Κακοκαιρία
Σε παγοδρόμιο έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη, με τους οδηγούς να μην μπορούν να μετακινηθούν, ενώ τραγική είναι η κατάσταση και στα νησιά, εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Η κακοκαιρία που συνεχίζει να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι πρωτόγνωρες χιονοπτώσεις που έφερε η «Αριάδνη» έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλές πόλεις που δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον βαρύ χιονιά και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.
Στους -7 βαθμούς Κελσίου ξύπνησε ο πρωί της Τετάρτης η Θεσσαλονίκη όπου χθες επικράτησε κυκλοφοριακό χάος λόγω του χιονιού που έπεφτε από νωρίς το μεσημέρι. Οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν, δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου και σταματούσαν για να βάλουν αλυσίδες. Η κίνηση που προκλήθηκε λόγω των χιονοπτώσεων δεν είχε προηγούμενο, με τα οχήματα να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές σε πολλές οδικές αρτηρίες εντός της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αποστάσεις 10 και 20 λεπτών οδηγοί τις έκαναν σε πέντε και πλέον ώρες, ενώ ακόμη και ασθενοφόρα που εξυπηρετούσαν πολίτες σε ανάγκη είχαν κολλήσει στην κίνηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ζωές.
Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν από νωρίς το πρωί και στις πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ωστόσο, μετά τις 7 το βράδυ αποκαταστάθηκε η ορατότητα και οι προσγειώσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται και πάλι.
Να σημειωθεί, ότι πολλοί επιβάτες πτήσεων ταλαιπωρήθηκαν, καθώς από τι 11 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας από τη χιονόπτωση, είχαν ματαιωθεί όλες οι προγραμματισμένες προσγειώσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Σύμφωνα με τοπικά μέσα, στους πολίτες επικρατεί αγανάκτηση καθώς ενώ ήταν γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες πως επίκειται κύμα κακοκαιρίας, δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα και το σύστημα αντιμετώπισης του κεντρικού δήμου δεν λειτούργησε ούτε στο ελάχιστο.
Ξέμειναν από αλατιέρες
Σημειώνεται, ότι όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, χωρίς έξι αλατιέρες και δεκαπέντε υδροφόρα οχήματα έμεινε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη μάχη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της πόλης από τις έντονες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα το αλάτι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να το ρίχνουν υπάλληλοι με φορτηγάκια και φτυάρια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για τον τομέα πολιτικής προστασίας, Θωμά Ψαρρά.
Όπως δήλωσε ο κ.Ψαρράς στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «το αλάτι που βάλαμε σε έξι ολοκαίνουριες αλατιέρες “πέτρωσε” λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ πάγωσε και το θαλασσινό νερό με το οποίο γεμίσαμε δεκαπέντε υδροφόρες».
Σε επιφυλακή οι ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες
Σε επιφυλακή τέθηκαν οι ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης για την παροχή βοήθειας σε όσους δημότες έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα, είναι σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση τέσσερις ιατροί παθολόγοι και γενικής ιατρικής, τέσσερις νοσηλευτές (ένας για κάθε δημοτική ενότητα) και πέντε αυτοκίνητα του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” που είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Οι πολίτες, είτε για έκτακτη παροχή υπηρεσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είτε για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία και ιατρεία, μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Επιχείρησης, που είναι στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών (Μεσσολογίου 54 και Περγάμου 2, Συκιές) στο τηλέφωνο 2310 672 223, ή να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Δημοτικού Κέντρου Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αρίστο Γαλανό, στο τηλέφωνο 6948 – 003862.
[irp posts=”102437″ name=”Live camera:Ο καιρός στην Ελλάδα ζωντανά-Που χιονίζει τώρα”]
Πάγωσαν τα Γιάννενα
Τουλάχιστον 30 με 40 πόντους φτάνει το χιόνι στην πόλη των Ιωαννίνων.
Λόγω της έντονης χιονόπτωσης που σημειώθηκε τη νύχτα, τα σχολεία στο Δήμο Δωδώνης θα παραμείνουν κλειστά όπως και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με τα σχολεία ,ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Ιωαννίνων και στην Εγνατία Οδό.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές της χώρας
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης και ενώ η κακοκαιρία βρισκόταν στο ζενίθ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:
-Τον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης
-Το νομό Κιλκίς
-Το Νομό Σερρών
-Το Νομό Πιερίας
-Το νομό Χαλκιδικής
Επίσης, ο κ.Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους:
-Σαμοθράκης
-Σουφλίου
-Διδυμοτείχου
-Ορεστιάδας
καθώς και τις Φέρες στο δήμο Αλεξανδρούπολης.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Νομός Έβρου, καθώς και η Ανατολική Μακεδονία.
Επίσης, εξουσιοδότησε τον αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας το δήμο Αιγιαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί ήδη η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Κύμη.
Δραματική η κατάσταση σε Αλόννησο και Σκόπελο
Στο έλεος του χιονιά συνεχίζουν να βρίσκονται για ακόμη μια ημέρα οι κάτοικοι σε Σκόπελο και Αλόννησο, που επλήγησαν από νέα χιονοθύελλα.
