Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Δένδιας: Οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στο αμυντικό πεδίο. Στη σημερινή εποχή της ταχείας προόδου, είναι επιτακτική η ανάγκη να αγκαλιάσουμε αυτές τις…
καινοτομίες. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό του, χθες, στην τελετή απονομής βραβείων του Ετήσιου Διαγωνισμού Νεοφυών Επιχειρήσεων του προγράμματος MIT StartSmart Accelerator Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο κ.Δένδιας, επανέλαβε ότι έχει θέσει «ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα» ενώ συμπλήρωσε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός έφερε την επανάσταση στον τρόπο που σχεδιάζουμε, αναπτύσσουμε στρατηγική και εκτελούμε στρατιωτικές επιχειρήσεις».
«Ο κυβερνοπόλεμος», υπογράμμισε, «αναδύθηκε ως σημαντικός παράγοντας ανησυχίας. Μέσω της αποδοχής του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορούμε να ενισχύσουμε την κυβερνο-άμυνα και να διαφυλάξουμε τις κρίσιμες υποδομές».
Για την καινοτομία, επισήμανε ότι «χρησιμεύει ως βάση επί της οποίας ακμάζει η αμυντική βιομηχανία» και «προωθεί την πρόοδο, βελτιώνει την εθνική ασφάλεια, ενδυναμώνει τις αμυντικές δυνατότητες των κρατών, μας βοηθά να αναπτύσσουμε οπλικά συστήματα αιχμής, προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και υπερ-σύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών».
Για το λόγο αυτό, είπε ο κ. Δένδιας, ιδρύεται ένας νέος φορέας, το «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΑΚ) για την πλήρη αξιοποίηση «της αξίας της καινοτομίας στην αμυντική βιομηχανία» και «για την υποστήριξη των επίδοξων καινοτόμων και επιχειρηματιών».
«Η βασική αποστολή του φορέα συνίσταται στην καλλιέργεια εγχώριων αμυντικών οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων καινοτομίας, με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης. Η λειτουργία του αφορά στη σχεδίαση, ανάπτυξη και διαχείριση οικονομικών και μη εργαλείων και στην προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικής βιομηχανίας» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Η αποστολή του όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας περιλαμβάνει επίσης:
– Την επίσπευση της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών διττής χρήσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
– Την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των αμυντικών βιομηχανιών κατά τη διάρκεια όλου του κύκλου ανάπτυξης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους και των ερευνητικών τους προγραμμάτων.
– Την προετοιμασία και διαχείριση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων έρευνας κι ανάπτυξης.
– Τη συνεργασία με συναφείς εσωτερικούς κι εξωτερικούς οργανισμούς και φορείς για τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων.
– Τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των στρατιωτικών σχολών, των ευκαιριών για εξειδικευμένη εκπαίδευση και της δυνατότητας για διδακτορικά προγράμματα.
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ), συνέχισε, «θα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση προγραμμάτων και συμβάσεων και την ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας.
Θα υποστηρίζει τα Γενικά Επιτελεία και την ελληνική αμυντική βιομηχανία ως προς την υλοποίηση εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων».
«Στον αμυντικό τομέα, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία θα πρέπει να αναπτυχθούν, προκειμένου να ενισχύσουν κυρίως την αποτρεπτική μας δύναμη. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά επίσης, και της ευημερίας των κοινωνιών μας κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Η τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», διοργανώθηκε από το Ελληνικό Φόρουμ Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας.