Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Ανδρουλάκης: Χώρες με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες, όπως η Ιταλία, είχαν αναλογικά μικρότερες καταστροφές από τη χώρα μας σε σχέση με πέρυσι, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης…
σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Υποστήριξε, ειδικότερα, ότι και άλλες χώρες αντιμετώπισαν παρόμοια κλιματικά φαινόμενα χωρίς όμως τις ίδιες καταστροφές. «Στην Ιταλία κάηκαν 3 φορές, ενώ στην Ελλάδα 8,5 φορές περισσότερα στρέμματα συγκριτικά με πέρυσι. Παρά τα αυξημένα μέσα δεν αποφύγαμε την καταστροφή. Πρέπει να επενδύσουμε και στον καθαρισμό των δασών, στον εκσυγχρονισμό των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας, στην υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, γιατί από εκεί ξεκινούν πάρα πολλές πυρκαγιές, αλλά και στη φύλαξη των δασών ώστε να μη μπορούν εύκολα να δρουν οι εμπρηστές».
Ενώ ζήτησε «να υπάρξει μια συζήτηση όλων των κομμάτων πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα μας μακροπρόθεσμα, καθώς φέτος αποδείχτηκε ότι ενώ είχαμε τα περισσότερα μέσα που μπορούσαμε να έχουμε, με λάθος χειρισμούς και συγκεκριμένες ευθύνες που θα πρέπει να ονοματίσουμε και να καταλογίσουμε μετά το πέρας της καταστροφής, δεν καταφέραμε να υπερασπιστούμε τον φυσικό πλούτο της χώρας». Επιπλέον, «θα χρειαστεί συναίνεση και μια ουσιαστική συζήτηση και όχι ευχολόγια» πρόσθεσε, ζητώντας να μπουν τα πραγματικά δεδομένα στο τραπέζι.
Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που συνέδραμε τη χώρα μας με τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία του, με 9 αεροπλάνα, 225 οχήματα και πάνω από 1.000 πυροσβέστες, σημείωσε πως στο παρελθόν «δεν υπήρχε αυτή η αλληλεγγύη, την φτιάξαμε» καθώς μέχρι το 2018 πάνω από τα μισά αιτήματα βοήθειας έμεναν αναπάντητα. Αυτό πλέον έγινε εφικτό καθώς με τη μεταρρύθμιση -για την οποία ο κ. Ανδρουλάκης ήταν εισηγητής του Κοινοβουλίου- αναπτύχθηκαν δύο νέοι πυλώνες. Καταρχάς με τη δημιουργία της νέας δεξαμενής rescEU, όπου τα μέσα αγοράζονται από τα κράτη με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως τα 2 σουηδικά αεροσκάφη που επιχείρησαν στη χώρα τις περασμένες ημέρες, αλλά και δύο από τα 8 Canadair που αναμένεται να αγοράσουμε στο άμεσο μέλλον. Δεύτερον, η παροχή βοήθειας από τα κράτη μέλη χρηματοδοτείται πλέον από τον Μηχανισμό για το 75% του κόστους μεταφοράς και δράσης των μέσων.
Όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε πως «η ήττα των ΗΠΑ είναι το πρώτο μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός της δεκαετίας που διανύουμε και το οποίο μοιραία θα οδηγήσει σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση».
Με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα εισόδου στο δρόμο των προσφύγων για την Ευρώπη, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα ώστε να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου. «Αν μας βρει το προσφυγικό με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο και την ευθύνη να παραμένει στην πρώτη χώρα, δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για εμάς,» εκτίμησε ο κ. Ανδρουλάκης, ζητώντας την κατάργηση του κανόνα ότι η ευθύνη παραμένει στην πρώτη χώρα εισόδου και αντικατάστασή του από ένα μηχανισμό κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες ανάλογα με τον πληθυσμό, το ΑΕΠ και τα ποσοστά ανεργίας κάθε χώρας.