Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Νέα κακοκαιρία: «Έρχεται ψύχος διαρκείας – Ισχυρότερο από την Μήδεια το νέο κύμα»
Ειδήσεις: Το νέο κύμα κακοκαιρίας, στο οποίο αναμένεται να δοθεί το όνομα κακοκαιρία «Ελπίδα» και το οποίο θα σαρώσει την Ελλάδα, είναι προ των πυλών, με χαρακτηριστικό τις πολικές θερμοκρασίες και τα χιόνια, τα οποία θα φτάσουν μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο Σταύρο Ντάφη, για να μας αναλύσει το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, που θα βάλει τη χώρα στην… κατάψυξη για αρκετές ημέρες!
«Είναι γεγονός πως μια έρχεται μια σφοδρή ψυχρή εισβολή, η οποία θα φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με κύριο χαρακτηριστικό τα χιόνια, από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση μέχρι και 10 βαθμούς. Κάτι που σημαίνει πως δεκάδες περιοχές θα έχουν κάτω από το μηδέν. Το κύμα κακοκαιρίας θα έρθει το Σαββατοκύριακο και θα επηρεάσει κυρίως την κεντρική Ελλάδα. Οι χιονοπτώσεις, ωστόσο θα είναι φαινόμενο που θα καλύψουν όλη τη χώρα. Θα δούμε και ολικό παγετό, κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ειδικά στα βόρεια όπου θα φτάσει στους -10 η θερμοκρασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ντάφης.
Η συζήτηση, φυσικά, έχει «φουντώσει» για το αν θα δούμε χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας. Κάτι που σύμφωνα με τον κύριο Ντάφη θα δούμε και μάλιστα σε ένταση μεγαλύτερη από την «Μήδεια», το φαινόμενο που ζήσαμε τον Φεβρουαρίου του 2021: «Είναι πολύ νωρίς ωστόσο φαίνεται πως θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας, αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, αν και επαναλαμβάνω πως είναι νωρίς. Η κακοκαιρία που έρχεται έχει τα χαρακτηριστικά της Μήδειας ωστόσο δείχνει να έχει μεγαλύτερη ένταση ενώ θα αφήσει και ψύχος διαρκείας».
Σχετικά με το τι φέρνει αυτό το κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό: «Αυτή τη στιγμή ένας αντικυκλώνας στη Δυτική Ευρώπη μετακινείται ενώ την ίδια στιγμή ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Βόρεια Ευρώπη κινείται και αυτό, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός αυτών να φέρνει αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα».
Τέλος, για το αν η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τους συνεχόμενους χιονιάδες ο Σταύρος Ντάφης σχολίασε: «Φυσικά και η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο. Έχει αυξηθεί κατά πολύ η συχνότητα των ακραίων φαινομένων στον πλανήτη μας. Και στη χώρα μας βλέπουμε φαινόμενα που δεν είχαμε συναντήσει στο παρελθόν και θα δούμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Χρόνια τώρα οι ειδικοί το ‘φώναζαν’ πως η Γη θα μπει σε περίοδο ακραίων φαινομένων».
Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα χτυπήσει τη χώρα μας
Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Wikipedia.
Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.
Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης.
Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.
Ειδικότερα στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στην σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 – 12.000 μέτρα (23.000 – 39.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 – 16.000 μέτρα (33.000 – 52.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους.
Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.
Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.