Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Μάριος Τόκας Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε προχθές το βράδυ στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον αξέχαστο Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα. Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση παρακολούθησαν πανεπιστημιακοί και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Σταύρος Αυγουστίδης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Μάριος Τόκας – Εικαστικές Υμνωδίες» που λαμβάνει χώρα στην γκαλερί του «Σπιτιού της Κύπρου» στην οδό Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024.
Τα τραγούδια της εκδήλωσης ερμήνευσε η Πέγκυ Ζήνα. Καλωσορίζοντας το κοινό, η Πέγκυ Ζήνα ανέφερε ότι ο Μάριος Τόκας «είναι ένας συνθέτης που αγαπώ πάρα πολύ και που πάντα συγκινούμαι και εκφράζω και τα δικά μου συναισθήματα μέσα από τα τραγούδια του».
«Θα τον τραγουδάω, όσα χρόνια τραγουδάω» πρόσθεσε. Ευχαρίστησε την οικογένεια του Μάριου Τόκα για την εμπιστοσύνη που της δείχνει και υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντοτε στο πλευρό της.
Ο γιος του συνθέτη και πρόεδρος του Ιδρύματος Μάριος Τόκας, Κώστας Τόκας, παρατήρησε για τις ζωγραφική του πατέρα του, ότι «ο Μάριος Τόκας κρατούσε αυτήν την καλλιτεχνική του πτυχή για τον εαυτό του. Δεν επιζητούσε και δεν τον ενδιέφερε καμία αναγνώριση για τις ζωγραφικές του ικανότητες. Όμως, πλέον που εκείνος λείπει, κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ εγωιστικό εκ μέρους μας να κρατάμε για τον εαυτό μας αυτήν την πτυχή του ταλέντου του Μάριου Τόκα. Γιατί μπορεί να ήταν αυτοδίδακτος, αλλά εν αγνοία του μπορεί να έχει δημιουργήσει δικές του μοναδικές τεχνοτροπίες και μοτίβα» εξήγησε.
Ο Κώστας Τόκας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πρεσβεία και το υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου για τη φιλοξενία και τη στήριξή τους και όλους τους συντελεστές, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2024 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο με τα μουσικά έργα του Μάριου Τόκα για την Κύπρο.
Η κόρη του συνθέτη, Χαρά Τόκα, τόνισε ότι «για όσους δεν ήξεραν τον πατέρα μου, ίσως η επιλογή της θεματολογίας του εικαστικού του έργου να ξενίζει. Όσοι, όμως, ζήσαμε μαζί του, γνωρίζουμε την αγάπη του για τους ήχους, τα χρώματα και τις μυρωδιές της βυζαντινής παράδοσης».
«Μακριά από δογματισμούς ή θρησκοληψίες», συμπλήρωσε, «εκείνος πάντα ακουμπούσε σε αυτούς τους ήχους, σε αυτά τα χρώματα και σε αυτές τις μυρωδιές τα άγχη και τις αγωνίες του. Η ζωγραφική του, όπως και η μουσική του, ήταν ο δικός του τρόπος να επικοινωνεί με τον εαυτό του, με εμάς και με τους ανθρώπους γύρω του, ο δικός του τρόπος να εκφράζει τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του» επισήμανε.
«Η μουσική του, η ζωγραφική του, η ποίησή του αλλά και η μαγειρική του, τα αστεία του, οι αγκαλιές και τα χαμόγελά του, όλα αυτά μαζί και η ανάμνησή τους, φτιάχνουν από την αρχή τον πατέρα μου» κατέληξε η Χαρά Τόκα.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Φασουλάς, στιχουργός, συνεργάτης και στενός φίλος του συνθέτη, εμφανώς συγκινημένος είπε ότι ανήκει σε εκείνους τους πρώτους τυχερούς φίλους του Μάριου Τόκα, που «συναντήθηκαν με τις πρώτες απόπειρές του, να δει πώς με τα χρώματα θα κάνει τραγούδια, γιατί αυτό ακριβώς συνέβη».
«Τα κυρίαρχα στοιχεία του Μάριου ήταν το βαθύ θρησκευτικό του αίσθημα και μια αθωότητα δικής του καταβολής και αξίας» ανέφερε και συνέχισε: «Κάπου εδώ κρύβεται η ανάγκη του Μάριου να ζωγραφίσει: δεν του αρκούσε η μουσική να απορροφήσει τα στοιχεία που προανέφερα, αναζήτησε κι άλλες περιοχές να τα εκφράσει».
«Είδε», είπε ο Κώστας Φασουλάς, «ότι το παιχνίδι με τα χρώματα και το ξύπνημα της φαντασίας μέσα σ’ έναν κόσμο που κι αυτός έχει νότες, όμως είναι χρωματιστές, θα μπορούσε να προσδώσει στο προσωπικό του όραμα μια καινούργια διάσταση».
«Ο Μάριος ζωγράφιζε όπως ακριβώς έγραφε τραγούδια κι έγραφε τραγούδια όπως ακριβώς ζωγράφιζε: με κέντρο τη συγκίνηση και το βαθύ θρησκευτικό του αίσθημα» υπογράμμισε ο Κώστας Φασουλάς.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, το κοινό, ειχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο της έκθεσης και δει από κοντά τα εικαστικά έργα του Μάριου Τόκα.
Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Σταυρός Αυγουστίδης, ανέφερε: «Καλωσορίσαμε τον Μάριο και την οικογένειά του στο σπίτι τους. Μια γιορτή – τιμή (ελάχιστης) του ευφυούς Κύπριου καλλιτέχνη, καθώς πέρα από τα τραγούδια του, οι καλεσμένοι μας είχαν την χαρά να ανακαλύψουν και το εικαστικό ταλέντο του Μάριου».
Ι.Ι.