Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα δεν θα κλείσει έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που τόνισε ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα.
Ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», διευκρινίζει ότι η απροθυμία για τον εμβολιασμό είναι παγκόσμια πραγματικότητα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα.
«Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους πιο καχύποπτους οι οποίοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο. Υπάρχουν οι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν. Υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες», λέει.
Παραθέτει ακόμα δεδομένα που δείχνουν ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου μόλις το 1% όσων αποβιώσαν από κορονοϊό στις ηλικίες των 60-80 ετών ήταν εμβολιασμένοι (22 σε 2.245 θανάτους). Τονίζει όμως ότι «δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από το λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω υποχρεωτικό τον εμβολιασμό» και προσθέτει: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».
«Θεωρούμε ότι συνταγματικά θα ήταν οριακό. Κρίνουμε ότι αυτός είναι ο μέσος δρόμος, στον οποίο πρέπει να κινηθούμε γιατί θα πρέπει και κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει», αναφέρει.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιλέξει την λύση της πειθούς για να πείσει τους ανεμβολίαστους. Καταφέρεται όμως κατά του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας ευθέως για «υγειονομικό σαμποτάζ με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας-, από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για μένα. Ασυγχώρητο».
Για το Freedom Pass και τις αιτιάσεις ότι δόθηκε «για να εξαγοράσει η κυβέρνηση τη νεολαία» ρωτά: «Πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν οι εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;»
Σε ερώτημα για τον δικό του απολογισμό για τα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά πράγματα πήγαν, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, όπως τα είχαμε σχεδιάσει». Αν μπορούσε, όμως, να σβήσει ένα λάθος είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μην επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στην Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από όταν το έκανε. «Βλέπαμε τις τάσεις. Είπαμε να περιμένουμε λίγο ακόμη να δούμε αν αυτή τη τάση είχε μόνιμα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα», καταλήγει.
Για την επίθεση κατά της Μαρέβα Μητσοτάκη ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξη του στην σύζυγό του τονίζοντας πως είναι μια δυναμική γυναίκα που δεν θα την ήθελε αλλιώς.
«Τη μεν γυναίκα μου φρόντισαν άλλοι να τη βάλουν στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στοχοποιήθηκε χυδαία. Και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε μάθει ακριβώς το τι έχει συμβεί. Αρα, αυτοί που ασκούν κριτική, ας κοιτάξουν πρώτα τις δικές τους συμπεριφορές.
Η γυναίκα μου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος. Σταμάτησε τη δουλειά της, γιατί θεωρούσε ότι μπορεί να υπήρχαν κάποια ασυμβίβαστα, σε σχέση με την ιδιότητά της ως συζύγου πρωθυπουργού.
Βοηθάει σιωπηλά σε πολλά πράγματα, τα οποία νομίζω ότι στηρίζουν την εικόνα της χώρας. Είναι μια δυναμική γυναίκα με δημόσια παρουσία. Και δεν θα την ήθελα αλλιώς.
Τα παιδιά μου είναι πια εδώ και λίγες μέρες και τα τρία ενήλικα. Και τα ίδια επιλέγουν να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το θεωρώ απολύτως λογικό να προκαλούν κάποιο ενδιαφέρον. Είναι όμως πάρα πολύ προσεκτικά.
Δεν επιζητούν καθόλου τη δημοσιότητα τα ίδια. Τώρα, τι θέλετε να σας πω; Να το πω, μιας και μου κάνατε την ερώτηση. Προφανώς υπήρχαν μηχανισμοί που στοχοποίησαν μέχρι και την προσωπική σχέση του γιου μου» είπε ο πρωθυπουργός.