Jumbo-Πάνω σ’ ένα βουνό από μετρητά κάθεται η Jumbo του Απόστολου Βακάκη, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα που έχει στην άκρη ανέρχονται σε 478,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ ρευστότητας, για την εταιρία που έστησε πριν από 32 χρόνια ο Έλληνας επιχειρηματίας, στα χέρια του οποίου έχει μετατραπεί βαθμιαία, σε μια βαριά «βιομηχανία της χαράς», με δομή εξωστρεφούς ομίλου και με ασίγαστη παραγωγή κερδών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μέσα στο «καμίνι» της πολύχρονης κρίσης που κατακαίει την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, η Jumbo παραμένει σταθερά κερδοφόρα. Ως μία από τις ηχηρότερες εξαιρέσεις στον καταθλιπτικό κανόνα των ζημιών, των «κόκκινων» δανείων, αλλά και της ζοφερής πραγματικότητας των «λουκέτων».
Κόντρα σε όλα αυτά, ο όμιλος της Jumbo έχει καταφέρει να μετρά καθαρά κέρδη συνολικού ύψους 989,6 εκατ. ευρώ, στο διάστημα από το 2009 έως και τα τέλη του 2017. Στο ίδιο αυτό διάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν υπερδιπλασιαστεί, με τον Αλεξανδρινής καταγωγής Απόστολο-Ευάγγελο Βακάκη, όπως είναι το πλήρες όνομά του, να διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή, οικονομική δύναμη πυρός. Την κρατάει όμως σε… εφεδρεία. Χωρίς να ανοίγεται και να δοκιμάζει να πετύχει ελκυστικότερες αποδόσεις. Ούτε να προχωρά σε υπέρ του δέοντος μερισματικά «μπόνους». Ένα σεβαστό τμήμα των οποίων θα μπορούσε να το καρπωθεί ό ίδιος, από τη στιγμή που κατέχει το 23,2% της εισηγμένης εταιρίας. Ενδεχομένως και περισσότερο, μέσω άλλων «δορυφορικών» του σχημάτων.
Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους των ταμειακών διαθεσίμων της Jumbo, τα 478,3 εκατ. ευρώ ισοδυναμούν με την αγοραία αξία που έχουν στο χρηματιστήριο, εταιρίες όπως ο… ΑΔΜΗΕ ή ο ΟΛΠ.
Κατά καιρούς γίνονται «μικροπολιτικού» χαρακτήρα συζητήσεις για το που… κρατάει τα μετρητά ο Βακάκης. Συζητήσεις που έχουν ως αφετηρία το «πάθημα της Κύπρου». Όταν δηλαδή έγινε το μεγάλο κούρεμα των καταθέσεων το Μάρτιο του 2013. Τότε η Jumbo είχε βρεθεί με περίπου 58 εκατ. ευρώ ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, εκ των οποίων το 47,5% μετατράπηκε σε μετοχές της τράπεζας και το υπόλοιπο (περίπου 22 εκατ. ευρώ) θυσιάστηκε στο βωμό των μέτρων, που επιβλήθηκαν.
Από πηγές που διαθέτουν καλή ενημέρωση αναφέρεται ότι ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Jumbo ακολουθεί διαχρονικά, ένα σταθερό κανόνα για τα ρευστά διαθέσιμα. Τα διατηρεί σε τράπεζες χωρών, όπου αυτά παράγονται από τις δραστηριότητες του ομίλου. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, όπου εκτός από την Ελλάδα, ο όμιλος έχει παρουσία με θυγατρικές, στην Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Μάλιστα, με όρους κύκλου εργασιών, το 30% των πωλήσεων της Jumbo, προέρχεται από το εξωτερικό. Ειδικά για τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο το 2013, ο Βακάκης φέρεται να είχε δεχτεί έγκαιρα εισηγήσεις για να «σηκώσει» τις καταθέσεις από τη Μεγαλόνησο, αλλά προτίμησε να μην αλλάξει την παγιωμένη στάση του. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με τις δύσκολες καταστάσεις που γνώρισε η Ελλάδα με την επιβολή των capital controls. Σε κάθε περίπτωση, τα τοκοφόρα έσοδα από τα διαθέσιμα της Jumbo στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν τα 2,9 εκατ. ευρώ, με τα επιτόκια που «κλείδωσε» για τις προθεσμιακές καταθέσεις, να κινούνται από το 1% έως το 2,65% σε ετησιοποιημένη βάση.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το οικονομικό status για τη Jumbo, ο Απόστολος Βακάκης είναι από τους ελάχιστους έλληνες επιχειρηματίες, που δεν πονοκεφαλιάζουν για τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Διότι τα ρευστά διαθέσιμα του ομίλου είναι κατά… 318,9 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα τραπεζικά δάνεια, τα οποία και ανέρχονται σε 159,4 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό δανεισμό τα 144,6 εκατ. ευρώ αφορούν κοινό, ομολογιακό δάνειο, το οποίο λήγει το Μάιο του 2019, οπότε και έχει συμφωνηθεί να αποπληρωθεί όλο το κεφάλαιο. Το συγκεκριμένο ομολογιακό αναδιαρθρώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, με το επιτοκιακό του περιθώριο να πέφτει από το 4% στο 3,25%.
