Ελάχιστες παρενέργειες έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, ανέφερε σήμερα (18/1) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την πανδημία.
Όπως είπε, οι παρενέργειες «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι». Σε ό,τι αφορά τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφανίστηκαν έπειτα από χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.
Επίσης, αναφέρθηκε σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Όπως τόνισε, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου.
Ακόμη, η Μ. Θεοδωρίδου προσέθεσε ότι υπάρχει πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.
40 εκατ. εμβολιασμοί σε 51 χώρες
Οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει για τον κορωνοϊό έχουν φτάσει τα 40 εκατ. σε 51 χώρες, ανέφερε επίσης η Μ. Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με την ίδια, οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εξελίσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ενώ η παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά τη χορήγησή τους. Επίσης, τόνισε ότι σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και όλα υφίστανται ενδελεχή έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ανεπιθύμητη ενέργεια συνδέεται με τον εμβολιασμό.
Η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμη σε δημοσιεύματα για σειρά θανάτων στη Νορβηγία, όπου τα περιστατικά εξετάστηκαν διεξοδικά και όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή της χώρας δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί νόσο και είπε ότι τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου μπορούν να γίνουν με όριο 15 μέρες πριν από τον εμβολιασμό και 15 μετά.