Κλιματική αλλαγή: Στην υπεράντληση του νερού που γίνεται στη χώρα μας, ενόσω μαίνεται η μάχη για την κλιματική αλλαγή, στάθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, σε ομιλία του στο συνέδριο «Restart mAI city» που διοργανώνει ο δήμος Τρικκαίων «για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και έξυπνης πόλης».
«Η Ελλάδα αντλεί το 60% του νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τα υπόγεια αποθέματά μας και μόλις το 40% του νερού που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τη βροχή, από το βρόχινο νερό», είπε σχετικά ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε «κάθε χρόνο αντλούμε, εξαντλούμε 700 λίμνες του Μαραθώνα, από τα υπόγεια αποθέματα».
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε δυο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή τροφίμων: την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων, λόγω του ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που μεταξύ άλλων οδηγεί στη μείωση της παραγωγής.
«Μεγάλη πρόκληση» η κλιματική αλλαγή, λέει ο κ. Σκρέκας
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι πρόκειται «για μια μεγάλη πρόκληση» μέσα από την οποία αναδεικνύεται και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού.
Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την άντληση νερού στο νομό Λάρισας, που «πριν από 30 χρόνια οι αγρότες αντλούσαν νερό για να αρδεύουν τα χωράφια τους από τα 30 μέτρα και σήμερα αντλούν νερό από τα 400 μέτρα» κάτι που όπως δήλωσε, σημαίνει «μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας» αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή, το οποίο όπως είπε θα εφαρμόσει «με έξυπνο τρόπο»: ένα σχέδιο «που διακρίνεται από την καινοτομία και αξιοποιεί έξυπνες εφαρμογές για να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
iefimerida.gr