Πιστωτικά θετικό (Credit positive) χαρακτηρίζει τον αναθεωρημένο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για την Ελλάδα αλλά και για τις τράπεζες ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s
Όπως επισημαίνει το ελληνικό δημόσιο θα επωφεληθεί διότι ο νόμος απομακρύνει μια σημαντική διαφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ το οποίο είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Ο Moody’s εκτιμά ότι στο αυριανό Eurogroup του Βουκουρεστίου θα δοθεί το οριστικό πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπει επίσης ότι ενδεχομένως να δοθεί και η έγκριση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. «Και τα δύο βήματα θα συμβάλλουν στην τόνωση του ηθικού των επενδυτών» υπογραμμίζει.
Ο νέος και πιο αυστηρός νόμος είναι επίσης credit positive για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα ενισχύσει τις προσπάθειές της να μειώσουν τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεών τους (NPEs), που αντιστοιχούν στο 45,4% των συνολικών τραπεζικών δανείων (στο 81,8 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018).
Τα οφέλη από την πλήρη απεξάρτηση από τον ELA
Παράλληλα σε ξεχωριστό σημείωμα ο Moody’s επισημαίνει ότι με την απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) οι ελληνικές τράπεζες θα διαφοροποιήσουν το μίγμα της χρηματοδότησής τους.
Αυτό πιθανότατα θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές με τοποθετήσεις σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα. Κάτι παρομοιο, θυμίζει ο Moody’s, είχε γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα η απεξάρτηση από τον ELA θα συμβάλλει ευρύτερα στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις.