Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Με «μαύρα» ρεκόρ η πανδημία σαρώνει τη χώρα δοκιμάζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και τη δύσκολη διαχείριση του τρίτου κύματος. Ρεκόρ νέων κρουσμάτων για το 2021 με την εκτίναξη στα 3.215, ρεκόρ και για την Αττική με 1.572 νέες λοιμώξεις.
Οι φόβοι των ειδικών για την έκρηξη στους επιδημιολογικούς δείκτες επιβεβαιώθηκαν μετά τη ανησυχητική συνολικά έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για σήμερα.
Παρά την αναμενόμενη κορύφωση, εμπειρογνώμονες και κυβερνητικά στελέχη τοποθετούν την επαναλειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων και σχολικών βαθμίδων στον άμεσο χρονικό ορίζοντα, εφόσον επιτευχθεί η επιθυμητή κάμψη στους επιδημιολογικούς δείκτες και το σύστημα υγείας αποσυμφορηθεί με τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αναπροσαρμογές στα δημόσια νοσοκομεία και μέτρα περιορισμού της διασποράς.
Επανάληψη του περασμένου Νοεμβρίου δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οπότε τα νέα κρούσματα είχαν σπάσει το φράγμα των 3.000 με 3.316 στις 12 και 3.227 στις 19 του μήνα. Οι διασωληνωμένοι είχαν ανέλθει από τους 480 στους 519 σε δύο ημέρες (18-20 Νοεμβρίου) και δύο εβδομάδες περίπου αργότερα, την 1η και 3η Δεκεμβρίου, οι θάνατοι είχαν αγγίξει τους 111 και 100 αντίστοιχα.
Οι σκληροί δείκτες φέρνουν την πανδημία ξανά στα χνάρια του πρόσφατος παρελθόντος με ό,τι αυτό προοικονομεί για τις εισαγωγές, την πίεση στο ΕΣΥ και τους θανάτους σε 15 ημέρες. Οι διασωληνώσεις διπλασιάστηκαν σχεδόν σε έναν μήνα (277 σε 484 σήμερα) και οι ειδικοί εκτιμούν πως την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 200.
Μέσα σε ένα 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 402 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας ορίζοντας τον αριθμό νοσηλειών στις 3.758, 960 εκ των οποίων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων.
Με στρατηγικές κινήσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να ανταποκριθεί στον συναγερμό που έχουν σημάνει το σύστημα υγείας της χώρας και κυρίως η Αττική, που για μία ακόμη φορά δέχτηκε στα νοσοκομεία της τους μισούς σχεδόν νέους ασθενείς (πάνω από 216).
Κομβικό ρόλο στη διάσωση του ασθμαίνοντος ΕΣΥ θα διαδραματίσει ο Ιδιωτικός Τομέας, με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 5 Μαρτίου ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, τη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας, τις διοικήσεις της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών να ορίζει ότι non-COVID περιστατικά από κλίνες του ΕΣΥ θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές (κατόπιν αρνητικού τεστ για κορωνοϊό) προς εκκένωση ισάριθμων κλινών σε Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την εθελοντική μετάβαση στο ΕΣΥ του Ιατρικού Περιστερίου και της κλινικής ΛΗΤΩ από τις 11 Μαρτίου, προς ενίσχυση στον πόλεμο κατά της πανδημίας.
Τέλος, οι ανακατατάξεις στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ οδηγούν στη «μετατροπή» του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» σε νοσοκομείο αναφοράς για COVID-19 περιστατικά –όπως τα «Σισμανόγλειο» και «Σωτηρία»
–, το οποίο αναμένεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 κλίνες μετά την εκκένωσή τους εντός της εβδομάδας.
Οι θάνατοι λόγο COVID-19 για σήμερα έφτασαν τους 46.
«Κόκκινη» η χώρα πλην 7 περιφερειακών ενοτήτων
Το αρνητικό ρεκόρ 3.215 ημερήσιων κρουσμάτων για το 2021 σημειώθηκε κατόπιν υψηλότατου αριθμού ελέγχων (60.038), με 37.168 rapid και μόλις 22.870 μοριακά tests που αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια την εικόνα της πανδημίας στη χώρα.
Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού επιβεβαιώνεται τόσο από την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ όσο και από τα στοιχεία για το ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, οι αυξητικές τάσεις για την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021 ήταν κοινό στοιχείο των περισσότερων περιοχών.
Η Αττική παραμένει στη δίνη του κορωνοϊού και των μεταλλαγμένων στελεχών του, με ρεκόρ νέων διαγνώσεων στις 1.572 και το Κέντρο όπως και τον Πειραιά να εξελίσσονται σε υγειονομικές βόμβες με 431 και 301 νέα κρούσματα αντίστοιχα.
Πέρα από τα 24 κρούσματα στις Νήσους και τα 80 στη Δυτική Αττική (που βάσει πληθυσμού όμως ανεβάζουν το φορτίο της στα 49,71), οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου βράζουν με τριψήφια νούμερα: 264 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 169 στον Βόρειο και 145 στον Νότιο και 158 στην Ανατολική Αττική. Το ιικό φορτίο στα λύματα του λεκανοπεδίου σημείωσε αύξηση 15%.
Επιστροφή στις ανησυχητικές κακές επιδόσεις της κάνει η Θεσσαλονίκη με 395 νέα κρούσματα, 49% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα συνολικά.
Η Αχαΐα βράζει με 149 νέες διαγνώσεις και αύξηση του ιού στα λύματα της Πάτρας κατά 10% μαζί με Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία (47, 28 και 15 νέα κρούσματα αντίστοιχα) αποτελούν τις κόκκινες περιοχές της Πελοποννήσου στον επιδημιολογικό χάρτη για σήμερα. Αντίθετα, Λακωνία, Μεσσηνία και Ηλεία είναι οι 3 από τις 7 συνολικά περιφερειακές ενότητες που έμειναν στο πορτοκαλί με τις ΠΕ Άρτας, Λασιθίου, Πρέβεζας και Κεφαλληνίας.
Άλμα στις νέες διαγνώσεις πραγματοποιεί η Λάρισα 102 (αύξηση 12% στα αστικά λύματα) και η Κοζάνη (49), για την οποία έκρουσε το καμπανάκι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά, γεγονότα όπως συνωστισμός στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μαρτυρούν πως η προειδοποίηση μάλλον δεν πτόησε τους κατοίκους.
Τέλος, η πανδημία δείχνει να φουντώνει στο Ηράκλειο Κρήτης με 48 νέες λοιμώξεις και αύξηση στα λύματα έως και +128% για την περασμένη εβδομάδα, ενώ επιδημιολογική αύξηση καταγράφουν Λέσβος (22 νέα κρούσματα), Φθιώτιδα (31), Χαλκιδική (46), Ευρυτανία (19) και Βοιωτία (33).