Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Κατρούγκαλος: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πρόκληση ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο, όσο συσσωρεύεται ένταση στην περιοχή.
Παράλληλα όμως ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία είναι απόλυτα απομονωμένη και ότι πέφτει στο κενό η βασική επιδίωξη της Αγκυρας να «γκριζάρει» περιοχές. Απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε να γίνει ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε στην ΕΡΑ1 ότι κανείς δεν θέλει πόλεμο στο Αιγαίο. «Αλλά όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ένα ατύχημα. Γι’ αυτό κουβεντιάζουμε με την άλλη πλευρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη, λόγω των προκλητικών και μη νόμιμων ενεργειών εκ της τουρκικής πλευράς», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος, σε άλλες δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6, σημείωσε την καθολική διεθνή αποδοκιμασία για τις παράνομες ενέργειές της. «Ακριβώς επειδή έχουμε καταστήσει σαφές το πώς έχουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και επειδή, ακριβώς, είμαστε αξιόπιστοι, λόγω του διπλωματικού κεφαλαίου μας, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι απολύτως απομονωμένη». Αναφερόμενος στη συζήτηση για τα ΜΟΕ, τόνισε ότι πρέπει να την κάνει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «θερμό» επεισόδιο.
Κατρούγκαλος: Γιατί έγινε τώρα η ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και τόνισε την ανάγκη να μείνει ανοιχτό το θέμα και να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί νομικά από τις διεκδικήσεις της. Βέβαια το Βερολίνο την Τετάρτη για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι το ζήτημα έχει κλείσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο επέδωσε την Τρίτη τη ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οταν κ. Κατρούγκαλος, όταν ρωτήθηκε για τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει αυτό, σχολίασε ότι δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, όπως και ότι υπήρξε ομοφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, στη συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή.
Ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ακόμη, μιλώντας στην ΕΡΑ1, ότι η κυβέρνηση επέλεξε να γίνει αυτό μετά τις ευρωεκλογές, για να μη φανεί ότι θέλει να πολιτικοποιήσει, σε όρους εκλογικούς, το θέμα. Βέβαια, και πάλι ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο επιδόθηκε η ρηματική διακοίνωση, αφού έρχονται οι εθνικές εκλογές.
«Ακόμη και μετά την προκήρυξη εκλογών μπορεί να γίνει διορισμός δικαστών»
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προεκλογικά. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον νόμο Καστανίδη του 2010.
«Τι λέει αυτός ο νόμος Καστανίδη: Ότι για ν’ αλλάξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης ξεκινά μια διαδικασία από 30 Απριλίου και ολοκληρώνεται 30 Ιουνίου. Γιατί 30 Ιουνίου; Γιατί το Σύνταγμα λέει ότι την 1η Ιουλίου αποχωρεί η προηγούμενη φουρνιά δικαστών. Και λέει και κάτι ακόμα ο νόμος, αυτό θέλω να προσέξετε περισσότερο: Λέει ότι ακόμα και αν η Βουλή έχει διαλυθεί, ακόμα και αν έχουν δηλαδή προκηρυχθεί εκλογές, μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση στον διορισμό των δικαστών. Από τη στιγμή που τα λέει αυτά ο ίδιος ο νόμος και που δεν είχε προκύψει θέμα συνταγματικότητας σε ανύποπτη στιγμή, είναι προφανές ότι αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν τώρα θέμα συνταγματικότητας σε στιγμή προεκλογική, την κάνουν για τα δικά τους στενά πολιτικά οφέλη», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
iefimerida.gr