Μητσοτάκης: «Είμαι πρωθυπουργός μιας χώρας που διψάει για εκσυγχρονισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης για το Επιτελικό Κράτος, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Πρέπει να σας πω ότι η προσπάθεια η οποία έγινε τότε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με έκανε να πιστεύω ακράδαντα ότι η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει το κράτος, επιτέλους, να εμπιστευτεί προκειμένου να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελούσε οραματική διακήρυξη όλων των κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση και μετά: ένα πραγματικά ακομμάτιστο και αξιοκρατικό κράτος. Είχαν αναληφθεί τότε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η ψήφιση του νόμου -με τις μεγάλες δυσκολίες- για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κυρίως η ψήφιση του νόμου 4275/2014 που αφορούσε την επιλογή προϊσταμένου στο Δημόσιο. Ένας νόμος ο οποίος δεν πρόφτασε να εφαρμοστεί όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του, διότι επήλθε κυβερνητική αλλαγή. Εφαρμόστηκε όμως στη συνέχεια ο νόμος 4369/2016, ο οποίος κράτησε πολλά από τα στοιχεία και τη φιλοσοφία του 4275, αφαίρεσε το στάδιο των εξετάσεων», τόνισε.
Επισήμανε επίσης πως είναι σαφές ότι «η δημόσια διοίκηση διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε πράξη» το μετασχηματισμό της κρατικής μηχανής. «Αυτό που θα επιτευχθεί είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση που είναι υπεύθυνη να εγγυάται τη συνέχεια του κράτους» σημείωσε και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό επιλεγμένων γενικών διευθυντών με διατάξεις αντικειμενικές και αξιοκρατικές που είναι έτοιμοι να αναλάβουν το μεγάλο βάρος να υλοποιήσουν ένα σημαντικό σκέλος της μεταρρύθμισης του επιτελικού κράτους Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που συνοδεύονται από πολλά λόγια και επιχειρήματα και οδηγούν σε ένα ελάχιστο ή μηδενικό αποτέλεσμα, ενώ άλλες που περιγράφονται σε λίγες γραμμές μπορεί να είναι εκείνες που θα οδηγήσουν σε μεγάλες τομές». Όπως εξήγησε, στις τελευταίες φιλοδοξεί να ενταχθεί και το άρθρο 109 του Νόμου 4622 για το επιτελικό Κράτος. «Κάθε πράξη από τις 8 Φεβρουαρίου, απομακρύνεται επιτέλους από τα υπουργικά γραφεία και ανατίθεται στους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε και εξήγησε πως είναι προφανείς οι πολιτικές συνέπειες αυτής της απόφασης.
Όπως εξήγησε αναλυτικά: «Πρώτον, αποκαθίσταται η ισορροπία της ίδιας της δημόσιας λειτουργίας. Η Βουλή κρατά την ευθύνη της νομοθέτησης. Η κυβέρνηση εξειδικεύει τις αποφάσεις, η διοίκηση φροντίζει ανεπηρέαστη για την εφαρμογή τους.
Δεύτερον, σε μεγάλο βαθμό αδρανοποιείται το παλιό πελατειακό σύστημα, στερώντας εξουσίες από τις κορυφές των χαρτοφυλακίων, ανακόπτοντας συνεπώς και τις αναφορές των πολιτών προς αυτές.
Και τρίτον, απομακρύνουν ουσιαστικά κάθε πολιτική παρέμβαση στη διοίκηση, εμπιστευόμενη την τελευταία να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, όπως τελικά επιτάσσει η ίδια η αποστολή της».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της μεταφοράς υπογραφής ατομικών διοικητικών πράξεων από τα πολιτικά πρόσωπα στους γενικούς διευθυντές διοίκησης και είπε χαρακτηριστικά: «Το δικαίωμα υπογραφής που τώρα αναλαμβάνετε είναι η δική μου υπογραφή εμπιστοσύνης στα στελέχη του Δημοσίου. Είναι καιρός πια οι πολιτικές επιλογές να βρουν πετυχημένες τεχνοκρατικές εφαρμογές. Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες και να αφήσουμε το κράτος να λειτουργήσει και να αποκτήσει συνέχεια».
Μάλιστα, θέλησε να μοιραστεί με το ακροατήριό του μια εμπειρία του από την εποχή που ήταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Μπορώ να μοιραστώ μαζί σας και μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Κάποια στιγμή απαιτήθηκε μία συνυπογραφή συναρμοδίου υπουργού. Αυτός όμως αρνήθηκε να υπογράψει δίπλα στην υπογραφή του Γενικού Διευθυντή, διότι έτσι θεώρησε, μάλλον, ότι υποβαθμίζεται το κύρος του. Αυτό δεν θα μπορεί να γίνεται πια με την εφαρμογή του σχετικού άρθρου. Κοιτάξτε, είμαι ένας πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία διψάει για εκσυγχρονισμό, αλλά και ως πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες των κρατικών αξιωματούχων μας και παραμένω εξαιρετικά αισιόδοξος».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στις πολλές πτυχές αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται «η εξαμηνιαία και ετήσια στοχοθεσία, το σύστημα “Μαζί”, είτε η ίδια η λογική η οποία αποτυπώνεται πια στον προϋπολογισμό. Τα στρατηγικά σχέδια κάθε υπουργείου ενοποιούνται πια στο κεντρικό σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής και επιμέρους δαπάνες συγκροτούν τα συνολικά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχει κατανομή των δαπανών ανά πεδίο πολιτικής με βάση όχι τη βούληση του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, αλλά με οδηγό τις προτεραιότητες που θέτει η ίδια η κυβέρνηση».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα αλλάζει, η δημόσια διοίκηση αλλάζει μαζί της εύχομαι ότι αλλάζουμε όλοι προς το καλύτερο».
Κ. Τζ.