Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
ΗΠΑ: Τα πρώτα ανοίγματα για νέες ακαδημαϊκές συνεργασίες επιχειρεί να κάνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μετά τα εγκαίνια του γραφείου διασύνδεσης στη Νέα Υόρκη.
Ειδικότερα, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος και ο αντιπρύτανης Ηλίας Γιαρένης συναντήθηκαν με τον καθηγητή κοινωνιολογίας και ιδρυτή του Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς στο πανεπιστήμιο Queens College Νίκο Αλεξίου για να συζητήσουν τη στενότερη συνεργασία που μπορούν να έχουν τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Μεταξύ των σχεδίων που βρίσκονται στα σκαριά περιλαμβάνεται:
· Η αρωγή του Ιονίου Πανεπιστήμιου στην ψηφιοποίηση του ηχητικού αρχειακού υλικού για την ιστορία της ελληνικής ομογένειας που κατέχει το Queens College.
· Η συνεργασία για την ιστορική έρευνα πάνω στα δεδομένα που θα προκύψουν μετά τη μελέτη του ψηφιοποιημένου υλικού.
· Η μεταφορά της έκθεσης (βιβλία, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες) του Κέντρου Ελληνικής Διασποράς στη Κέρκυρα με τη συνδρομή του Δήμου Κερκυραίων.
· Η πρόσκληση στον Νίκο Αλεξίου για να έρθει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
· Η δημιουργία μιας επώνυμης έδρα καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο πάνω στο αντικείμενο της ιστορίας της ομογένειας.
· Η δημιουργία Θερινού Σχολείου (Summer School), μεταξύ του Ιστορικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Queens College.
Όσον αφορά την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Queens College, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος σημείωσε ότι το αμερικανικό πανεπιστήμιο «έχει ένα σύνολο ηχητικών αρχείων, το οποίο παρέλαβε από το ομοσπονδιακό κράτος. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το ψηφιοποιήσουμε γιατί στην κατάσταση που βρίσκεται μπορεί να καταστραφεί ακόμα και με μια μόνο αναπαραγωγή. Οπότε, στόχος είναι να το ψηφιοποιήσουμε έτσι ώστε να γίνει αντικείμενο μελέτης από ερευνητές. Για την ψηφιοποίηση μπορούμε να συνεισφέρουμε με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να προτείνουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ψηφιοποίηση και στη συνέχεια αυτή να γίνει στη Νέα Υόρκη. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εμπλακούμε άμεσα στη ψηφιοποίηση. Ωστόσο, επειδή αυτό το αρχείο είναι ομοσπονδιακό υλικό και δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί εκτός Αμερικής θα πρέπει να έρθουν κάποιοι άνθρωποι εδώ (στη Νέα Υόρκη)».
Σχετικά με τη δημιουργία έδρας για την μελέτη της ιστορίας της ομογένειας, ο πρύτανης εξήγησε πως αυτή μπορεί να λειτουργεί ως ομπρέλα για όλες τις υπόλοιπες δράσεις. Όπως σημείωσε, «θα επιλεγεί κάποιος καθηγητής του οποίου το αντικείμενο θα είναι ακριβώς αυτό και με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια πολύ στενή σχέση σε επιστημονική βάση μεταξύ της δουλείας που κάνει ο Νίκος Αλεξίου εδώ στη Νέα Υόρκη και της δουλειά που γίνεται στην Κέρκυρα».
Από την πλευρά του ο Νίκος Αλεξίου είπε ότι «η πρωτοβουλία αυτή που έγινε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι μια καινοτόμος ιδέα και νομίζω ότι είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται ώστε να δημιουργηθούν ακαδημαϊκές γέφυρες μεταξύ της ομογένειας και της Ελλάδας με πολύ ουσιαστικό τρόπο. Αυτή η συνεργασία δεν είναι μόνο στο πλαίσιο των πολιτιστικών θεμάτων, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, αλλά είναι μια συνεργασία που βασίζεται στην έρευνα, στις καινοτόμες τεχνολογίες και σε ακαδημαϊκούς τομείς. Οπότε νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα».
Η Αρχιεπισκοπή και Ομογένεια Αγκάλιασαν το Νέο Εγχείρημα του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη
Το γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στεγάζεται σε χώρο που έχει διαθέσει η ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στη Νέα Υόρκη. Ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, πατέρας Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ανάφερε ότι «η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του γραφείου ήρθε όταν γνώρισα τον πολύ δραστήριο πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος αναζητούσε τρόπους για να ενισχύσει τη διεθνοποίηση του ιδρύματος».
Ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας που τέλεσε τον αγιασμό του γραφείου είχε δηλώσει ότι «είναι μεγάλη χαρά και ευλογία να φέρνουμε κοντά μας ένα κομμάτι από την πατρίδα μας, την Ελλάδα… Εμείς ως Ορθόδοξη εκκλησία είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό και επομένως στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που θα φέρει την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παιδεία, και τον ελληνικό πολιτισμό ποιο κοντά στους Αμερικανούς και στους Ελληνοαμερικανούς».
Το γραφείο διασύνδεσης στη Νέα Υόρκη αναμένεται ότι δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστήμιου, καθώς τόσο ο χώρος όσο και όλα τα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σε αυτή την πρώτη φάση, τη λειτουργία του γραφείου θα αναλάβει εθελοντικά ο πατέρας Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος με ακαδημαϊκές περγαμηνές από το Πανεπιστήμιο Yale κρίθηκε ο πιο κατάλληλος να αναλάβει το γραφείο, καθώς ειδικεύεται στην ανάλυση και στον σχεδιασμό βάσεων δεδομένων και είναι υποδιευθυντής στο τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά του είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης και διευθυντής στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.