστηριασμών από τους επισπεύδοντες σε συνεργασία με τους δικαστικούς επιμελητές, γράφει η εφημερίδα Καθημερινή.