Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Αραβώσης: «Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος είναι μία ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μας και θέλει και μπορεί να πρωτοπορήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, με αφορμή την έναρξη της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.
Όπως τόνισε ο κ. Αραβώσης: «Δημιουργούμε μία Ελλάδα ανθεκτική στη μεγάλη, παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης, με βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και απόλυτο σεβασμό στο πλούσιο φυσικό μας περιβάλλον. Με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, και τη δεσμευτικότητα της νομοθετικής επιταγής, ξεκινάμε την πορεία μας προς την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».
Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και κλιματικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας και τη διασφάλιση της σταδιακής μετάβασης της χώρας, έως το 2050, σε κλιματική ουδετερότητα με τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Οι θεσπιζόμενες πολιτικές και τα μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των απορροφήσεων, διασφαλίζοντας την ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές, καθώς και την ομαλή μετάβαση της οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα.
Υπενθυμίζεται, ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος για κλιματική ουδετερότητα ορίζονται ως ενδιάμεσοι κλιματικοί στόχοι για τα έτη 2030 και 2040, η μείωση των καθαρών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον πενήντα 55% και 80%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του έτους 1990, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.).
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», καλείται να συμμετάσχει ενεργά κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 20.00.
Ηλ. Π.