Το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία έχουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με τον προβληματισμό για το εάν και πόσο το αποτέλεσμα θα επηρεάσει το ελληνικό ζήτημα να είναι διάχυτος.
Από την κυβέρνηση εμφανίζονται εξόχως προσεκτικοί, σχολιάζοντας ότι «το αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει την Ελλάδα». Επ’ αυτού ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με το Βερολίνο, ενώ θυμίζουν ότι για την Αθήνα είναι προτεραιότητα να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για το θέμα της απομείωσης του χρέους και της εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Τι είχε πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ είχε δηλώσει πως «όλοι αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα και τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης», συμπληρώνοντας με νόημα για το θέμα του χρέους πως «είναι ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν». Για να αρκεστεί στη συνέχεια, στο σχόλιο ότι στο θέμα του χρέους και στην ανάγκη για περαιτέρω ποσοτικοποίηση βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ.
Οι… αισιόδοξοι
Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά στο iefimerida λέγοντας ότι ως κυβέρνηση «προφανώς και δεν εκφράσουμε θέση για εκλογές σε άλλη χώρα και θα συνομιλήσουμε με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως σύνθεσης, με στόχο την συνέχιση των καλών σχέσεων και την δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».
Ωστόσο, εκφράζει την υποστήριξή του στην γερμανική Αριστερά, εξηγώντας ότι επιθυμούν ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή επίδοση για τις προοδευτικές δυνάμεις των Οικολόγων και των Σοσιαλδημοκρατών. Αποφεύγοντας πάντως να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις αναφέρει πως «οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας έχουν δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου και είναι καθήκον όλων να κατανοήσουμε τον άλλο και την ιστορία του, να γκρεμίσουμε τους μύθους, να μιλήσουμε χωρίς ταμπού, να χαράξουμε το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον».
Και… οι απαισιόδοξοι
Οι πιο… ρεαλιστές πάντως, δεν διστάζουν να δηλώσουν «καθόλου αισιόδοξοι» και σχολιάζουν ότι η γραμμή Σόιμπλε υπερισχύει.
Όπως έλεγε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος έχει περάσει από υπουργικά πόστα, «η μόνη διαφορά θα γινόταν με τους Πράσινους ή αν θα έμπαινε το SPD και έπαιρνε το ΥΠΟΙΚ. Εκεί ίσως είχαμε κάποια μικρή διαφοροποίηση», για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «η Γερμανία έχει μια εθνική στρατηγική» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κερδίζει από την κρίση του Νότου.
Στέλλα Α. Γκαντώνα, iefimerida.gr