Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Ασθένειες: Τα προβλήματα της κακοκαιρίας Daniel στις πλημμυρισμένες περιοχές μπορεί να μην έχουν τελειώσει, ωστόσο επιστήμονες προειδοποιούν για την επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι μπορεί να προκύψουν διάφορες ασθένειες, λόγω των μολυσμένων νερών.
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο Attica TV και δήλωσε πως «δεν αναμένουμε κάποια έντονη κατάσταση σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου».
Ωστόσο, τόνισε πως «θα παρατηρηθεί μια αύξηση των κρουσμάτων».
Έτσι, πρότεινε οι πολίτες να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών θα πρέπει να αποφεύγουν το πλύσιμο τροφίμων με το νερό εκεί.
«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του»
Ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και είπε ότι πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν νερό οι κάτοικοι των περιοχών που πλημμύρισαν.
«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», είπε χαρακτηριστικά.
«Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά», είπε μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν «την απολύμανση του νερού κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις».