Προσφυγικό
Προβληματισμούς σχετικά με τα σχέδια της Ε.Ε. να στείλει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα εγείρουν οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ), η διεθνής ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τις σοβαρότατες δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινώς το ελληνικό κράτος – αλλά και οι πρόσφυγες που διαβιούν επί του παρόντος στην επικράτεια του.
Οι ΓτΚ καλούν την Ε.Ε να επικεντρώσει την προσοχή της στη βελτίωση της ζωής χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που διαβιούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, και όχι στο να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη από άσυλο και φροντίδα στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επανέναρξη των επιστροφών βάσει του Κανονισμού «Δουβλίνο» προσφύγων στην Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου 2017. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν στην Ελλάδα άνδρες, γυναίκες και παιδιά που θα περνούν εφεξής στην επικράτειά τους μέσω της Ελλάδας.
Οι ΓτΚ είναι παρόντες σε περισσότερα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη ιατρική ΜΚΟ. Παράλληλα, η Ελληνική αντιπροσωπεία των ΓτΚ παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υποστήριξη τόσο σε έλληνες πολίτες όσο και λοιπές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως πρόσφυγες και μετανάστες. Ως ΓτΚ εργαζόμαστε προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις που έχουν στις ζωές των ανθρώπων δύο κρίσεις που εκτυλίσσονται σε παράλληλο χρόνο στην Ελλάδα – η διεθνής προσφυγική κρίση αλλά κι η οικονομική κρίση.
[irp posts=”91062″ name=”Γερμανοί για έλεγχο των προσφύγων: Oι ελληνικές αρχές απέτυχαν παταγωδώς”]
Στα νησιά, τα κέντρα υποδοχής φιλοξενούν διπλάσιο πληθυσμό από την προβλεπόμενη χωρητικότητα τους. Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης τόσο για τους ανθρώπους όσο και τους περισσότερους από τους 60,000 πρόσφυγες που αναγκάζονται να ζουν σε κέντρα φιλοξενίας εγείρουν κινδύνους για την σωματική και ψυχική τους υγεία.
Τα κέντρα φιλοξενίας είναι ακατάλληλα για τη μακροπρόθεσμη στέγαση ανθρώπων δεν είναι σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με προβλήματα υγιεινής, διατροφής, καθώς και έλλειψης επαρκούς θέρμανσης, καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την εξάπλωση επιδημιών, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι.
Επιπροσθέτως, εννέα μήνες αδράνειας, έλλειψης δραστηριοτήτων και επί της ουσίας αδυναμίας να κάνουν μία καινούργια αρχή στις ζωές τους, επιδεινώνουν προ-υπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν «παγιδευτεί» στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα γεννούν ολοένα και νέα περισσότερα προβλήματα.
Οι ΓτΚ, απευθύνουν έκκληση στην Ε.Ε. να μην επιτρέψει την επιστροφή περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα, που δίνει ήδη μάχη για να διαχειριστεί εκείνους που βρίσκονται ήδη εδώ.
«Η επανέναρξη των επιστροφών βάσει του Κανονισμού Δουβλίνο θα ήταν απάνθρωπη: καταστροφική για τους πρόσφυγες που θα υποχρεωθούν να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα˙ καταστροφική για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται ήδη σε κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα˙ αλλά και καταστροφική για ένα κράτος το οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανακάμψει από τη χειρότερη οικονομική κρίση που ξέσπασε σε ευρωπαϊκό κράτος από το 1945», επισημαίνει η Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας. «Η Ε.Ε. έχει καθήκον να θέσει ως προτεραιότητα την διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και την ανεύρεση βιώσιμων λύσεων ώστε άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δραπέτευσαν από τη δύνη του πολέμου να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους».
Η επιστροφή περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που οι πρόσφυγες, η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ευρώπη έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή.