Ισχυρού συμβολισμού και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας είναι η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.
Σε μία κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη των ευρωτουρκικών θεμάτων και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Πρωθυπουργός ξεδιπλώνει βήμα βήμα τη στρατηγική του για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας σε διπλωματικό επίπεδο δημιουργεί ένα σοβαρό ανάχωμα στον επεκτατισμό της Τουρκίας και στη διαρκή προσπάθεια της να εγείρει θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Από το ξεκίνημα της κυβερνητικής του θητείας, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων σε πρώτο πλάνο, αποκαθιστώντας το προφίλ της χώρας στο διεθνές στερέωμα και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε επίπεδο θεσμών στις Βρυξέλλες και δημιουργώντας πολυεπίπεδες συμμαχίες με χώρες κλειδιά, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των δεσμών με τον αμερικανικό παράγοντα κυρίως μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και την ανάληψη των καθηκόντων από τη διοίκηση Μπάιντεν έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην πλευρά Ερντογάν, ο οποίος στην παρούσα φάση καλείται να αντιμετωπίσει τον οικονομικό κατήφορο στη χώρα του και τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε η πρόσφατη παρέμβαση των Τούρκων, ανώτερων αξιωματικών σχετικά με την εμμονή της σημερινής ηγεσίας της γείτονος για ισλαμοποίηση της χώρας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Λιβύη, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζει άκυρη την οριοθέτηση μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης καθώς αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες στα ελληνικά νησιά.
Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.