Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα εδώ και εννέα ημέρες.
Όπως αναφέρει η Moody’s στην έκθεσή της με ημερομηνία 10 Αυγούστου 2021, το κόστος από τις μεγάλες πυρκαγιές (wildfires) είναι διαχειρίσιμο.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι η έκθεση της Ελλάδας στον περιβαλλοντικό κίνδυνο είναι αυξημένη, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι διαχειρίσιμο, καθώς θα καλυφθεί σε μεγάλο μέρος από την έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Όσον αφορά το περιβαλλοντικό προφίλ της Ελλάδας, η βαθμολογία που δίνει η Moody’s είναι «μέτρια αρνητική».
Τα περισσότερα μέτωπα είναι πλέον υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές, ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης κάηκαν από την 1η Αυγούστου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών.
Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στην Εύβοια και σε περιοχές της Πελοποννήσου, σημειώνει η Moody’s, ενώ το μέτωπο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχει σβήσει.
Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι έχει απομακρύνει σχεδόν 3.000 άτομα σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Credit negative αν επηρεαστεί ο τουρισμός
Τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες πυρκαγιές, όπως οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και το νερό, η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και το κλείσιμο των δρόμων, είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, γεγονός πιστωτικά αρνητικό, προειδοποιεί η Moody’s.
Η κυβέρνηση στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ονομαστικού ΑΕΠ) για αποζημίωση, αποκατάσταση και ανοικοδόμηση για τους πυρόπληκτους.
Θα αναλάβει επίσης άλλα κόστη που σχετίζονται με την πυρόσβεση, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης ειδικών αεροσκαφών, και θα χρειαστεί να αναβαθμίσει εξοπλισμό πυρόσβεσης και δομές πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού οίκου, οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 προκάλεσαν εκτιμώμενη συνολική ζημιά κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ).
Η στήριξη από την ΕΕ περιορίζει τον αρνητικό αντίκτυπο
Η Moody’s εκτιμά ότι η επειγουσα στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα περιορίσουν τον άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο από το κόστος των πυρκαγιών.
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης 9 αεροπλάνων, σχεδόν 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων από περισσότερα από 10 κράτη μέλη της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει επίσης τουλάχιστον το 75% του κόστους μεταφοράς.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε επιπλέον χρηματοδότηση 2,5 – 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων έργων πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης.
Όπως σημειώνεται, ήδη εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι το 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι
Ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη βίωσε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με την Ελλάδα να βλέπει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο των πορισμάτων της έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στις 9 Αυγούστου, η οποία ανέφερε ότι τα κύματα καύσωνα κάθε 50 χρόνια είναι πλέον πιθανά κάθε δεκαετία.
Αν και η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται οικονομική υποστήριξη από ευρωπαϊκά ιδρύματα, μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική βιομηχανία.
Επιπλέον, η περιβαλλοντική ζημία και η πιθανή μείωση των βάσεων φόρου ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις, καταλήγει η Moody’s.