Αν και το πλεόνασμα σε μετρητά είναι πολύ μεγάλο, ακόμη και μετά από τη διάθεση του προμερίσματος (23,5 εκατ. ευρώ), εν τούτοις ο Απόστολος Βακάκης δεν παρεκκλίνει από τις μάλλον συντηρητικές επιλογές του. Περιμένοντας ίσως να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, καθώς ο επιχειρηματίας δε συμμερίζεται τις άκριτα αισιόδοξες απόψεις για την ελληνική οικονομία και την εγχώρια κατανάλωση, την οποία προ πενταμήνου είχε χαρακτηρίσει «τρύπια σαμπρέλα». Στην τελευταία λογιστική κατάσταση της Jumbo, επισημαίνεται ότι μολονότι το μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, εν τούτοις συνεχίζει να διέπεται από αβεβαιότητα.
Ο Απόστολος Βακάκης ξεκίνησε τη Jumbo ως εταιρία παιχνιδιών, αλλά εδώ και χρόνια έχει μετεξελιχθεί και πλέον έχει αποκτήσει λειτουργικό μοντέλο και «φυσιογνωμία» υπερκαταστημάτων. Με τη διαφορά ότι δεν προσφέρει μόδα, φαγητό και ηλεκτρονικά προϊόντα… Στα χρόνια της κρίσης, ο επιχειρηματίας που έχει τη φήμη του ιδιαίτερα απαιτητικού και «σκληρού» εργοδότη, φρόντισε να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη, να περιχαρακώσει τις θέσεις του στην ελληνική αγορά και να ενισχύσει την παρουσία του στο εξωτερικό, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη Ρουμανία. Το 2009 η Jumbo είχε 41 καταστήματα στη Ελλάδα, τα οποία έγιναν 47 το 2011 και 51 το 2013, αριθμός που παραμένει μέχρι τώρα, έπειτα και από ορισμένες, εσωτερικής φύσεως ανακατατάξεις. Στο εξωτερικό, το 2009 είχε 4 καταστήματα το 2009( από 2 σε Κύπρο και Βουλγαρία) τα οποία τώρα έχουν αυξηθεί σε 23. Εκ των οποίων 5 στην Κύπρο και από 9 σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Το 70% των προϊόντων της Jumbo εισάγονται από την Κίνα, ενώ οι φθηνές τιμές προσφέρουν λύσεις στους Έλληνες καταναλωτές, το εισόδημα των οποίων έχει διαβρωθεί πολύ, εξ αιτίας της κρίσης. Η ύπαρξη ισχυρών ταμειακών ροών έρχεται να συμπληρώσει το μυστικό της επιτυχίας της Jumbo.
Χρηματιστηριακά η εταιρία αποτιμάται στα 2,17 δισ. ευρώ. Αφήνοντας πίσω τράπεζες (όπως η Eurobank και η Πειραιώς) αλλά και άλλες παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου, όπως είναι η Μότορ-Όιλ και η Τιτάν. Από τα χαμηλά του 2012, η μετοχή της Jumbo είναι τώρα 572,3% ψηλότερα…
mononews.gr