ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: -Άνοδος της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA
Η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Σπαρτάκ Μόσχας (3-2) και η ισοπαλία της ΑΕΚ στη Γλασκόβη απέναντι στη Σέλτικ (1-1) έδωσαν ώθηση τριών θέσεων στην Ελλάδα, στην κατάταξη της UEFA.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από τη 17η θέση ανέβηκε στη 14η με 23.400 βαθμούς, αφήνοντας πίσω της Τσεχία (23.275), Κροατία (23.250) και Ελβετία (23.200).
Να υπογραμμιστεί ότι για να διατηρήσει τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήριά της, η χώρα μας θα πρέπει να μην υποχωρήσει κάτω από τη 16η θέση στην ειδική βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.
Στις πρώτες θέσεις η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη, με την Ισπανία να βρίσκεται πάντα στην κορυφή (86.569), ακολουθούμενη από Αγγλία (65.320) και Ιταλία (64.583).
-Σορός νεαρής γυναίκας εντοπίστηκε ανοιχτά της Βάρκιζας
Δύο Αυστριακοί τα θύματα στο θρίλερ των Λειψών 08/08 13:55
Σορός γυναίκας, ηλικίας 25 με 30 ετών, εντοπίστηκε και περισυνελέγη από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Βάρκιζας.
Η γυναίκα φορούσε μαγιό και μάσκα θαλάσσης, ενώ ήταν μπλεγμένη σε σχοινί μικρού σκάφους που βρισκόταν στην ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας.
-Μόσχα: Αυστηρές οι νέες αμερικανικές κυρώσεις – Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι
Αυστηρές χαρακτήρισε η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, εκτιμώντας ότι αποτελεί τέχνασμα η αιτία που προβάλλεται για την επιβολή τους, δηλαδή οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία δηλητηρίασε τον πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του Γιούλα στη Βρετανία.
Σε ανακοίνωσή της, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέφερε ότι τα ευρήματα της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας στην υπόθεση αυτή δεν υποστηρίζονται από γεγονότα ή αποδείξεις. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ανοιχτής και διαφανούς έρευνας για το περιστατικό αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι νέες κυρώσεις, όπως ανακοινώθηκε, θα επιβληθούν στη βάση νόμου για τη χρήση χημικών όπλων από χώρες.
Στον απόηχο της ανακοίνωσής τους το ρωσικό ρούβλι βρέθηκε σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.
Ο πρώην διπλός πράκτορας, Σεργκέι Σκριπαλ, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπουρι, στη Νότια Αγγλία, στις 4 Μαρτίου.
Μετά από αρκετές εβδομάδες νοσηλείας, αμφότερες ανάρρωσαν και ανέκτησαν πλήρως τις αισθήσεις τους.
Σύμφωνα με το πόρισμα των βρετανικών αρχών, η επίθεση, η οποία φέρεται να έγινε με νευροτοξικό παράγοντα, ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σκότλαντ Γιαρντ έχει ήδη ταυτοποιήσει δύο Ρώσους, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σημειώνεται ότι λίγους μήνες αργότερα, ακόμη δύο άτομα, μία γυναίκα ηλικίας 44 ετών και ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών, βρέθηκαν αναίσθητα, αφού είχαν εκτεθεί στην ίδια νευροτοξική ουσία.
Το περιστατικό σημειώθηκε αυτή τη φορά, στην πόλη Έιμσμπερι, με την 44χρονη να αφήνει στο νοσοκομείο την τελευταία της πνοή.
Το Λονδίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Σκρίπαλ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει το μήνυμα πως η προκλητική συμπεριφορά της δεν θα μείνει αναπάντητη.
-ΕΛΓΑ: Καταβάλλονται αποζημιώσεις 10,7 εκατ. ευρώ σε 8.825 δικαιούχους
Αποζημιώσεις ύψους 10.752.494 ευρώ θα καταβάλει αύριο Παρασκευή ο ΕΛΓΑ σε 8.825 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, που συνέβησαν εντός του 2017 και του πρώτου τριμήνου του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.
Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνουν οι Νομοί Ηλείας και Αργολίδας.
-ΓΠΚΒ: Ώρα μηδέν για τις εξαγωγές
H συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη ήταν 0,1 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 1998-2013, ενώ προβλέπεται να είναι μηδενική για το διάστημα 2018-2019. To στοιχείο αυτό παραθέτει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μιλώντας για την επείγουσα ανάγκη μεταστροφής της οικονομίας προς ένα «βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στις εξαγωγές».
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική διόρθωση των εξωτερικών (και εσωτερικών) μακροοικονομικών ανισορροπιών που επιτεύχθηκε τα χρόνια της κρίσης θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις που διασφαλίζουν την μεταστροφή της οικονομίας προς ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στις εξαγωγές», επισημαίνει η έκθεση του ΓΠΚΒ για το β’ τρίμηνο.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη και θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, το ΓΠΚΒ επισημαίνει ότι είναι αναπόφευκτη η άνοδος των εισαγωγών:
«Σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος του Ιουνίου 2018 (με βάση στοιχεία που αφορούν το 2014) το εισαγωγικό περιεχόμενο (import content) των εξαγωγών ανέρχεται στο 31%. Επιπλέον και οι επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης έχουν υψηλό εισαγωγικό περιεχόμενο το οποίο ανέρχεται σε 41%. Συνεπώς, η μεγαλύτερη ενσωμάτωση στο διεθνές εμπόριο και η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συνοδευτεί από αύξηση των εισαγωγών για παραγωγικούς σκοπούς. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος η επάνοδος σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και η προβλεπόμενη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος να συνοδευτεί από επιτάχυνση των εισαγωγών για καταναλωτικούς σκοπούς, εξέλιξη που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την εξωτερική θέση της χώρας και θα περιόριζε τη συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην οικονομική μεγέθυνση».
Το ΓΠΚΒ υπογραμμίζει ότι η περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης της οικονομίας προϋποθέτει παρεμβάσεις που θα πρέπει να στοχεύσουν στην ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, μεταξύ άλλων τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μείωση της φορολογίας και την τόνωση των επενδύσεων. Επικαλείται δε τον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του Ινστιτούτου IMD (World Competitiveness Ranking, Μάιος 2018), όπου η Ελλάδα διατήρησε την 57η θέση μεταξύ 63 χωρών. Επίσης, σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum για το 2017-2018 η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών έχοντας υποχωρήσει ελαφρά έναντι του 2016-2017 (86η από 138 χώρες) ενώ υποχώρηση παρουσίασε η θέση της χώρας και με βάση τον δείκτη Doing Business για το 2018 της Παγκόσμιας Τράπεζας (στην 67η θέση μεταξύ 190 χωρών από την 61η θέση ένα έτος νωρίτερα).
naftemporiki.gr