Από το Σάββατο, όταν και ξεκίνησε η κακοκαιρία, τα δύο νησιά έχουν καλυφθεί από το χιόνι με τους δρόμους να παραμένουν κλειστοί.
Στην Αλόννησο παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, καθώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών έχουν υποστεί ζημιές οι σωληνώσεις.
Ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης ζήτησε να σταλεί βοήθεια από τον Βόλο και να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ηλεκτροδότηση του νησιού.
Στο νησί κατέφθασαν το απόγευμα της Τρίτης 15 πυροσβέστες και στρατιώτες αλλά και μηχανήματα για να βοηθήσουν να ανοίξουν οι δρόμοι και να κοπούν τα δένδρα που έχουν πέσει. Οι προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν από παραθεριστικές κατοικίες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για πέντε ημέρες, δεν ευοδώθηκαν καθώς το χιόνι στους οικισμούς φτάνει τα 2,5 μέτρα.
Για τη ζωή των συμπολιτών του φοβάται ο κ. Βαφίνης καθώς πλέον το νησί είναι χωρίς ρεύμα για πέντε ολόκληρες μέρες. Δεν υπάρχει νερό καθώς στα αντλιοστάσια δεν λειτουργούν τα μοτέρ.
Εκτός από το Πατητήρι που το χιόνι φτάνει το 1,5 μέτρο, στους οικισμούς ξεπερνά τα δύο. «Όσες βλάβες αποκαταστήσαμε χθες, επανήλθαν σήμερα καθώς η χιονοθύελλα σκέπασε τα πάντα«, τόνισε ο δήμαρχος.
Χωρίς νερό στο Βόλο
Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Βόλος από τη σφοδρή κακοκαιρία που συνοδεύεται από έντονες χιονοπτώσεις.
Το ύψος του χιονιού ακόμα και στην παραλία του Βόλου ξεπέρασε τα 10 εκατοστά, ενώ στον περιφερειακό και τα προάστια προς τον Άνω Βόλο το χιόνι έχει φθάσει τα 40 εκατοστά και η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, αφού επικρατεί παγετός.
Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, ενώ αλατιέρες και υδροφόρες του δήμου Βόλου ρίχνουν στους δρόμους τόνους αλατιού και θαλασσινού νερού για να ξεπαγώσουν τα οδοστρώματα.
Σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αλλά τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες, αφού επικρατεί παγετός.
Πολύ σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση αντιμετωπίζει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αφού υπάρχουν πολύωρες διακοπές στην παροχή νερού εξ’ αιτίας υπερκατανάλωσης και μεγάλων ζημιών από σπασίματα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ.
Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι από σήμερα το πρωί ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση και να πολλαπλασιαστούν τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, καθώς αναμένεται νέα σφοδρή χιονόπτωση.
Τα προβλήματα στην Πελοπόννησο
Προβλήματα εστιάζονται κυρίως στα ορεινά οδικά δίκτυα της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Λακωνίας, όπου σε αρκετά σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ παράλληλα γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού.
Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου. «Eχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ανοικτό όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και να μην έχουμε κανέναν αποκλεισμό», συμπλήρωσε.
Επίσης, ανέφερε ότι όλος ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν.
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αργολίδα, με σκοπό να γίνει μία πρώτη ενημέρωση για τα προβλήματα που ενδεχομένως έχει προκαλέσει ο παγετός, κυρίως στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγών.
Προβλήματα στην Κρήτη
Στο μεταξύ οι χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά του Ρεθύμνου, και συγκεκριμένα σε Ψηλορείτη και Ανώγεια, που έφτασαν ακόμα και τους μείον 6 βαθμούς Κελσίου, έχει δημιουργήσει μεγάλα τμήματα παγετού στις οδικές αρτηρίες με αποτέλεσμα η επικινδυνότητα να είναι αυξημένη.
Η δημοτική αρχή της περιοχής προσπαθούσε σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας να εξασφαλίσει τον καθαρισμό όλων των δρόμων από το χιόνι για την εύκολη κίνηση των πολιτών. Το ζήτημα που απασχολεί κυρίως τους αγρότες είναι το μέγεθος των καταστροφών που έχουν υποστεί οι ελαιώνες τους.
Αποκλεισμένα χωριά στη Λέσβο
Ο χιονιάς που έπληξε τη Λέσβο συνεχίζει να ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του νησιού. Αποκλεισμένα παρέμεναν έως αργά το βράδυ της Τρίτης τα χωριά στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου, η Συκαμιά και η Σκάλα Συκαμιάς, η Άργενος, η Πελόπη, η Κάπη, η Κλειού, το Υψηλομέτωπο, ο Λεπέτυμνος όπως και τα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου, Μεγαλοχώρι, Νεοχώρι, Ακράσι και Αμπελικό. Στα περισσότερα από τα συγκεκριμένα χωριά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης καθώς πολλά απ’ αυτά είναι περισσότερες από 15 ώρες χωρίς ρεύμα.
Όλα τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Στρατού, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για τη διάνοιξη των δρόμων σε ολόκληρη τη Λέσβο, καταβάλλοντας το μέγιστο των προσπαθειών τους, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό.
Με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και σε συνεννόηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, χιονοπτώσεων, παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών.