Σε έναν από τους σημαντικότερους ασκούς υδρογονανθράκων στον πλανήτη αναδεικνύεται η Ανατολική Μεσόγειος στις γειτονικές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις στη Λευκωσία για τα ταυτοποιημένα ευρήματα των ερευνών στο οικόπεδο 10-«Γλαύκος» της ExxonMobil, μπορεί κάποιος πια να πει με σιγουριά πως τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δικαιολογούν τους σχεδιασμούς και τις αισιόδοξες προβλέψεις για το οικονομικό μέλλον και τη στρατηγική θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη. Προκύπτει, επίσης, πως τα αθροιστικά μέχρι τώρα ταυτοποιημένα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ δικαιολογούν -αν δεν επιτάσσουν- την κατασκευή μεγάλου επίγειου σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στη θέση «Βασιλικό» κοντά στη Λεμεσό.
Η ανακοίνωση των ευρημάτων στο οικόπεδο «Γλαύκος» της ExxonMobil συμπίπτει χρονικά με την κομβική συνάντηση του μηνός Μαρτίου στην Κρήτη των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισημοποιηθεί η δομή του αποκαλούμενου «Mίνι ΝΑΤΟ» στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και σε δεύτερη φάση της Ιορδανίας.
Μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών υπολογίζεται η ποσότητα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο κοίτασμα «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι τα ευρήματα στο συγκεκριμένο κοίτασμα αποτελούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό, σημείωσε, δείχνει και τη δυνατότητα της ΑΟΖ μας.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Λακκοτρύπης, θα χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης, για να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου.
Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας είπε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κοίτασμα «Γλαύκος» αποτελεί έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.
Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Exxon Τριστάν Άσπρεϊ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από την ανακάλυψη, σημειώνοντας ότι όλα τα δεδομένα θα αναλυθούν για να διαπιστωθεί και η δυνατότητα των πόρων.
Συνεχίζεται, όπως είπε, η συνεργασία για την ανάλυση των δεδομένων και θα γίνει αξιολόγηση για μελλοντικές εξορύξεις.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο δικαιολογείται η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, ο Άσπρεϊ σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερες ποσότητες, όμως υπάρχουν δυνατότητες και για άλλες ανακαλύψεις. Σε δεύτερη ερώτηση για το θέμα, είπε πως με βάση άλλα τερματικά υγροποίησης που υπάρχουν τυπικά για τη δημιουργία του χρειάζονται από 10 μέχρι 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 αποτελεί μια καλή βάση.
Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων
Οι γεωτρήσεις σε «Γλαύκο» και «Δελφύνη» έγιναν από την κοινοπραξία των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων.
Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων, γράφει το zougla.gr.