ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.
Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:
Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές “ανάσες”.
– Μακροχρόνια άνεργοι 7 στους 10
Στο 19% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β’ τρίμηνο εφέτος, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κάτω από το ένα εκατομμύριο άτομα (905.983 άτομα).
Αριθμός που μειώθηκε κατά 9,5%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας ήταν 21,2% το α’ τρίμηνο εφέτος και 21,1% το β’ τρίμηνο 2017. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 72,1% του συνόλου των ανέργων (653.000 άτομα).
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.860.395 άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ήταν 23,7% και στους άνδρες 15,2%.
– Συναγερμός στο Ιόνιο μετά την κατολίσθηση στο Ναυάγιο
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στο Ιόνιο μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την ώρα που στην παραλία βρίσκονταν εκατοντάδες λουόμενοι.
Χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίσε για πιθανές κατολισθήσεις σε τουλάχιστον επτά παραλίες των Επτανήσων.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα επίφοβα σημεία, υποστηρίζοντας ότι και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.
«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», είπε.
– Ο ένας μετά τον άλλον οι Αμερικανοί υπουργοί στα Σκόπια
Την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.
Ο Γουές Μίτσελ συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.
«Μιλήσαμε εκτεταμένα σ’ όλες μου τις συναντήσεις εδώ για το επικείμενο δημοψήφισμα και το μήνυμά μου σε κάθε “Μακεδόνα” που συνάντησα είναι το ίδιο: ότι πρόκειται για μια απόφαση που μόνον οι “Μακεδόνες” μπορούν να λάβουν. Η “Μακεδονία” βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο μονοπάτι προς τη Δύση και καλούμε όλους τους “Μακεδόνες” να ασκήσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, αλλά να δείξουν και υπευθυνότητα στο δημοψήφισμα, να πάνε και να ψηφίσουν. Νομίζω ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία», τόνισε.
Ο Αμερικανός υφυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα γίνει αν αποτύχει το δημοψήφισμα, τονίζοντας και πάλι ότι η απόφαση για το μέλλον της χώρας είναι στα χέρια των πολιτών της. Ενώ απένειμε τα εύσημα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα για τις προσπάθειές τους να πετύχουν μια συμφωνία δύσκολη και για τις δύο χώρες, γράφει το iefimerida.gr.
– Ο Γαβρόγλου επιμένει και για τα Λατινικά: Δεν έχω ακούσει σοβαρό επιχείρημα για τη μη κατάργησή τους
Αποφασισμένος να βγάλει τα Λατινικά από την ύλη των μαθητών αλλά και να αλλάξει το ωράριο του σχολείου- με τα μαθήματα να ξεκινάνε στις 9, αντί στις 8.15 όπως γίνεται σήμερα- δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Αναφερόμενος στην απόσυρση των Λατινικών από τις Πανελλαδικές και απαντώντας στην Τασούλα Καραγεωργίου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία έκανε λόγο για “χωρίς περίσκεψη εξαγγελία”, σχολίασε ότι: «Δεν έχει ακουστεί κανένα επιχείρημα υπέρ της διατήρησης του μαθήματος”.
«Δε λέμε ότι τα λατινικά δεν χρειάζονται», ξεκαθάρισε. «Θέλουμε να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια κάποιων αντικειμένων. Για να αλλάξει η διδασκαλία των λατινικών πρέπει να αλλάξει μία ολόκληρη νοοτροπία», είπε και πρόσθεσε ότι τα Λατινικά μπορούν «να διδάσκονται εκεί που χρειάζονται».
Εξάλλου, για την αλλαγή της ώρας έναρξης των μαθημάτων, από τις 8:15 στις 9:00, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι θα είναι «καλό για την εκπαίδευση, μετά για τους μαθητές και μετά για τους γονείς». «Το πιστοποιούν και επιστημονικές μελέτες», είπε.