«Πολιτική αλλαγή για μία καλύτερη ζωή». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοξενείται στο περιοδικό του Economist.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μετά από 8 χρόνια κρίσης η Ελλάδα δεν έχει γυρίσει ακόμα σελίδα, μια και όπως τονίζει η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει αποκατασταθεί, η ποιότητα των θεσμών έχει υποβαθμιστεί και η οικονομία σημειώνει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερους των εκτιμήσεων.
“Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τετραετούς διακυβέρνησης των λαϊκιστών από το 2015. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα : Να γίνουμε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα γυρίσει εμφατικά σελίδα μετά την επικράτηση του λαϊκισμού. Να κερδίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ περιγράφει τον πυρήνα της οικονομικής πρότασης του κόμματος του, με κεντρικό άξονα “μία θαρραλέα φορολογική μεταρρύθμιση, με μείωση φορολογικών συντελεστών και απλοποίηση του φορολογικού κώδικα”.
“Βασική παράμετρος της νέας εποχής είναι ασφαλώς η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων” τονίζει στο άρθρο του ο κ.Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι η παιδεία, η διά βίου μάθηση και οι πολιτικές στήριξης της απασχόλησης βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών του κόμματός του.
“Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περπατάω στον δρόμο καθημερινά, στις γειτονιές της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή δυναμώνει. Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κλείσουν το κεφάλαιο της κρίσης και της πολιτικής παρακμής” τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας το άρθρο του στον economist.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο του Economist στο Μέγαρο Μουσικής. Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών κάνοντας λόγο για μία συμφωνία που «θα φέρει στο προσκήνιο εξτρεμιστικές φωνές και στις δύο χώρες».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «φοβάμαι ότι οι “Πρέσπες” θα φέρουν στο προσκήνιο ακραίες φωνές. Διαφωνώ με τη Συμφωνία αλλά δεν θα έλεγα ποτέ προδότη κάποιον που την υποστηρίζει.
Επίσης, δεν υποστηρίζω τη βία που είδαμε αυτές τις ημέρες. Σήμερα μας κατηγόρησαν ότι συμπλέουμε με τη Χρυσή Αυγή. Κι όμως, εμείς είμαστε ένα κόμμα – πυλώνας σταθερότητας για την Ελλάδα».
Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό κόμμα» και πως οι όποιες προσπάθειες συσχετισμού με τη Χρυσή Αυγή εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση γι’ αυτή τη Συμφωνία ενώ συμπλήρωσε πως «παραχωρεί μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα και, υπό την έννοια αυτή, θα αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματική». «Δεν είναι όπως το Brexit, που ήταν 50-50.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν εναντίον της Συμφωνίας» σχολίασε ο αρχηγός της ΝΔ για να διευκρινίσει ότι «επιμένω στο σωστό για τη χώρα μου παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκφράσει διαφορετική γνώμη».
Αναλυτικά το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Το λυκόφως μιας δύσκολης δεκαετίας σφραγίζει την αρχή μιας νέας εποχής. Το 2019 είναι έτος ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών για την Ελλάδα. Μετά από 8 χρόνια κρίσης, και παρά την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο του 2018, η χώρα μου δεν έχει γυρίσει σελίδα.
Η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει αποκατασταθεί, η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, η ποιότητα των θεσμών της διακυβέρνησης έχει υποβαθμιστεί και η οικονομία σημειώνει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερους των εκτιμήσεων.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τετραετούς διακυβέρνησης των λαϊκιστών από το 2015. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα: Να γίνουμε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα γυρίσει εμφατικά σελίδα μετά την επικράτηση του λαϊκισμού. Να κερδίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Στο ταξίδι αυτό, το ζητούμενο δεν είναι απλά να αντισταθούμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων. Είναι να παραμείνουμε σε επαφή με τις ανάγκες της εποχής μας, να πορευτούμε με ανοιχτό πνεύμα, ειλικρίνεια και πραγματισμό.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή των προσδοκιών. Για αυτό, έχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας.
Σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 1974 εγγυήθηκε τη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατική ομαλότητα, την ευημερία και τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ο δικός μου στόχος είναι η ενότητα των Ελλήνων και η αναγέννηση της Ελλάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυτόνομη πορεία της χώρας, με δανεισμό αποκλειστικά από τις αγορές για πρώτη φορά από το 2010. Αλλά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί με νέα λιτότητα, ούτε με επιστροφή στις κακές συνήθειες του παρελθόντος.
Αυτός είναι ο λόγος που επιμένω στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική, θα αλλάξουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα κινητοποιήσουν σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Στην κατεύθυνση αυτήν πρέπει να υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία ένα συνεκτικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής το οποίο θα οδηγεί στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στους βασικούς άξονες αυτού του σχεδίου περιλαμβάνεται η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η συνολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σήμερα στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα και το κέρδος έχουν «ποινικοποιηθεί». Αυτό θα αλλάξει. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί την πρώτη μας πρωτοβουλία: Μια θαρραλέα φορολογική μεταρρύθμιση που δεν θα μειώνει απλώς τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά θα απλοποιεί παράλληλα τον φορολογικό κώδικα και θα εστιάζει στη φοροδιαφυγή μικρής και μεσαίας κλίμακας με τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών.
Ακόμη, στην καρδιά του προγράμματός μας είναι η απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η νέα κυβέρνηση θα παρέμβει με καίριο τρόπο για να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Παράλληλα, βασική μας προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκάρουμε άμεσα τα ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το πρώην αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για το πρόσωπο της νέας Αθήνας, μια επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ, η οποία παραμένει βαλτωμένη τα τελευταία χρόνια από την παρούσα κυβέρνηση.
Βασική παράμετρος της νέας εποχής είναι ασφαλώς η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που σήμερα δεν υλοποιείται. Γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με ένα κράτος που θα εγγυάται ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις.
Οι πολίτες θέλουν δίπλα τους ένα κράτος λιτό και αποτελεσματικό. Θα το οικοδομήσουμε με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού.
Για την υλοποίηση του σχεδίου μας απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές αναφορές, ζητώντας τη συστράτευση όλων για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για μια Ελλάδα ισχυρή, περήφανη και αισιόδοξη. Για την ελευθερία, τα ατομικά δικαιώματα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η παιδεία, η διά βίου μάθηση και οι πολιτικές στήριξης της απασχόλησης βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής μας ατζέντας. Όπως και οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και μπορούν να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους. Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ανοιχτή κοινωνία, πέρα από μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Για να πούμε όλοι μαζί όχι στη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.
Δεν μπορούμε να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη εάν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Με τις αλλαγές που σχεδιάζουμε, η χώρα μας μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περπατάω στον δρόμο καθημερινά, στις γειτονιές της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή δυναμώνει. Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κλείσουν το κεφάλαιο της κρίσης και της πολιτικής παρακμής. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Πηγή: Μητσοτάκης: Να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα γυρίσει σελίδα μετά τον λαϊκισμό | iefimerida.gr