«Θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, τις επόμενες ημέρες, θα δούμε περισσότερους ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε ο κ. Μόσιαλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάνουμε σχετικά νωρίς το δεύτερο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως εξήγησε, γίνεται ταυτόχρονα με έναν αριθμό άλλων χωρών οι οποίες είναι πολύ πιο προηγμένες από εμάς, σε μια στιγμή που αρχίζει να πιέζεται το σύστημα υγείας, αλλά που δεν έχει φτάσει ακόμη στα όρια του.
«Θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες ημέρες, θα δούμε περισσότερους ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία. Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» πρόσθεσε.
Όπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με την προϋπόθεση πως τηρείται το lockdown έτσι όπως έχει προγραμματιστεί είναι λογικό να δούμε την αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας με μικρότερη ροή περιστατικών.
«Κατά την γνώμη μου είναι καλό που ανακοινώθηκε για αυτό το χρονικό διάστημα και όχι για παραπάνω το lockdown, γιατί θα πρέπει να μετράμε το τι πραγματικά γίνεται, να δούμε ποια είναι η πίεση στο σύστημα υγείας» κατέληξε ο καθηγητής.
Τι θα οδηγήσει στην άρση του lockdown
Κατά την εκτίμηση του, καταλυτικό ρόλο στο να βγούμε από το lockdown στο τέλος του μήνα είναι η πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, με αυτά να φτάνουν ενδεικτικά σε επίπεδα τέλους Σεπτεμβρίου – αρχών Οκτωβρίου.
«Δεν θα πάμε πάλι στην κανονικότητα του Ιουλίου και του Αυγούστου» ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση, τονίζοντας πως τώρα έχουμε μια ευκαιρία να ανακόψουμε την ορμή αυτής της πανδημίας στη χώρα μας.
Τι είπε για το εμβόλιο
Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα «κυκλικό φαινόμενο» όπου θα εισερχόμαστε και θα εξερχόμαστε σε σύντομα lockdown αναλόγως με το ύψος των κρουσμάτων κορωνοϊού που θα καταγράφονται ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως αυτό είναι πιθανό εάν δεν υπάρξει εμβόλιο στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, ανακοινώσεις αναφορικά με τις πορείες των ερευνών για το εμβόλιο αναμένονται στο πολύ προσεχές διάστημα.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, κατά τον καθηγητή, στις αρχές τις επόμενης χρονιάς στην Ελλάδα θα έχουμε κάποιες δόσεις εμβολίου οι οποίες θα προορίζονται κυρίως για υγειονομικούς αλλά και για ευπαθείς ομάδες.