Μαντώ Μαυρογένους: Σάλος με το «γούρι» που κυκλοφόρησε – Τι απαντά το μουσείο Μπενάκη.
Ειδήσεις: Δεν λέει να κοπάσει σάλος με το γούρι με την Μαντώ Μαυρογένους στο οποίο αναγράφονται οι εξής λέξεις: «υγεία, κα…λα, επανάσταση».
Όλες οι ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Το newsit.gr επικοινώνησε με το Μουσείο Μπενάκη για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το αντικείμενο τέχνης στο πωλητήριο του μουσείου. Όπως μας είπαν, πρόκειται για μια δημιουργία της καλλιτεχνικής ομάδας B612. Δημιουργήθηκε ως γούρι του 2021 και διατίθεται στο μουσείο εδώ και μήνες, πριν από τον Δεκέμβριο μάλιστα.
Η έμπνευση προήλθε από την διάσημη προπαγανδιστική αφίσα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ‘We Can Do it’ κεντρικό μήνυμα της οποίας ήταν η γυναικεία χειραφέτηση. Πρόκειται για μια αφίσα που έχει χρησιμοποιηθεί υπό διάφορες μορφές, αμέτρητες φορές, από τη σύγχρονη pop κουλτούρα για να επικρατήσει στη συνέχεια ως φεμινιστικό σύμβολο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, το εν λόγω γούρι κανένα συσχετισμό δεν έχει -ούτε και αυτή η πρόθεση υπήρξε- με τον εορτασμό της συμπληρωσης των 200 ετών της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Η ανακοίνωση του μουσείου
Αργά το απόγευμα το Μουσείο Μπενάκη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία. Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού. Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια), περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή την στιγμή εξαντληθεί».
Η εξήγηση της δημιουργού
Σημειώνεται εδώ πως πριν από λίγες ημέρες, η δημιουργός των B612, Κατερίνα Σαββοπούλου έλεγε σε συνέντευξή της στο Marie Claire το εξής: «Η Μαντώ είναι το σύμβολο του φεμινισμού. Έπεσε θύμα της πατριαρχίας, δεν ήταν η Τουρκοκρατία που την σκότωσε». Και συμπλήρωσε: «Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση”. «Πατήσαμε» στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού”, είχαν πει σε αυτή τους τη συνέντευξη οι δημιουργοί του έργου…
Πληρωμές Μαρτίου 2021 : Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Α21 ΚΕΑ
ΟΠΕΚΑ 2021 : Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21, ΚΕΑ , Επίδομα γέννας – ΟΑΕΔ επιδόματα
Άμεσα ! Αίτηση για voucher 200 ευρώ για laptop και tablets- 534 ευρώ : ΟΔΗΓΟΣ