Η κλεψύδρα της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία έχει αδειάσει, κάτι που έχει συνειδητοποιήσει και ο ίδιος, παραδεχόμενος εμμέσως στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές, όσο κι αν προσπάθησε με λεκτικές κορώνες να πείσει για το αντίθετο.
Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν ως απόδειξη ηττοπάθειας την ομιλία του Πρωθυπουργού για την συνταγματική αναθεώρηση και παραδοχή νίκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα «τερτίπια» που χρησιμοποίησε η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος, ειδικά στην προσπάθεια να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο της αναθεώρησης του άρθρου που αφορά την Προεδρική εκλογή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί ένας κοινός τόπος, τουλάχιστον στο μίνιμουμ των συνταγματικών αλλαγών που θεωρούνται κομβικά για τα δύο κόμματα και να ψηφιστούν και από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ώστε η πλειοψηφία που θα προκύψει από τις εκλογές να μπορεί να προχωρήσει στην αναθεώρηση τους με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αποδεχτεί την πρόκληση, γνωρίζοντας, όπως τόνιζαν στελέχη της ΝΔ, ότι θα ηττηθεί στις εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, σημείωναν, γιατί να μην θέλει ένας πολιτικός αρχηγός να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τα άρθρα που θεωρούνται σημαντικά για την παράταξη του, με το περιεχόμενο που προτείνει.
Το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων και το άρθρο 24 που αφορά το φυσικό περιβάλλον είναι αυτά που έθεσε ως κυρίαρχα για τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν βρήκατε μια κουβέντα να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», είπε προς τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι «η δημόσια Παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα». Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη συναίνεσης στην αλλαγή δυο άρθρων που θα απελευθερώσουν δυνάμεις και θα λειτουργήσουν θετικά για τη χώρα, κάλεσε την πλειοψηφία να ψηφίσει έστω με 151 βουλευτές τα άρθρα 16 και 24, ώστε να μπορεί η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να επιφέρει συνταγματικές αλλαγές.
Αρνητικά σχολιάστηκε η επιμονή του κ. Τσίπρα να μετατρέψει τη θεσμική συζήτηση, που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε παραπολιτική κουβέντα, εμπλέκοντας το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου και την εκ νέου υποψηφιότητα του για το αξίωμα το 2020. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναρωτιούνταν γιατί ο κ. Τσίπρας, αφού σέβεται τόσο πολύ τον κ. Παυλόπουλο, δεν ζήτησε τη συμβουλή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν το είχε κάνει, όπως σχολίαζαν, θα γνώριζε ότι ο κ. Παυλόπουλος, ως συνταγματολόγος, έχει εξηγήσει γιατί η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για το περιεχόμενο της αναθεώρησης και γιατί διαφωνεί με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Δύο προτάσεις που υποστηρίζουν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. iefimerida.gr