Κινούμενη άμμος είναι πλέον το πολιτικό σκηνικό, καθώς η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε αλλάζουν όλα τα δεδομένα.
Ακόμα και η ημερομηνία των εκλογών, που είχε «κλειδώσει» για τον Μάιο, φαίνεται να μετατίθεται, αφού όλοι τώρα κάνουν λόγο για πιθανή εξάντληση της 4ετίας. Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται χρόνο για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Εκτός από τον χρόνο, θα αξιοποιήσει και το δημοσιονομικό περιθώριο που διαθέτει για να καταθέσει νομοσχέδια με φιλολαϊκό χαρακτήρα -όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού- ενώ με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και με το σχέδιο νόμου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα.
– Οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό
Αυξήσεις στα όρια του 10% που εισηγείται η «σχολή» περί περιορισμένων επιπτώσεων στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα ή το πολύ ως 7-8% έτσι ώστε να μην οξυνθούν οι σχέσεις με τους Θεσμούς και μερίδα των εργοδοτικών οργανώσεων;
Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν θα επηρεάσουν μόνο τις περίπου 700.000 εργαζόμενους και δικαιούχους επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από τις επαφές της κυβέρνησης με τους ξένους τεχνοκράτες, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αναζητά τη φόρμουλα έτσι ώστε να μην προκαλέσει τα θεσμικά όργανα των Ευρωπαίων, αλλά δεν αγνοεί και το γεγονός ότι οι κάλπες αχνοφαίνονται στον ορίζοντα, γράφει το iefimerida.gr.
– Καμμένος: O Τσίπρας μού πρότεινε το Επικρατείας για να μη φύγω από την κυβέρνηση
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε δύο σημαντικά πράγματα: να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά και να πετύχει την εθνική συμφιλίωση. Τώρα όμως, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα γύρισε στην εποχή του “εμφυλίου πολέμου”».
Αυτά δήλωσε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».
Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός φέρεται να λύνει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ με έναν τρόπο που δεν τον περίμενε ποτέ. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ότι παίρνουν πίσω το αίμα τους… για την ήττα της Αριστεράς το 1949».
Στο σημείο αυτό αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας του ζήτησε να μη φύγει από την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αντάλλαγμα να συμπεριληφθεί ο ίδιος και όσα από τα στελέχη του επιθυμούσε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, αρνήθηκε κατηγορηματικά και επέλεξε να υπερασπιστεί το συμφέρον της πατρίδας του.
– Συμφωνία των Πρεσπών: Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση από τη Βουλή
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με 153 ψήφους, «ξεκλείδωσε» την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» και την υλοποίηση της αναθεώρησης του Συντάγματος την οποία είχε ψηφίσει το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος το μεσημέρι της Παρασκευής υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά απομένει η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, από την ελληνική Βουλή. Πιθανότατα αυτό θα απαιτήσει μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και μία στην Ολομέλεια, ενώ το άθροισμα των τουλάχιστον 153 ψήφων αναμένεται να επαναληφθεί και σε αυτή την ψηφοφορία.
Πάντως, αν και τυπικά θα πρέπει να γίνει αυτό το βήμα για να αρχίσει η αναγραφή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στα κρατικά έγγραφα και κτίρια της γειτονικής χώρας, ήδη κάποια κράτη έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Την αρχή έκανε το Ισραήλ, καθώς στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας η ονομασία της ΠΓΔΜ άλλαξε από «Macedonia» σε «North Macedonia», μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
– Ολα έτοιμα για την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές καθώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, είναι θέμα ωρών το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετούς ομολόγου.
Όπως σημειώνουν πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαδικασία το τελευταίο πράγμα που απασχολεί είναι η τιμή της έκδοσης.
Τα σημαντικότερα στοιχεία τονίζουν θα είναι η ποιότητα των προσφορών, η γεωγραφική διασπορά των επενδυτών καθώς και η (χαμηλή) συμμετοχή επιθετικών επενδυτών, δηλαδή hedge funds.