Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής: Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις.
«Είναι πρώτη φορά που έρχομαι ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός. Αποδείξαμε νομίζω ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό και αυτή η νίκη μας ήταν επίσης μια νίκη για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς επιτύχαμε να εξαλείψουμε την άκρα Δεξιά και τη Χρυσή Αυγή απο το ελληνικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας, έχουμε σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.
Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που κράτησε τη χώρα μας πίσω για περισσότερο από μια δεκαετία», συνέχισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και εξωτερικές προκλήσεις.
Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια απίστευτα αποσταθεροποιημένη περιοχή, αλλά είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη σταθερότητα της περιοχής και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για το Brexit, o κ. Μητσοτάκης είπε: «Αφήστε να δούμε πρώτα. Είναι καλό νέο ότι έχουμε συμφωνία. Τώρα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η συμφωνία θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Το βασικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι:
«Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη. ‘Δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες’, τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: Η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας:
-για το Προσφυγικό
-για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο
-για τη Συρία που έχει φέρει την Άγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική,
-για τα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων, ενώ υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας-Μαξίμου, ΥΠΕΣ, ΥΠΕΘΑ -με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.
Το μήνυμα που εκπέμπει η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και βοηθά να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.
Παράλληλα, η Ελλάδα διεκδικεί και κατοχυρώνει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία – με την οποία διατηρεί διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το Προσφυγικό – «θέτουμε τα προβλήματα, ενημερώνουμε για τις ενέργειές μας, διεκδικούμε μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.»
Ο πρωθυπουργός αναμένεται παράλληλα να κάνει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου – Ιταλία, Ισπανία – που θίγονται από το πρόβλημα.